Haberler

Tarihi Motif ve Ayetleri Yüzüklere Nakşediyor

AYŞE YILDIZ - Erzurum'da 55 yıldır geleneksel yöntemlerle yüzüklere Osmanlı, Selçuklu motiflerini, kentteki tarihi mekanları ve Kur'an ayetlerini işleyen bir yüzük imalatçısı, sevgililer için de özel yüzükler tasarlıyor.

14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla özellikle kuyumcu ve Oltu taşı ürünlerinin satıldığı mağazalarda, sevgililer için hazırlanan hediyelik eşyaların satışına başladı.

Bazıları sevgilisine hediyelik ürün alırken, bazıları da "sevgili" olarak gördükleri annesine, babasına, büyükbabasına, çocuklarına veya bir yakınına hediye alarak, sevgisini göstermeye çalışıyor.

Sevdiğine özel bir hediye almak isteyenler de geleneksel yöntemlerle yapılan ve Osmanlı, Selçuklu motiflerinin işlendiğini, Kuran'dan ayetlerin kalem işlemeciliği yönetimiyle yazıldığı yüzük, küpe, kol düğmesi gibi takılara ilgi gösteriyor.

Kentte kendi atölyesinde 55 yıldır yüzük imalatı yapan ve tarihe ayrı bir önem veren Nurullah Daştan, Lalapaşa Camisi, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi gibi tarihi mekanların motiflerini yüzüklere işliyor.

Sevgililerin talebi üzerine de özel işlemeler yapan Daştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlar öncesinden gelen metotlarla yüzük yaptığını belirterek, her yüzüğünün el emeği göz nuru olduğunu söyledi.

Gümüşün, mücevherin her türlüsünü çok rahat yaptığını anlatan Daştan, "Yüzüğün her aşamasını kendim yaparım. Ben yüzüklerin tamamını sanat aşkıyla yapıyorum. Bu sanatı yaşatmak istiyorum. Çok özel iş yapıyorum ve genelde bu yüzükleri koleksiyona koyuyorlar. Asırlar sonrasına hitap edecek türde iş yapıyorum. Günübirlik kaybolacak bir işi yapmam" dedi.

Bir yüzük için haftalarca emek verdiğini vurgulayan Daştan, "Bir yüzük yaparken gece onunla yatarım. Onu kafamda tasarlarım, sabah namazına kadar o yüzükle uğraşırım. Hem teknik bakımdan uğraşırım hem de tasarlarım. Yüzükleri, akit, zümrüt, safir, opal taşları gibi yarı ve tam değerli taşlara yaparım. Talebe göre altına da çalışabilirim" ifadesini kullandı.

"Klasik Selçuklu motifleri ilham kaynağım olmuştu"

Daştan, 14 Şubat'a özel taleplere göre de yüzükler yaptığına değinerek, şunları kaydetti:

"Özel talepler geliyor. Bir iş adamı, Sivas'taki annesi için özel yüzük yaptırdı. Eşi için, sevgilisi için yüzük yaptıranlar var. Ben kataloglarda olan yüzükleri yapmam, benim yapacağım iş özgün olmalı. Ben kendi desenlerimi yapıyorum. Bir yüzüğün aynısını asla yapmam. Aynı yüzükten talep olsa bile illaki bir değişiklik yaparım. İşlemesinde, tırnağında, tesviyesinde bir değişiklik olur. Yani yaptığım yüzüklerin eşi ve benzeri yoktur. Aynı yüzük başkasının parmağında da olursa hiçbir kıymeti yok. Tarihe ayrı bir ilgim var. Klasik Selçuklu motifleri ilham kaynağım olmuştu."

Erzurum kültürüne de önem verdiğin ifade eden Daştan, "Cami kubbelerinden, Çifte Minareli Medrese'nin işlemelerinden olsun çok kafa yordum. Kenan Evren'e, Semih Sancar, Tansu Çiller'e altın anahtar yaptım. Yazın günlerce Çifte Minarelerin önünde oturdum. En ufak ayrıntısına kadar küçülttüm, üstüne işledim" diye konuştu.

"Ayetel Kürsi'nin tamamını, bir yüzüğe sığdırdım"

"Yüzük yaparken hiçbir şekilde makine kullanmıyorum, tamamı el emeği, göz nuru. Yüzüklere tarihi motifleri, Kur'an ayetlerini işliyorum. Ben aynı zamanda hafızım, onun için yapmakta zorlanmıyorum. Burada yaptığım yüzüklerin eşi ve benzeri olmadığı için özel müşterileri oluyor. Milimetrik çalışıyorum. Öyle oluyor ki çiziyorum, siliyorum günlerce" diyen Daştan, Sevgililer Günü için özel yüzük yaptığını belirtti.

Daştan, sanatta özgün olmanın önemli olduğunu ve her zaman en iyisini yapmaya çalıştığını vurgulayarak, bir yüzük için haftalarca çalıştığını, yüzüklere ruhunu kattığını anlattı.

En ucuz yüzüğü 750 liraya yaptığını anlatan Daştan, "Yüzüklerin fiyatları değişiyor. Ayetel Kürsi'yi, bir yüzüğün üzerine sıkıştırdım. Sevgililer için de farklı desenlerde, farklı motifli yüzükler yaptım. Herkes sevdiğini bir hediyeyle onure etmeli. Sevdiklerine özel hediyeler vermeli. Zaten herkes sevdiğine sevgisini gösterebilse boşanmalar olmaz" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Çifte Minareli Medrese Selçuklu Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title