Haberler

Tarihi Tren Garı Binasını Ahmed-İ Hani Kütüphanesi Olarak Restore Ediliyor

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yıllardır kaderine terk edilmiş, ilçenin kültür mirasında önemli bir yeri olan 99 yıllık tren istasyonu binası Doğubayazıt Kaymakamlığı tarafından Ahmed-i Hani Kütüphanesi olarak restore ediliyor.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yıllardır kaderine terk edilmiş, ilçenin kültür mirasında önemli bir yeri olan 99 yıllık tren istasyonu binası Doğubayazıt Kaymakamlığı tarafından Ahmed-i Hani Kütüphanesi olarak restore ediliyor.

1915 Rus işgali sırasında tren istasyonu olarak kullanılmak üzere inşa edilen ve işgal sonrası farklı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına hizmet veren ve son olarak Sağlık Meslek Lisesi olarak kullanılan bina, Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan'ın girişimleri ve İşadamı Şerafettin Eryılmaz'ın maddi ve manevi destekleri ile restore edilerek 100. yaşında ilçe kalkının hizmetine sunulacak.

Uzun yıllardır atıl bir halde ayakta kalma savaşı veren bina için düşünülen Ahmed-i Hani Kütüphanesi Projesi ile ilgili, geçtiğimiz günlerde Halk Eğitim Merkezinde yapılan toplantıda; tarihi binanın restorasyonu ve projenin hayata geçirilmesinin ilk adımı olan Restorasyon Protokolü, Doğubayazıt Kaymakamlığı adına Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan ve Doğubayazıtlı İş adamı Şerafettin Eryılmaz arasında imzalandı. Projenin restorasyon işini iş adamı Yüksek İnşaat Mühendisi Şerafettin Eryılmaz üstlenirken, proje ve Ar-Ge çalışmalarını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görevli Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk yürütecek.

Konu hakkında açıklama yapan Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan, "İlçemizde imkânsızlıklar nedeni ile yaşatılamayan Kütüphane kültürünü ilçe tarihi ile nasıl buluşturabiliriz ana fikri ile çıktığımız yolda, şehrimizin adeta göbeğinde yer alan ve tarihi geçmişi olan bu binanın restorasyonu fikri ortaya çıkmıştır. İlçemizin tarihini bilen, mesleki tecrübeleri ile maddi ve manevi desteğini bizden esirgemeyen iş adamı ve yüksek inşaat mühendisi Sayın Şerafettin Eryılmaz beyefendinin önayak oluşu ve değerli katkılarıyla projeyi başlattık" diye konuştu.

Daştan, "Restorasyon ile yeniden İnşa edilecek olan Ahmed-i Hani Kütüphanesinin iç kısmında, o zamanki döneme ait tren garını tarihi bir vagon ile betimleyerek, o döneme ait tarihi doku ile Ahmed-i Hani Kütüphanesinin anlam bütünlüğünün sağlanacak. Tarihin tozlu raflarında kalan Lokomotif dumanındaki hüznü, yepyeni kitapların kokusundaki coşku ile buluşturmanın gururunu yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA / Güncel

Doğubeyazıt Ağrı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title