Haberler

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker Soruları Yanıtladı:

Fatma Orhan Bildiriyor - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Anayasa Mahkemesi'nin Tohumculuk Kanunundaki Kısmi İptal Kararının Uygulamayı Etkileyen Bir Sonucu Olmayacağını Bildirdi

Fatma Orhan bildiriyor - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Anayasa Mahkemesi'nin Tohumculuk kanunundaki kısmi iptal kararının uygulamayı etkileyen bir sonucu olmayacağını bildirdi.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliğinin (TSÜAB) Türkiye'de tohumculuk sektörünün tanıtımı amacıyla organize ettiği basın gezisi kapsamında May-Agro firmasının Antalya tesislerinde düzenlenen toplantıya katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Anayasa Mahkemesinin Tohumculuk Kanunundaki kısmi iptal kararıyla ilgili bir soru üzerine, bu kararın uygulamayı etkileyen bir sonucu olmayacağını belirten Eker, şu bilgileri verdi:

'Tohumculuk Kanununu biz 40 yıl sonra değiştirdik. Kanun hazırlanırken sektörün gelecekte nelere ihtiyacı olabileceği dikkate alındı. Bu kanunda kamu eliyle yapılan bazı faaliyetlerin sektörün paydaşlarına devri öngörülüyordu. AB ve diğer gelişmiş ülkelerdeki örnekler dikkate alınarak buna yer verildi. Anayasa Mahkemesi 15'inci maddede yer alan 'gerek gördüğünde kamu bazı yetkilerini özel hukuk tüzel kişiliklerine devreder' hükmünü 8'inci maddedeki 'denetim' faaliyeti açısından iptal etti. Denetim yetkisinin özel hukuk tüzel kişilerine devrini uygun görmedi. Zaten biz bakanlık olarak şimdiye kadar bu hüküm çerçevesinde herhangi bir yetki devri yapmadık. Bu karar bizim uygulamamızda değişikliğe yol açmadı. Uygulamayı etkileyen bir sonucu olmayacak. Ancak kararı bundan sonra dikkate alacağız. Mahkeme Ana Muhalefet Partisinin iptal istediği diğer hususları ise uygun görmedi.'

Bakan Eker, Tohumculuk Kanunu ve Bitki Islahçıları Hakları Kanunu ile sektörün büyük gelişme gösterdiğini ve önünün açıldığını, tohumculuk sektöründe marka yaratılır hale gelmesinde bu kanunların payı olduğunu vurguladı.

- TARIMSAL DESTEKLERİ ÖDEME TAKVİMİ-

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, bu yıl tarıma toplam 6 milyar lira civarında destekleme ödemesi öngörüldüğünü belirtirken, bunun 5 milyar 555 milyon liralık bölümünün Haziran ayına kadar ödeneceği bildirdi.

Eker'in açıklamasına göre ilk ödeme 25 Ocak'ta yapılacak ve hububat primi, hayvancılık destekleri ile kırsal kalkınma desteği olarak çiftçiye toplam 530 milyon lira ödemede bulunulacak. Şubat ayında mazot, gübre, toprak analizi, hububat ve bakliyat primi, tarımsal sigorta, kırsal kalkınma ve hayvancılık desteği ödemelerine istinaden 1 milyar 922 milyon lira ödemede bulunulacak. Mart ayında 707 milyon lirası fındık için olmak üzere çay, hububat, bakliyat primi, tarımsal sigorta ve tohum fide desteği olarak toplam 1 milyar 345 milyon lira, Nisan'da 418 milyon lira, Mayıs'ta 935 milyon lira, Haziran'da da 384 milyon lira çiftçiye ödemle yapılacak.

Son birkaç yıldır tarımsal desteklerin ortalama yüzde 90'ının yılın ilk yarısında yapıldığına işaret eden Tarım Bakanı, 'Çiftçi hangi desteğe ne zaman ihtiyaç duyarsa o zaman ödeme yapılıyor' dedi.

- KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARINA DESTEK-

Kırsal kalkınma yatırımlarına hibe desteği sağlandığı hatırlatan Bakan Eker, 2006-2010 döneminde uygulanan birinci etap destekleme programı kapsamında tarımsal yatırımlara toplam 600 milyon lira hibe desteği verildiğini, bu kapsamda 3 bin 5 sanayi tesisinin tamamlandığını, 195 tesise de tamamlanması için ek süre verildiğini söyledi.

Bu yıl başlayan ve 2015 yılında sonunda ikinci etap program kapsamında toplam 1,5 milyar lira kırsal yatırımlara destek sağlanacağını anlatan Eker, yatırım limitinin 500 bin liradan 600 bin liraya yükseltildiğini ve program kapsamında yapılacak damla sulama yatırımlarında hibe oranın yüzde 50'den yüzde 75'e yükseltildiğini bildirdi. Eker şimdiye kadar 3 milyon dönüm alanda damla sulama yatırımı yapılmasının sağlandığını açıklarken, 'Yatırımlarda 'yüzde 50 sizden, yüzde 50 bizden, karın tamamı sizin' ilkesi ile hareket ediyoruz' dedi.

- MUHALEFET PARTİSİNİN ELEŞTİRİLERİ-

Toplantıda bir gazetecinin 'Muhalefet narenciyenin dalında kaldığını söylüyor, bu eleştiriye ne diyorsunuz?' şeklindeki sorusu üzerine, 'Muhalefetin işi eleştirmek, nasıl yapılması gerektiğini de dile getirmesi lazım' diyen Eker, bu eleştirinin gerçeği yansıtmadığını, Antalya'da 2002 yılında 70 milyon dolar olan narenciye ve yaş sebze-meyve ihracatının 512 milyon dolara yükseldiğine işaret etti.

Zaman zaman sorunlar olabileceğini, ancak bu sorunlara zamanında müdahale ettiklerini ve sektörle işbirliği yaptıklarını anlatan Eker, bu müdahaleler sayesinde Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatının 4 milyar dolardan 11 milyar dolara çıktığını, Türkiye'nin dünya tarımsal hasıla sıralamasında da 11'incilikten 8'inciliğe yükseldiğini söyledi.

Eker, 'Millet bunu biliyor, kimin ne söylediğine değil, ne yaptığına bakıyor. Şimdiye kadar milletin takdirine mazhar olacak işler yaptık. Çözüm öneren şeyleri kim söylerse söylesin dikkate alırız' dedi.

Bakan Eker et fiyatlarıyla ilgili bir soru üzerine ithalat kararının verildiği Nisan ayından bugüne kadar 9 büyük perakendeci firmanın et satış fiyatlarında kıymada yüzde 26, kuşbaşında yüzde 22 düşüş olduğunu söyledi. Tarımda 2010 yılı için pozitif büyüme beklendiğini vurgulayan Eker, büyüme oranının yüksek çıkmamasının iklimle ilgili bazı dezavantajlardan kaynaklandığını, rutubet ve aşırı sıcakların bazı ürünlerin verimini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Dünyada geçen yıl 1 Haziran'dan şimdiye kadar olan dönemde buğday fiyatının yüzde 82, arpa fiyatının yüzde 132 artığına dikkati çeken Eker, iç piyasada ise bu artışların yüzde 27-30 arasında tutulduğunu, dış piyasadaki artışların iç piyasaya yansımaması için her türlü tedbirin alındığını kaydetti.

(FTM-ABK) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title