Haberler

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi Toplantısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye'nin herhangi bir ilindeki herhangi bir markete gidildiğinde oradaki ürünün kasasının üzerine konulacak olan etiket ile o parselde ne kadar kimyevi gübre kullanılmış, ne kadar ilaç kullanılmış, başka bir şey kullanılmış mı kullanılmamış mı bunun hepsini tüketici takip edebilecek" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye'nin herhangi bir ilindeki herhangi bir markete gidildiğinde oradaki ürünün kasasının üzerine konulacak olan etiket ile o parselde ne kadar kimyevi gübre kullanılmış, ne kadar ilaç kullanılmış, başka bir şey kullanılmış mı kullanılmamış mı bunun hepsini tüketici takip edebilecek" dedi.

Eker, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı, "Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi Bilgilendirme Toplantısı'nda, tarıma gündelik bakış yerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaştıklarını, bu alanda 15 kanun çıkardıklarını anlattı.

Bu bakış açısının gereği olarak gerek arazi altyapısında, gerek bilgi teknolojileri konusunda çok önemli reformlar hayata geçirdiklerini belirten Eker, "Soylu atlar nasıl ki sessiz sedasız küheylan taylar doğururlar, kimse duymaz onu, yaklaşık 10 senedir Tarım Reformu Genel Müdürlüğümüzün çalışanları başta olmak üzere bütün çalışma arkadaşlarım aşkla, şevkle, sabırla, metanetle bu projeyi sessiz sedasız hazırladılar. Bugün o soylu tayın doğumuna şahit oluyoruz" diye konuştu.

Bu projenin alelade bilişim alanındaki bir bilgi işlem sisteminden ibaret olmadığını vurgulayan Eker, sisteme 42 ayrı veri tabanının entegre edildiğini anlattı.

-Tüketiciler ürünlerde kullanılan maddeleri etiketlerden öğrenebilecek

Sistemin hem üretici hem tüketici hem de kamuya büyük yararlarının olduğuna dikkati çeken Eker, şöyle konuştu:

"Herhangi bir parselde kullanılacak olan gübre, kullanılacak kimyasal gübre, kullanılacak ilaç, o parselin kimlik numarası üzerinden işlem göreceği için anında merkezde kayıtları görülebilecek. O parselde üretilen herhangi bir ürün Türkiye'nin herhangi bir ilindeki herhangi bir markete gidildiğinde oradaki ürünün kasasının üzerine konulacak olan etiket ile o parselde ne kadar kimyevi gübre kullanılmış, ne kadar ilaç kullanılmış, başka bir şey kullanılmış mı kullanılmamış mı bunun hepsini tüketici takip edebilecek. Yani tüketici için de üretici için de büyük yararlar ve kolaylıklar getiriyor. Üreticinin işlemler için artık Tarım Bakanlığının müdürlüklerine gelmesine gerek kalmayacak. İnternet üzerinden bütün başvurularını sistem anında kontrol edecek ve 42 ayrı veri tabanı ile ilgili ne kadar uzantısı varsa hepsine anında değişiklik yansıyacak. Örnek, bir çiftçimiz bir arazi parseli satmışsa o satılan arazi parselinin el değiştirmesi anında sistemin bütün altyapılarında görülebilecek. Burada da üretici, tüketici ve kamu lehine çok büyük faydalar olacak."

Bakan Eker, tamamen yerli imkanlarla hayata geçirilen bu sistemi dost ülkelerle, komşu ülkelerle paylaşabileceklerini dile getirdi.

-"Bu olağanüstü bir imkan"

Toplantının sonunda Konya'nın Sarıcalar köyünden bir çiftçi Ahmet Küçükbezci ile canlı bağlantı kurularak işletmenin toprak, hayvan ve makine varlıklarının sisteme girişi gerçekleştirildi.

Şanlıurfa Hilvan'daki yer istasyonuna canlı bağlantı yapılarak bu istasyonların işlevleri de izlendi. Bu istasyondan canlı bağlantı sırasında  "Memleketim" şarkısı çalındı.

Ayrıca, toplantıda İzmir'de bulunan Zirai Gözlem İstasyonu ile canlı bağlantı kurularak sistemin işleyişi anlatıldı.

Bu sırada, Başbakan Davutoğlu "Çiftçilerimiz de artık sürprizlerle karşılaşmayacak, havada bulutlara bakıp da 'Acaba yağmur kaç saat sonra yağar, kaç gün sonra yağar' diye hesaplar içine girmeyecek. Bu yolla inşallah oturduğu yerden bırakın sadece afeti takip etmeyi, tanınmayan birisi yaklaştığında bile tespit edip onu görme imkanına sahip olacak. Bu olağanüstü bir imkan. İnşallah bütün Türkiye'ye bu yaygınlaştığı anda çiftçilerimizi olumsuz etkileyen her türlü değişikliklere karşı hazırlıklı olacağız" diye konuştu.

Toplantıya Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça da katıldı.

-Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi Türk tarımının her alanda kayıt altına alındığı, verilerinin tutulduğu, raporlamalarının yapıldığı ve sonuçlarının gözlemlendiği entegre bir sistem. Proje ile tarım istatistikleri konusuna kalıcı bir çözüm getirebilmek için, dönemsel tahmin çalışmalarını bir yana bırakıp sürekli ve gerçek zamanlı veri toplayan, hizmet sunarken topladığı veriyi sürekli arttıran bir bilgi sistemi kurulması amaçlanıyor.

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi ile yazılım çalışmaları gerçekleştirilmekte olan Tarım Bilgi Sistemi (TBS) kapsamında Türk tarımı kayıt altına alınacak, her karış toprakla ilgili tüm faaliyetlerde bilgi sahibi olunacak.

TBS sayesinde tarım istatistiklerine anlık ulaşım sağlanabilecek, daha doğru ve kesin verilerle ulusal boyutta tarım politika ve stratejilerinin üretilmesine katkı sağlanacak.

Sistem, ülke genelinde 12 milyon noktanın her birinde saatte iki defa 120'den fazla parametreyi hesaplayacak.

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi, uzaktan algılama uyduları, zirai-meterolojik-fenolojik yer gözlem istasyonları ve idari kayıt otomasyon sistemlerinden gelen verilerin tümünü eş zamanlı birleştiren dünyadaki ilk örneklerden biri olarak nitelendiriliyor.

Sistem sayesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kullanıcıları il, ilçe ve parsel bazında kuraklık, verim, ekim alan dağılımı, bitki su tüketimi, ekolojik uygunluk gibi bölgesel kaynakların iyi yönetimi için gerekli teknik verilere ulaşabilecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Ahmet Davutoğlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title