Haberler

Tarımsal Danışmanlık Üretimi Arttırıyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, çiftçilerin kaliteli ve verimli üretim için tarımsal danışmanlık hizmetlerinden yararlanmasının gerektiğini söyledi.

Seçkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımsal danışmanlık hizmetinin, hububat bakliyat, meyvecilik, yaş sebze ve meyve üretimi başta olmak üzere tarımsal üretime ilişkin tam alanlarda alınmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Tarımsal üretim sürecinin dikimden ilaçlamaya, hasattan pazarlamaya kadar tüm aşamalarının önemli olduğuna dikkati çeken Seçkin, "Bölgemiz için tarımsal üretim çok önemli. Tarımsal üretimi, bilinçli olarak yapmalı, hem kalite hem de verim artışı sağlamak için gerekli bilgilere sahip olmalıyız. Tarımsal üretimde ürün kalitesi ve verimliliğin artması için tarımsal danışmanlık hizmeti yaygınlaşmalı" dedi.

Modern üretim ve Türk tarımının gelişmesi açısından, ziraat mühendislerinin bilgi birikimlerinden mutlaka yararlanılmasını isteyen Seçkin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oda olarak, çiftçilere tarımsal üretimin her aşamasında danışmanlık hizmeti vermeye hazırız. Türkiye'de çok sayıda ziraat mühendisi var. Bu mühendislerin bilgi birikiminden mutlaka yararlanmalıyız. Danışmanlık hizmeti almak isteyen çiftçilerin odalarına başvurmaları yeterli. Ziraat mühendisleri, yapılacak sözleşmenin ardından üretimin her aşamasında çiftçilerimize gereken bilgileri verecektir. Ancak, burada ziraat mühendislerimiz açısından ücretin ödenmesi konusunda bir sıkıntı var. Mühendislerimiz, yaptıkları danışmanlık hizmetini çiftçilerden almak durumunda kalıyor.

Çiftçilerimizden ücreti zamanında alamayan mühendislerimiz ise sıkıntı yaşıyor. Eğer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, ziraat mühendislerine ödenecek olan danışmanlık ücreti konusunda bir kolaylık sağlanabilirse, danışmanlık hizmetleri daha da yaygınlaşır. Yani, mühendislerimiz, danışmanlık hizmetlerini direk olarak çiftçiden değil, Bakanlık aracılığı ile alabilmelidir. Bu düzenleme yapılabilirse, özel çalışan ziraat mühendislerimiz, danışmanlık hizmetlerine daha fazla önem verir ve bu da Türkiye'deki tarımsal danışmanlık hizmetlerini en az 10 kat arttırır. "

-"TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ YETERSİZ"-

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde çiftçilere sunulan tarımsal danışmanlık hizmetlerinin istenilen seviyede olmadığına dikkat çeken Seçkin, şunları kaydetti:

"Oysa Ziraat mühendislerinden danışmanlık hizmeti alan çiftçilerimiz, üretimin her aşamasında bilinçli hareket ettikleri için hem daha fazla verim elde ediyorlar, hem de yüksek kaliteyi yakalama şansları artıyor. Bölgemizde gerek hububat ve bakliyat gerek meyvecilik ve gerekse de yaş sebze ve meyve üretiminde mühendislerden yeterince danışmanlık hizmeti alınmıyor. Bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin tarımsal üretimini bilimsel bilgi ve teknolojiyle yapması zorunlu. Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olmaya hazırlanan Türkiye, özellikle tarım sektöründe büyük sıkıntılar çekebilir. Bu sıkıntılar, üretimin her aşamasında ve pazarlamada karşımıza çıkabilir.

Bunun için çiftçilerimizin kendilerini modern üretime hazırlamaları ve modern tekniklerle üretim yapmayı öğrenmesi gerekir. Artık, eski yöntemleri kullanarak tarımsal üretim yapmak mümkün değil. Çok yakın bir zamanda, danışmanlık hizmeti almadan üretim yapan çiftçilerimiz, ürettikleri ürünleri yurt içinde ve yurt dışında pazarlamakta bile zorluk çekebilirler. Çiftçilerimiz daha kaliteli ve daha verimli üretim yapmak için mutlaka ziraat mühendislerinin bilgi birikiminden yararlanmayı tercih etmeli. Bölge tarımı için çok önemli bir yere sahip olan Antep fıstığı, zeytin, üzüm, kırmızı biber başta olmak üzere hububat bakliyat üretiminde tarımsal danışmanlık hizmetine ihtiyacımız var. "

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title