Haberler

İstanbul'un Kayıp Adası Denizin Dibinden Çıkıyor

Güncelleme:

İstanbul'un kayıp adası olarak bilinen Vordonisi'nin gün yüzüne çıkartılması için Maltepe Belediyesi'nin 3 üniversite ile ortak yürüteceği keşif çalışması başladı.

Tarihi yaklaşık 1200 yıl öncesine dayanan Vordonisi adasının 1010 yılında meydana gelen büyükdepreminde sular altında kaldığı tespit edilmişti. Şimdi ise gün yüzüne çıkartılması için çalışmalar başladı. Maltepe Belediyesi'nin 3 üniversite ile ortak yürütmeye karar verdiği keşif çalışmasıda, su altı ekipleri 15 günlük dalış programının sonunda adanın tarihi varlıklarını keşfetmeyi hedefliyor.

AKADEMİSYERLERİN SEFERBERLİĞİ

Sualtı araştırmacıları ve arkeologlardan oluşan ekip Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile bir araya gelerek Tarihi Vordonisi Adası'nda sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Toplantıya Kılıç'ın yanı sıra Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ahmet Bilir, İstanbul Üniversitesi Sualtı Arkeoloğu Can Ciner, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği'nden Volkan Narcı, Vordonisi rehberleri Serco Ekşiyan ve Ercan Akpolat katıldı.

HEDEF UNESCO

15 günlük dalış programının sonrasında su altındaki Vordonisi Adası'nın tarihi ile ilgili bir kapı aralanacağını kaydeden dalış ekibi 3 yıllık bir keşif planının sonunda adanın yüzeye çıkarılmasını ve UNESCO Dünya Kültür Mirası'na kabul edilmesini hedefliyor.

TURİZM'E AÇILACAK

Vordonisi'nin tarihinin gün yüzüne çıkartılması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Buradaki tarihin gün yüzüne çıkartılması hem Maltepe hem de Anadolu Yakası'nın tümü için büyük önem taşıyor. Bu keşif çalışmasıyla elde edilecek tüm somut sonuçlar buradaki tarihi geleceğe taşımamıza olanak sağlayacak. Ayrıca kayıp adayı turizme açarak yerli yabancı herkesin bu tarihi öğrenmesini istiyoruz. Bu konuda her türlü desteği sunmaya hazırım" diye konuştu.

İSTANBUL'UN 10. VE 11. ADALARINI OLUŞTURUYOR

Bölgede yaşayanlar dışında pek bilinmeyen Vordonisi, aslında iki adadan oluşuyor. Biri büyük, diğeri küçük Vordo olarak geçen adalar, 'un 10'uncu ve 11'inci adalarını oluşturuyor. Büyükada, Heybeli, Burgaz, , Sedef, Tavşan, Kaşık, Yassı ve Sivriada'dan oluşanAdaları'nın gizemli parçası olan Vordonosi, gelişen teknolojiyle birlikte 2000'li yıllarda daha fazla bilinmeye başladı. Bizans tarihçisi Semavi Eyice tarafından 1936'da kayıtlara geçen Vordonosi'nin, hemen karşısındaki Küçükyalı'da Satyros Manastırı'nın ikizi olduğu biliniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Maltepe Belediyesi Ali Kılıç Komik - İlginç Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title