Haberler

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Atav Açıklaması

"Tüm çiftçi borçları erteleme kapsamında değildir"

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Mesut Atav, "Tüm çiftçi borçları erteleme kapsamında değildir" dedi.

Atav, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çiftçi borçlarının ertelemesiyle ilgili yapılan haberlerin çiftçiler tarafından yanlış anlaşıldığını söyledi.

Borç ertelemesinden çiftçilerin yararlanabilmesi için afet nedeniyle ürününde en az yüzde 30 zarar olması gerektiğine işaret eden Atav, şunları kaydetti:

"Tüm çiftçi borçları erteleme kapsamında değildir. Çiftçilerden yüzde 30 ürün kaybı yaşayanlar borç ertelenmesinden yararlanacaklar. Ayrıca bu çiftçilerin borç ertelemesinden yararlanmak için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması, meydana gelen zararın il ve ilçelerde oluşturulacak komisyonlarca belirlenmiş olması ve borçları takip hesaplarında olan çiftçilerin 1 ay içinde, borçları henüz vadesi gelmeyenler ise vade tarihinden itibaren bir ay içinde kredi kullandığı kooperatifine yazılı olarak müracaat etmesi gerekmektedir. Burada en önemli konu indirimli kredi kullanılması hususudur. Çünkü erteleme sadece indirimli kredileri kapsamaktadır. İndirimli kredi kullanılabilmesi için de Tarım Sigortalarının yapılmış olması gerekmektedir. Kısa adı Tarsim Sigortası olan bu sigorta sisteminin yaygınlaşmasını ve çiftçinin güvenli üretim yapmasını sağlamak üzere devlet bu sisteme destek vermektedir."

Devlet yardımlarının sadece tarım sigortası yaptıranlara ödendiğini belirten Atav, "Bu nedenle üreticimizin mutlaka 2015 yılı ürünlerini sigorta ettirmeleri gerekmektedir. İnşallah önümüzdeki sezonda hiçbir afet veya zarar söz konusu olmaz ama tedbir almak zorundayız. Tarımda tüm tedbirleri alsanız da doğanın gücü karşısında bazen aciz kalabiliriz. Bu durumda da devletin güvencesinde olan Tarsim sigortasına üreticimiz sığınmalıdır" şeklinde konuştu. - Samsun

Kaynak: AA / Yerel

Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title