Haberler

Tarihi Su Değirmenine Belediye Faaliyete Geçirecek

Güncelleme:

400 yıllık su değirmeni belediyenin katkılarıyla faaliyete geçeceği belirtildi.

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 400 yıllık su değirmeni gelişen teknolojiye karşı direnebilse de doğal afetlere karşı direnemedi. Sındırgı'ya bağlı Kınık mahallesinde yaşayan ve babasından devraldığı su değirmenini ayakta tutmak isteyen 63 yaşındaki Hasan Gökdeniz, değirmenin işletimini sürdürebilmek için Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'tan yardım istedi. Su arıklarında meydana gelen göçükleri kendi imkânları ile onarıp değirmeni çalıştırmak istese de başarılı olamayınca Kınık Mahalle Muhtarı Halil Çetinkaya aracılığıyla Başkan Yavaş'tan yardım talebinde bulundu. Tarihi dokulara sahip çıkan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, gerekli araştırmanın yapılması için Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salih Durak2ı görevlendirdi.

Sındırgı'daki tarihi dokuları gün yüzüne çıkarmak ve onları turizme kazandırmak için çalışmalarına sürdüren Başkan Yavaş, su değirmeninde incelemelerde bulunmak üzere Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salih Durak'ı görevlendirdi. Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durak, Mahalle Muhtarı Halil Çetinkaya ile birlikte Kınık mahallesine giderek değirmende incelemelerde bulundu. Muhtar Çetinkaya, değirmenin çalışması hakkında Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durak'a bilgi verdi. 300 yıllık su değirmeninin sahiplerinden Hasan Gökdeniz'de değirmene gelerek değirmenin gelecek yıllara taşımak istediklerini ifade etti.

Su değirmenini fabrikalar çıkınca bıraktıklarını ifade eden Gökdeniz;"Babamdan kalan bu değirmeni 15 sene bekledim. Fabrikalar çıkınca bırakıp Manisa'ya gittim. Orada çalışıp emekli olduktan sonra 2008 yılında tekrar su değirmenini canlandırmak istedim. Değirmenin kaç yıllık olduğunu bilmiyorum 400- 500 yıllık olduğunu tahmin ediyorum. Bu değirmeni daha önce Çiçekliler, Sindelliler çalıştırmış. Sonra bizim dedeler almış. Bizde 3 kuşak bu değirmeni çalıştırdı. Biz son dönemleriyiz. Değirmenin çalıştığı dönemlerde Manisa'nın ilçelerinden ve çevre köylerden insanlar un için gelirdi. Burada 3 tane daha değirmen vardı hepsi yıkıldı. Biz baba mesleğine sahip çıkmak istediğimiz için değirmen çalışmasa da bakıyoruz. Geçtiğimiz yıl amcaoğlu değirmeni çalıştırmak istemiz ancak su arıklarında ki bozukluğu giderememiş ve bırakmış. Her şeyiyle doğal olan bu değirmeni tekrar hayata geçirmek istiyoruz" dedi. Gökdeniz'den sonra konuşma yapan Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durak ise; "Sındırgı'da tarihi dokuları gün ışığına çıkarmak isteyen Belediye Başkanımızın gayretlerini bugünde değirmeni faaliyete geçirerek devam edeceğiz. 10 -15 sene önce faal olan bu değirmen su arıklarının göçmesiyle faaliyetine ara vermiş. Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş'a konu iletilince başkanımız sorunun tespiti için görev verdi. Bizde bu su arıklarındaki göçüklere boru döşeyerek değirmene su getirerek tarihi su değirmenini tekrar faaliyete geçirip mekan sahiplerinin burada öğüttüğü ununda pazarlamasına katkı sağlayacağız. Sındırgı'da her şeyiyle organik olan bir değirmeni de faaliyete geçirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

400 yıllık değirmenin tekrar faaliyete geçebilmesi için su arıklarında ki göçüklere boru döşeneceği kaydedildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ekrem Yavaş Çetinkaya Sındırgı Kınık Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title