Haberler

Tarla Faresi ile Mücadele Başlıyor

Malatya Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Malatya'da özellikle tarım alanlarına ciddi zararlar veren tarla fareleri ile ilgili yapılacak mücadele de müdürlük olarak gerekli desteği sunduklarını söyledi.

Selvi tarafından yapılan açıklamada, tarla farelerinin toprak altında açtıkları galerilerde yaşadıklarını ve hızlı bir şekilde çoğalarak yılda 4-6 doğum yaptıklarını belirtti. Doğan yavruların ise 15-20 gün sonra tarım alanlarına zarar vermeye başladığını ifade eden Selvi, "Özellikle bölgemizde hububat ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (kök boğazı) yemek, kemirmek suretiyle zarar yaparlar. Öyle ki bazı yıllar zarar dereceleri yoğunluğa göre yüzde 100'e ulaşabilir"

Tarla faresinin doğal düşmanlarının yılan, kartal, şahin, gelincik, baykuş, leylek ve atmaca gibi yaban hayvanlar olduğunu dile getiren Selvi, bu nedenle bu yaban hayvanlarının korunması gerektiğinin altını çizdi. Tarla faresinin verdiği zararları önlemek adına kültürel tedbir olarak ise derin sürüm, tarla temizliği ve münavebe yapılması gerektiğini vurgulayan İl Müdürü Selvi, "Tarla faresiyle en etkin mücadele toplu ve tarama şeklinde yapılan mücadeledir. İlaçlı mücadele iklim koşulları uygun olduğu sürede her zaman yapılabilir" dedi.

Tarla fareleri etkin mücadele zamanının ilkbahar yada sonbahar ayları olduğunu kaydeden Selvi, ilaçlama konusunda müdürlüklerince hazırlanan yüzde 2'lik çinko fosfür içeren zehirli buğdayın kullanıldığını ve bunun dışında uygun olmayan ilaçlarla hazırlanan yemlerin ise farenin yuvası dışında ölmesine sebep olabileceğini söyledi. Yuva dışında ölen tarla farelerinin yaban hayatını yok ettiğini belirten Selvi, "Oysaki çinko fosfür ile hazırlanan yemden yiyen tarla faresinin sinir sistemi felç olduğundan iç kanamaya neden olur ve deliğin içinde ölür" şeklinde konuştu.

Müdürlüklerince hazırlanan zehirli yemlerin tahta bir kaşıkla işlek deliklere 5 adet bırakılması gerektiğini vurgulayan Selvi, zehirli yem konulan fare deliklerinin kapatılmaması ve uygulamadan bir gün sonra ise tarlanın gezilerek açıkta ölen farelerin toplanarak derin bir çukura gömülmesi gerektiğini dile getirdi.

Selvi ayrıca zehirli ilaçlamada şu önlemlerin alınması uyarısında bulundu.

"İlaçlama mutlaka eldiven kullanılmalı. İnsanlardan, evcil hayvanlardan, gıda ve sulardan uzak tutulmalı. İlaçlamadan sonra vücudumuzun ilaç temas eden yerleri iyice yıkanmalı. Bulantı, karın ağrısı, göğüs sıkışması, halsizlik belirtileri görülürse hasta kusturulmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir" diyen Selvi, açıklamasının sonunda ise, tarla fareleri ile mücadele de kullanılacak zehirli yemlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden temin edilebileceğini belirtti. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ali Selvi Malatya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title