Haberler

"Tarım Başlı Başına Stratejik Bir Sektördür"

Güncelleme:

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Osmaniye İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ortaklaşa hazırlayacağı Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planı (2014-2018) çalışmalarını somut verilere dönüştürecek olan OTSEP Tanıtım ve SWOT Analizi Toplantısı OKÜ Amfi 'de geniş katılımla yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Aykut Gül, 2014-2018 tarımsal çalışma planının belirleneceğini ifade ederek şu bilgileri verdi: ''Gelecekte petrolden daha da önemli hale gelecek olan gıda hiç kuşkusuz ciddi bir öneme sahiptir. Ülkemizde tarım oransal anlamda değer kaybediyor gibi görünse de aslında öyle değildir. Son 10 yılda mutlak değer anlamında tarımda ciddi atılımları gözlemliyoruz. Tarım başlı başına stratejik bir sektördür. Tarımın diğer sektörlerin gelişmesine katkısı çok büyüktür. Sanayiye hammadde sağladığı gibi istihdam olarak da ciddi katkılar sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda tarımsal ihracatımız orman ürünlerini eklediğimizde 20 Milyar dolar seviyesine yükselmiş durumdadır. Son 6 aylık rakamlara göre tarımsal ihracatta %10,3'lük ciddi bir artış olmuştur. Tarım sektörünün küçük gösterilmesi tarımsal ürünlerin daha çok sanayiye yan ürün olarak sunulmasından kaynaklanmaktadır " dedi.

Gül, İlimizde kesinlikle bir planlamaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "bir plan olmazsa siz belli bir hedef bir vizyon ortaya koyamazsınız ve kaynaklarınızı doğru yere kanalize edemediğiniz zaman israf ortaya çıkar. Bu nedenle ilimizde yapılan bu tarımsal çalışmayı önemsiyoruz. DOĞAKA bizlere mali yönden destek sağlıyor. Son bir aydır ilçelerimizde toplantılar düzenledik. Bu gün de Osmaniye il merkezinde SWOT çalışmamızı yapacağız. Sonuçta ise 2014-2018 kapsayan bir plan çıkacak. Hangi ilçede hangi ürünler daha verimli üretilebilir. Burada hangi kurum ne gibi görevler üstlenebilir, bunlar belirlenecek" diye konuştu

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam da OTSEP Tanıtım ve SWOT Analizi Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında engebenin yüksek olması, yeşil alanların farklı olması, sulanabilir arazilerin olmasından dolayı tarımda birçok ilde görülmeyen çeşitliliğin Osmaniye'de mevcut olduğunu belirterek, "tarımda hepimiz çok büyük bir aileyiz ve Osmaniye'ye çok güzel hizmetler veriyoruz. Kentte 1600 rakıma kadar 1 milyon 250 bin dekar alanda tarım yapılabiliyor" dedi. Sağlam, tarım strateji planını önemsediğini, çitçiler için yapılan çalışmaya destek vermekten mutlu olduklarını da konuşmasına ekledi.

OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca ise planlamanın öneminden bahsederek, "Tarım alanında planlamanın yapılmaması ve uygulanmaması en önemli konulardandır. Olaya sadece üretici ve tüketici gözüyle baktığımızda dahi tarım planının önemini görebiliriz" dedi .

Osmaniye'deki ciddi sanayileşmeye dikkat çeken OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, ''Osmaniye OSB hızlı bir şekilde gelişiyor. Türkiye ölçeğindeki büyük firmaların Osmaniye'ye yatırım yaptıklarını görüyoruz. Bunlar çok önemli ancak tarıma altrnatif olarak sanayinin ortaya sürülmemesi gerekir. Tarım alanlarında planlamanın yapılmaması ve uygulanmaması ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ciddi anlamda da ele alınması gereken bir konudur. Bu ikisinin beraber yürümesi gerekir. Bu özellikle Osmaniye ölçeğinde değerlendirilmesi gereken bir konudur. Osmaniye'mizde yetiştirdiğimiz ürün çok çok sınırlı bu anlamda tarım ürünlerinin çeşitliliği meselesinin ciddi olarak ele alınmasının bir plan çerçevesinde olması gerektiği bir aşikârdır'' dedi.

OTSEP Tanıtım ve SWOT Analizi Toplantısı'nın ikinci bölümünde çiftçiler ile gruplar oluşturularak Osmaniye'mizin tarımda güçlü, zayıf yanlarının yanı sıra fırsatları ve tehditleri konuşuldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Orhan Büyükalaca İbrahim Sağlam Aykut Gül Osmaniye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title