Haberler

Tarım Bakanlığı'ndan Peynir Tebliği Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, peynir satışı yapmak isteyen perakendecilerin, hazır ambalajdaki peyniri ambalajından çıkarıp gıda ile temasa uygun olarak üretilmiş başka bir ambalaj malzemesine koyarak daha küçük miktarlarda markette veya başka satış yerinde satışa sunabileceklerini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bir çok basın yayın organında, 8 Şubat 2015 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ne göre "Açıkta peynir satışına yasak" başlığı altında çeşitli haberler yer aldığı hatırlatılarak söz konusu tebliğdeki peynir satışı ile ilgili yapılan düzenlemenin kamuoyuna doğru aktarılması ve yanlış yorumlanmasının önlenmesi için bakanlık tarafından açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Buna göre; Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nin yürürlüğe girmesiyle, peynirlerin, muhafaza, taşınması ve piyasaya arz edilme sürecinde 10oC'nin altında tutulması zorunlu hale getirildiği vurgulanarak, "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nin "Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için, hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler; sadece bu Tebliğin hijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilir." hükmü pazar vb yerlerde peynir satılmasına engel oluşturmamaktadır. Tebliğin öngördüğü sıcaklık, muhafaza ve nakliye gibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda peynir her yerde satışa sunulabilecektir" denildi.

Peynir satışı yapmak isteyen perakendeciler, hazır ambalajdaki (büyük teneke ambalaj gibi) peyniri ambalajından çıkarıp gıda ile temasa uygun olarak üretilmiş başka bir ambalaj malzemesine koyarak daha küçük miktarlarda markette veya başka satış yerinde satışa sunabileceklerine dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:

Bu durumda Etiketleme Yönetmeliğin belirlediği bazı zorunlu bilgilerin (gıdanın adı, bileşenler listesi, alerjen bileşenler, son tüketim tarihi, üreticinin veya ambalajlayıcının veya ithalatçının veya dağıtıcının adı veya ticari unvanı ve adresi, menşe ülke,) tüketicinin görebileceği yerde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca müşterinin talebi halinde tüm zorunlu etiket bilgileri tüketiciye sunulacaktır.

Diğer yandan peynirler coğrafi işaret olarak tescil edilmiş adlarına göre piyasaya arz edilebileceği gibi coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla yöresel veya ülkesel adlarına uygun olarak da piyasaya arz edilebilecektir. Ancak tüketicilerin yanıltılmaması adına peynirler "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir", "çiftlik peyniri" gibi ifadelerle satışa sunulamayacaktır." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title