Haberler

Tarihin Sıfır Noktası"Nı Keşfeden Profesör

Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde görevli 61 yaşındaki Prof. Dr. Schmidt'in tatil için bulunduğu Almanya'da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesi Göbeklitepe kazı çalışmalarının yürütüldüğü Şanlıurfa'da üzüntüyle karşılandı Göbeklitepe Ören Yeri Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu:

EŞBER AYAYDIN - Kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Prof. Dr. Klaus Schmidt, "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'de elde ettiği bulgularla insanlık tarihine ışık tuttu.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Göbeklitepe ilk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinin ortaklaşa yaptığı yüzey araştırmasıyla gündeme geldi. 1994 yılında bölgeyi ziyaret eden Prof. Dr. Schmidt ise Göbeklitepe'deki üst kısımları görünen taşların neolitik döneme ait olduğunu fark etti.

Bunun üzerine 1995-2006'da  Şanlıurfa Müze Müdürlüğü başkanlığında, Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Harald Hauptmann ve daha sonra Schmidt ve ekibinin katılımıyla kesintisiz kazı çalışmaları başladı.

Kazı başkanlığı görevi ise 2007'de Schmidt'e verildi.

Prof. Dr. Schmidt başkanlığında gerçekleşen kazılarda insanlık tarihi için önemli ipuçları ortaya konuldu. Kazılardaki buluntulara göre, insanoğlunun avcı-toplayıcı bir yaşam tarzından yerleşik hayata geçtiği, bu dönemde insanların mütevazı ve basit bir yaşam tarzıyla yetinmemiş oldukları aksine görkemli bir evre yaşadıkları şeklinde yorumlandı.

Kazılarda, neolitik döneme ait insan heykeli, kireç taşından şekillendirilmiş yaban domuzu, tilki ve kuş kabartmalarıyla çakmak taşından yapılmış çok sayıda ok ucu bulundu.

Schmidt ve ekibinin çalışmaları sonucu elde edilen buluntularda bölgenin "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilmesi dünyanın gözünün bölgeye çevrilmesine neden oldu.

Ünü sınırları aşan kazı alanını her yıl binlerce turist ziyaret ediyor.

Schmidt ve Göbeklitepe

Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde görevli 61 yaşındaki Prof. Dr. Schmidt'in tatil için bulunduğu Almanya'da 21 Temmuz'da kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesi Göbeklitepe çalışmalarının yürütüldüğü kentte de üzüntüyle karşılandı.

Göbeklitepe Ören Yeri Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, Klaus Schmidt ve Göbeklitepe isimlerinin birbirleriyle özdeşleştiğini söyledi.

Schmidt'in yokluğunun bilim dünyası açısından bir kayıp olacağını belirten Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 20 yıldır kazı döneminde saat 6'da işinin başındaydı. Son derece bilimsel yöntemlerle yaklaşan konusunda uzman ekiple her yıl geliyordu. Göbeklitepe'yi başka bir arkeolog kazsaydı belki bu kadar tanınmayabilirdi.  O bir arkeolog ve bilim insanıydı ama bence bunların yanında Şanlıurfa'nın tanıtım elçisiydi."

"Göbeklitepe manevi babasını kaybetti"

Şanlıurfa Müze Müdürü Müdürü Müslüm Ercan da Schmidt'in Şanlıurfa ve dünya arkeolojisi için önemli bir isim olduğunu dile getirdi.

Schmidt'i iş disiplini yüksek bir kişi olarak niteleyen Ercan, şöyle devam etti:

"Schmidt, dünyaca ünlü profesör olma yönünü bir kenara bırakıp kazı alanında arkeoloji öğrencileriyle aynı emeği veren mütevazi bir bilim insanıydı. Kendisi Şanlıurfa'nın ve Göbeklitepe'nin tanıtımı için büyük emek verdi. Şanlıurfa ve bilim dünyası büyük bir değerini kaybetti."

Ercan, Schmidt'in bugün Almanya'da toprağa verileceğini kaydetti.

Kazılarda görev alan Hasan Yıldız ise Göbeklitepe'nin bulunduğu arazinin dedesine ait olduğunu ifade etti.

Schmidt'in kendilerine kazılarda görev verdiğini aktaran Yıldız "Schimidt'le 1995 yılından beri tanışırız. Çalışanlara ve çevresine karşı çok iyi ve sevecendi. Kendisini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Göbeklitepe manevi babasını kaybetti" dedi. - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title