Haberler

Tariş Başkanı Cahit Çetin: "Kooperatifçilik Yapmak Zorlaşıyor"

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, tarım satış kooperatifleri birliklerinin tabi olduğu 4572 sayılı yasanın değiştirdiğini, kooperatifçilik yapmanın zorlaştırıldığını ileri sürdü.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, tarım satış kooperatifleri birliklerinin tabi olduğu 4572 sayılı yasanın değiştirdiğini, kooperatifçilik yapmanın zorlaştırıldığını ileri sürdü.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin 2013-2014 faaliyet dönemini kapsayan 65'inci olağan genel kurulu birlik tesislerinde gerçekleştirildi. Genel kurulda konuşan Çetin, 2000 yılında yürürlüğe giren yeni yasa ile tarım satış kooperatiflerine özerklik verildiğini, o tarihten bu yana birliklerin güçlükle de olsa ayakta kalma mücadelesi verdiğini anlattı. Çetin, Zeytinyağı Birliği'nin de uygulanan yasaların yanı sıra evrensel kooperatifçiliği de dikkate alarak, kendi yapılanmasını gerçekleştirdiğini, gelecekteki tüm riskleri bertaraf etmeye dönük altyapı yatırımları ve sistem değişikliklerini yaşama geçirdiklerini açıkladı. Çetin, Birliğin stratejik karar ve uygulamalarıyla daha sağlam yol aldığını belirtirken, şunları söyledi:

"Gerçekleştirdiğimiz yeni yapılanma ve yatırımlarla evrensel kooperatifçilik ilkelerinden de ayrılmadan tehlikeleri uzaklaştırdığımızı düşündük. Geçmiş yıllarda ( Tariş Zeytinyağı Birliği için artık tehlike bitmiştir) ifadelerini bir çok kez tekrarladım. Ancak böyle değilmiş. Yürürlüğe giren yeni yasa ve bağlı anasözleşmelerle kooperatifçilik riskli hale gelmiştir. Anasözleşmede öyle maddeler var ki bundan sonra kooperatiflerde yönetici bulmak zorlaşacak. Kooperatifçilik uygulamalarında 2000 yılından bu yana yapılan çalışma ve mücadeleler bir miktar da olsa özerklik sağlamıştı. Şimdi yürürlüğe giren yasa ve anasözleşmeyle geriye dönüşler başlıyor.

AB ülkelerinde kooperatifleri güçlendirerek, tüm tarım politikalarını buradan yönetirken, Türkiye'de öteden beri kooperatiflerin tasfiye edilmesi gayretlerini üzüntüyle karşılıyoruz. Bu sadece bugünkü siyasi otoritelerin değil, öteden beri siyasetçilerin gayesi olmuştur. 57. Hükümet döneminin Devlet Bakanı Masum Türker, bakanlık yaptığı dönemde IMF'in kendilerinden Tariş'i istediğini söyledi. Türker, bize (IMF Tariş'in kafasını istedi) dedi. Bu bile vahimdir. Anlaşılıyor ki bu emel sonlanmamış."

"Devletten bir şey beklemeden kendi geleceğimize doğru adımlarla yürümeliyiz" diyen Çetin, kooperatiflerin hala devlet kaynaklarını yiyen sistemler olarak gösterildiğini oysa uzun yıllar siyasetçilerin buralardan yararlandığını ve sistemi yozlaştırdığını anlattı.

Çetin, ürün alım kampanyasının sürdüğünü bugüne dek 50 ton ürün geldiğini belirtirken, 8 TL önavans fiyatıyla yapılan alımların, yarın kesin fiyata dönüşeceğini ve ürününü teslim eden ortağı memnun edecek fiyatın belirleneceğini açıkladı. Çetin, kooperatif ortaklarının aidiyet duygularını geliştirmenin şart olduğunu kaydederken, "Fiyatı dikkate almadan Tariş'e ürününü teslim eden aidiyet duygusu yüksek ortaklarımıza asla mağdur etmeyeceğiz.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, çiftçilerin örgütlü gücünün her zamankinden daha büyük önem taşıdığını, tarım ve tarım kesiminin son yıllarda yaşadığı olumsuzlukların ancak örgütlülükle aşılabileceğini söyledi. Şarman, zeytin alanlarının enerji yatırımlarına açacak yasa değişikliğinin TBMM'de beklerken, çıkarılan yönetmelik değişiklikleriyle uygulamalar yapıldığını öne sürdü. Şarman, şöyle konuştu:

"Biz daha iyi bir hayat sürmek ve ekmeğimizi büyütmek için uğraşırken, vahşi kapitalizmin güçlü şirketleri yüksek kar hırsıyla, zorbalıklarını acımasızca sürdürüyor. Ülkede tarım yok olurken maden ölümleri, inşaat ölümleri yetmedi şimdi zeytin ağaçlarını katlediyorlar. Bir gecede 6 bin zeytin ağacı katledildi, üreticiler dayak yedi yetmedi haklarında soruşturmalar yürütüldü. Bu büyük haksızlığa herkes göz yumdu. Bir kez daha anlaşıldı ki tek kurtuluş örgütlü olmak. Bunun yolu da kooperatiflerimiz."

Tariş Zeytinyağı Birliği'nin geçtiğimiz yılı 2 milyon 700 bin TL net karla kapattığını açıklayan Şarman, bilançoda yüzde 20 tasarruf sağlandığını ve nakit durumunun da bir önceki yıla göre yüzde 63 oranında artış kaydedildiğini kaydetti. Şarman, bu yıl yaklaşık 2 milyon TL yatırım gerçekleştirdiklerini belirtirken, yatırımların en önemli ayağının tank çiftliği olduğunu bildirdi.

Şarman, 2014-2015 zeytinyağı rekoltesinin 190 bin ton olarak kamuoyuna açıklandığını ancak mevcut durumda bunun en az 30 bin ton daha düşük seviyelerde olduğunu da sözlerine ekledi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Tariş Zeytin Masum Türker Tariş Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title