Haberler

Tarımsal Altyapı İçin Üç Gölet Hizmete Sunuldu

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ergani'nin Akçoban, Demirli ve Coşkun Mahallesi'ndeki göletleri onararak, hizmete sundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, Büyükşehir Yasası'yla mahallelere dönüşen Ergani'nin Akçoban, Demirli ve Coşkun köylerinde tarım ve hayvancılık alanında kullanılan göletlerin onarımını tamamladı.

Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı yetkilileri, geçmişte İl Özel İdaresi ile Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yaptırılan, daha sonra kullanılmaz hale gelen göletlerle toplam 850 bin metrekare tarım arazisinin sulandığını bildirdi. Coşkun Mahallesi'ndeki göletten ise bin büyükbaş (inek, öküz ve sığır), 4 bin küçükbaş (koyun ve keçi) olmak üzere toplam 5 bin hayvanın faydalandığı bilgisini veren yetkililer, bu nedenle hem hayvan su içme göletinin hem de diğer iki köydeki sulama amaçlı göletin tamiratının yapılarak yeniden devreye alındığını belirttiler.

Zamanında müdahale yapıldı

Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı'nda Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Gülbahar Bozarslan Tunç, Ergani'nin Demirli Mahallesi'ndeki göletin aşırı yağıştan dolayı kısmen yıkıldığını, bu nedenle sızmaların olduğunu ve göletin su tutamaz hale geldiğini anlattı. Mahalle sakinlerinin müracaatı üzerine belediye olarak teknik rapor hazırladıklarını ifade eden Tunç, iş makineleriyle gövdenin arka kısmına dolgu yaptıklarını ve böylece su sızmasını önlediklerini ifade etti. Demirli'deki sulama göletinin, 500 dönümlük tarımsal alanın sulamasında kullanıldığını, daha çok çeltik ve mısır ekiminin yapıldığını ve göletin zamanında devreye alınmasıyla ürün rekoltesinin düşmeyeceğini vurguladı.

Ergani Akçoban'dada aşırı yağışlardan dolayı feyezanların (su taşması) oluştuğunu kaydeden Tunç, sözlerine şöyle devam etti: "Biz ona da teknik raporlar hazırladık, ardından makinelerimiz yıkılmış olan yerleri

sıyırdı, temizledi, daha sonra yeni bir dolgu yapıldı.Tamirden sonra kat kat sergi yapıldı, yaklaşık 1-2 metre kadar gövde yükseltildi. Bundan sonra gelecek feyzanlar gövdeye zarar vermeyecek. Burada350 dönüm arazi sulanıyor, bu arazilerde bostan ekimi yapılıyor, sebze, domates, bir patlıcan gibi bu köylüler için tarımları ve ekonomileri için çok önemli."

Onardıkları iki göletin İl Özel İdare, üçüncü göletin ise Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapıldığını ifade eden Tunç, özellikle Coşkun'daki göletin çok sağlıklı inşa edilmediği için tahribatın daha fazla olduğunu kaydetti. Onarım yaptıkları yerde hayvancılığın önemli olduğunu dile getiren Coşkun, tamiratın ardından çok sayıda hayvanın tekrar göletten faydalanabildiğini söyledi.

Sulama amaçlı göletlerle ilgili talep çok

Tarım ve hayvancılık anlamında kırsal alanda yaşayan yurttaşlardan belediyeye çok ciddi taleplerin geldiği bilgisini paylaşan Tunç, mahallelinin talebi doğrultusunda Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı'nın teknik raporlar düzenlediği, ekonomik analizler yaptığı ve uygun bulunması durumunda göletlerin inşa edildiğini söyledi. Ekonomik analizde, yapılacak tesisle üretim maliyetini karşılaştırdıklarını aktaran Tunç, ekonomik analiz hesabı hakkında ise şunları söyledi:

"Bir tesis yaptığınız zaman o tesisten elde edilecek gelirin hesabını yapıyoruz. Tarımsal anlamda hesabını yapıyoruz. Mesela 500 dekar arazi şu anda susuzsa sadece buğday, arpa ve mercimek ekilebilir. Sulu tarıma geçildiğinde çeltik, sebze ve mısır olabilir, bütün bunların ekonomik verilerini ortaya çıkarıyoruz ve tesisin maliyetini hesap ediyoruz. Tesisin maliyetiyle ekonomik olarak elde edeceğimiz artı değerin ekonomik analiz hesabı var. Eğer 1'in üstündeyse tesisimiz ekonomik demektir. Biz ona göre karar veriyoruz. Aynı şekilde hayvan içme suyu içinde bu ekonomik analizi yapıyoruz. Hayvanlarda susuzluktan dolayı et ve süt kaybı oluyor. Örneğin su olmayan hayvanlar uzak bir yerde su içmeye gidiyorlardır. Gereksiz gidilen yoldan dolayı et ve süt kaybı oluyor.Bütün bunların ekonomik hesabı yapılıyor. Göletin de maliyetinin hesabı yapılıyor. Bunlar birbirine orantılanıyor. Yine 1'in üstüne çıkıyorsa bu oran tesisimiz ekonomik demektir. Biz ona genelde bu tarz analizlere dikkat ediyoruz."

Göletler tarımsal altyapının tamamlanması için yapılıyor

Çınar Ovabağ'da gölet yaptıklarını, Lice ve Çermik'te de gölet taleplerinin olduğunu bildiren Tunç, ilerleyen günlerde gölet ve sulama kanalı bentleri talebinin artacağını dile getirdi. Tarımsal altyapı tamamlanmadan, kırsal alanda ekonominin güçlenemeyeceğine dikkat çeken Tunç, yapılan sulama ve gölet çalışmalarının tamamının da tarımsal altyapı çalışması olduğunu vurguladı. Tarımsal altyapının tamamlanmasıyla kooperatifleşmenin önünün açılacağının altını çizen Tunç, "Belediye ve yerel yönetimlerin ilk görevi tarımsal altyapıyı oluşturmak olmalıdır." dedi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ergani Yerel Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title