Haberler

Tarihi Paylaşmak" Sanal Müzesi Açıldı

Sınırlar Ötesi Müze'nin (MWNF) koordinasyonunda, Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından temsil edildiği ve 22 ülkenin katılımıyla hazırlanan Tarihi Paylaşmak (Sharing History) adlı sanal müze ve sanal sergi açıldı.

Sınırlar Ötesi Müze'nin (MWNF) koordinasyonunda, Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından temsil edildiği ve 22 ülkenin katılımıyla hazırlanan Tarihi Paylaşmak (Sharing History) adlı sanal müze ve sanal sergi açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nermin Kırım, Anadolu Medeniyetleri Müzesi konferans salonundaki açılış programında, MWNF'nin Tarihi Paylaşma Sanal Müze ve Sanal Sergi Projesi ile tüm dünya kültürlerinin, ortak tarihlerinin sanal uygulamalarla yeniden keşfedilmesine imkan sağlayacağını söyledi.

Kültürler arası diyaloğu geliştirmeyi ve ortak kültürel mirası tanıtmayı amaçlayan sanal müzede 1815-1918 tarihleri arasındaki tarihin ele alındığını dile getiren Kırım, "Birbiriyle etkileşime girmiş geniş bir coğrafyayı ele alan bu çalışma, ortak geçmişin tüm öznelerini bir araya getirerek, yaşanılmış müşterek tecrübelerin anlaşılması adına önemli bir adımdır" dedi.

Türkiye'nin bu çalışma içinde yer almasından onur duyduklarını dile getiren Kırım, "Tarihi Paylaşmak başlığı altında bir araya gelen 22 ülkenin de amacı, geçmişin birer öznesi olarak katılımcılarıyla çok sesli bir tarihsel değerlendirme yapmak, yani gerçek tarihi anlamak ve anlatmaktır. Sadece ülkemizin değil insanlığın ortak mirası olduğuna inandığımız dünya kültürlerine hak ettiği değeri vermeyi, bu değerlerin korunmasını sağlayarak toplumsal bilinç oluşmasını sağlamanın bir insanlık görevi olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından müzenin tanıtımı için Arap Devletleri Temsilcisi Büyükelçi Mohamed El Fatah Naciri, Sharjah Müzeler Birimi Temsilcisi Ulrike Al Khamis, Sınırlar Ötesi Müze'nin Yönetim Kurulu Başkanı Eva Schubert, Yaşar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bulut Gören ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kahyaoğlu'nun katılımıyla panel düzenlendi.

Türkiye'den 206 eser yer alıyor

İnternet üzerinden "www.sharinghistory.org" adresinden gezilebilecek sanal müzede, 10 konudan oluşan sergilerde tüm katılımcı ülkelerden gelen tarihi belgeler, fotoğraflar, sanat eserleri, arkeolojik kalıntılar, günlük yaşam ve anıt görsellerinin yer aldığı yaklaşık 3 bin materyalin bulunduğu bildirildi.

Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü tarafından temsil edildiği projede, veri tabanına Sınırlar Ötesi Müze'nin daha önceki projelerinde oluşturulmuş veri tabanından gelen 17 anıtsal yapıya dair görselin de eklenmesiyle toplam 206 görsel ve yazılı materyalle katkı sağlandığı belirtildi.

Müzede Türkiye'nin, katkı sağlanan eserlerin sayısı ve niteliği bakımından en zengin koleksiyona sahip ortak ülke pozisyonunda olduğu kaydedildi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Kırım Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title