Haberler

Tarihin En Kıllı Ailesinin Hayatı Belgesel Oluyor

Güncelleme:

Hipertrikoz hastalığı nedeniyle bütün yüzü kıllarla kaplı ailenin hayatı belgesel oluyor. Eva Aridjis tarafından yönetilen belgesel, bu ay Meksika'da gösterime girecek.

Jesus Aceves, hipertrikoz hastası olarak doğdu. Tüm yüzü kalın kıllarla kaplı olarak. Ailesinden yaklaşık 30 kişide de aynı hastalık var. Ve büyük ihtimalle insanlık tarihinin en kıllı ailesi onlar. Yönetmen Eva Aridjis'in hikayelerini belgeselleştirdiği aile "Chuy, Kurt Adam" adıyla bu ay Meksika'da gösterilecek.

GÖRÜNÜŞÜ YÜZÜNDEN DIŞLANIYORDU

Küçükken tüm yüzünü kaplayan kılları nedeniyle Aceves'e arkadaşları "Minik Kurt" diyordu. Meksika'nın kuzeybatısında küçük bir kasaba olan Loreta'da yaşıyordu ve görünüşü yüzünden dışlanıyordu. 12 yaşına geldiğinde, şehir şehir dolaşarak lunaparklarda çalışmaya başladı.

Bir yıl dönme dolap jetonu satıyor, bir yıl balonları vuranların hediye kazandığı tezgahının başında duruyordu. Bir sirk sahibi işte onu burada keşfetti. Sirk sahibi, ailesinde aynı durumda olan başka kişi olup olmadığını sordu. Larry ve Danny adlı küçük kuzenleri de böyle doğmuştu.

"HER ZAMAN KAPALI KALIYORDUK"

Aceves "Adam bize iyi para vereceğini söyledi. Hepimizi istediğini söyledi. Bizi evine alacak para verecekti. 'Evet' dedim" diyor. Üç çocuk, sirkle tüm Meksika'yı dolaştı. Kalabalığı selamlıyor, herkes onlarla fotoğraf çektiriyordu. Aceves'in annesi de yanlarındaydı. Her zaman kalacak rahat bir yerleri vardı. Bolca yemekleri de.

Ancak bir şey onu rahatsız ediyordu. Aceves, "Her zaman kapalı kalıyorduk. Çünkü bizi görülecek bir şey olarak sunuyorlardı ve sokaklarda bizi görmemeleri için bizi kapatıyorlardı. Bundan çok rahatsızdım." diyor.

ÇOCUKKEN HERKESTEN KAÇTI

Aceves çocukken herkesten kaçıyordu. Okulda çocukların kendisiyle alay etmesinden, yüzündeki kılları çekiştirmesinden usanmıştı. Yaşı büyüdükçe özgüveni de arttı. Şimdi 41 yaşında. Kendiyle gurur mu duyuyor, kendinden utanıyor mu çok bilemediğini söylüyor.
Sirklerde çalıştığı için pişman olmadığını anlatıyor, "Para kazanmak için kötü şeyler yaptığınız bir yer değil. Ekmek parası kazanıyorsunuz. Bir sanatçı olarak insanları eğlendiriyorsunuz, güldürüyorsunuz." diyor.

"ÇAREYİ İÇKİDE ARADIM"

Bir Amerikan sirkiyle Amerika'yı turlarken bunalıma girmiş. Çok fazla İngilizce bilmediği için yalnız kaldığını, fazla içki içmekten ölümün eşiğinden döndüğünü anlatıyor: "Çok bira içiyordum. Ama yemek yemiyordum. Ve karaciğerim beni öldürüyordu. Çareyi içkide aradım. Ama aslında kendimi öldürüyordum." Ama sonunda kendine çeki düzen vermiş ve tüm dünyayı sirklerle dolaşmış. İp cambazlığını, kılıçların üzerinde yürümeyi öğrenmiş.
Aceves ABD'nin New Mexico eyaletinde sevgilisi Victoria ve küçük kızı Araceli ile yaşadıkları evin yakınlarında kendi işini kurmak için para biriktirmeyi umuyordu. Ama 10 yıllık ilişkileri bozulunca şimdi Loreta'ya ailesinin yanına geri dönmüş. Şimdi bir tarlada fasülye toplayarak geçimini sağlıyor.

Aceves ve ailesinin büyük bölümü, küçükken belediye başkanının kendilerine verdiği iki evde yaşıyor. Çünkü o zamanlar kimse onlara evini kiralamıyormuş. Bir evde Aceves'in annesi diğerinde de kuzenleri Larry ile Danny'nin annesi var. Evlerde yaklaşık 10'ar kişi yaşıyor.

ÜÇ KIZI DA AYNI HASTALIĞA SAHİP

Aceves'in üç kızı var. Üçü de hipertrikoz hastası olarak doğmuş. Büyük kızı Karla 20'li yaşlarının başında. Annesi küçükken kendilerini terk etmiş. Babası da hep dışarıda olduğu için onu babaannesi büyütmüş.

Eva Aridjis, "Kadınlar için daha zor. Kadınların kıllı olması, sosyal açıdan daha az kabul edilebilir bir şey." diyor: "Kadınların çoğu kıllı olmayan ve çocuklarının babası olan partnerleri tarafından terk edilmiş. Ama erkekler, cinsel yönden daha güçlü olarak görülüyor ve çok fazla kız arkadaşları oluyor. Karla ailenin liseyi bitirebilen tek üyesi ama iş bulamıyor." Bebeğini doğurduktan sonra sevgilisi Karla'yı terk etmiş.

"TÜRÜMÜZÜN EN KILLI AİLESİYİZ"

Aceves'in büyük büyükannesi; ailenin aşırı kıllı doğan ilk üyesi. Şimdi ailenin yaklaşık yarısı genetik mutasyona uğramış durumda. Aceves "Ailede kimse hipertrikoza neyin neden olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini bilmiyor. Bildikleri tek şey insanlık tarihine geçmiş 50 benzer vaka olduğu. Benim kaderim de bunlardan biri olmakmış. Biz türümüzün en kıllı ailesiyiz." diyor.

Aceves'in ailesinde mutasyonun oluştuğu yer X kromozomu. Aridjis, "Yani bu mutasyon, erkeklerin bütün kız çocuklarının böyle olacağı, ancak erkek çocuklarında bunun görülmeyeceği anlamına geliyor. Ve bu geni taşıyan kadınların çocuklarının yarısında, kız-erkek farkı olmadan hipertrikoz olacak, yarısında olmayacak." diye konuşuyor:

"Bilim insanları Aceves ve ailesinde tetkikler yapmışlar. Özellikle kelliğe çare bulma umuduyla aileye ilgi göstermiş. Uzun zamandır hareketsiz olan ve aniden ortaya çıkan bir genin olduğunu biliyorlar. Ama bu geni nasıl 'kapayıp açacaklarını' bilmiyorlar." Aceves, yüzündeki kılları kısaltıyor. Ailedeki bazı kadınlar da tıraş oluyor.

"ERKEKLERİMİZİN TAMAMEN TIRAŞ OLMASI İMKANSIZ"

Aridjis, "Kadınların sakalı var ve alınlarında biraz daha seyrek kıllar var. Ama erkeklerin tamamen tıraş olması imkansız, çünkü burunlarının ve göz kapaklarının üstünde de kıllar var. Kıllarından kurtulacak diğer yöntemlere de güçleri yetmiyor." diyor. Sirklerde çalışmamaları ya da kurt rolünde oynamamaları için ailenin hipertrikoz hastası bütün yeni üyelerinin eğitim görmesini sağlamakta kararlı olduğunu söylüyor.

Aceves hayatı boyunca kurda benzetilmiş. Arkasından uluyanlar olmuş. Belgeselde, Mexico City'deki bir hayvanat bahçesine gidiyor, bir kurda yakından bakıyor. "İkimizin de yüzü tüylerle kaplı. İkimiz de hapisteyiz. O hayvanat bahçesinde hapis, ben de bedenimde. En azından kurtlar bana diğer insanlara davrandıkları gibi davranıyor." diyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Yaşam Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (16)

DARWİN:

dedim inanmadınız bak ne oldu şimdi

3
54
yanıtYanıtla
besiktasMobil-ANDROID:

sizler maymundan gelmis olabilirsiniz ama benim atam maymun degil ADEM a.s dir

47
3
yanıtYanıtla
Rus kızı:

Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiy!!!!!!!!!!!mide bende pert oldu.yemek yiyemem artık

1
31
yanıtYanıtla
isimsiz:

Acayip hayvanlara benzirsen

2
17
yanıtYanıtla
Zaza Kürdü:

Dino tamam sen maymundan geldin ama biz toprak ve sudan yaratılan Hz. Adem(a.s) dan geliyoruz

14
1
yanıtYanıtla
Kıyamet:

Kaşların arasından dom dom gurşunu deymiş ah dersin ağlarsın

1
7
yanıtYanıtla
Permatik:

Adam ol adam desinler permatik kullan seni valla gene yemezler

0
8
yanıtYanıtla
iboMobil-ANDROID:

senin atan ADEM ass olssydi Boyle yorum yapmazdin okuz

3
1
yanıtYanıtla
hergun tras olsa birseyi kalmaz:

bunlar hic tras olmamislarki , killarini kesseler hergun insana benzeyecekler yavas yavas

1
3
yanıtYanıtla
mehmetMobil-ANDROID:

hatalısın dino :) insan soyunun maymuna gittiğini kanıtlar ancak

1
2
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title