Haberler

Tarihi Mezarların Üzerinde Yol Eylemi

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, kurtarma çalışmalarının tamamlanması üzerine tekrar asfaltlanıp, kapatılmasında bir sakınca olmadığını bildirdiği Helenistik Döneme ait 2 bin 200 yıllık üç mezar çıkan Muğla'nın Bodrum İlçesi Gümüşlük Mahallesi'ndeki Myndos Antik Kenti'nin içinden geçen yolun tekrar açılmaması tepkilere neden oldu.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, kurtarma çalışmalarının tamamlanması üzerine tekrar asfaltlanıp, kapatılmasında bir sakınca olmadığını bildirdiği Helenistik Döneme ait 2 bin 200 yıllık üç mezar çıkan Muğla'nın Bodrum İlçesi Gümüşlük Mahallesi'ndeki Myndos Antik Kenti'nin içinden geçen yolun tekrar açılmaması tepkilere neden oldu.

Gümüşlük Beldesi'nde, üç yıl önce yapılan Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi'nın hafriyat çalışması sırasında antik Myndos kentinin nekropol alanında Helenistik Dönem'e ait üç mezar bulundu. O dönemde, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kanunu gereği, kurtarma kazısı, mezarların bulunduğu alanın Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak hattını birbirine bağlayan 8 kilometrelik ana yol üzerinde olması nedeniyle yapılamadı. Bunun üzerine Gümüşlük Belediyesi'ne Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak yol bağlantısını sağlamak üzere yeni bir güzergah önerilip, bu yolun tamamlanması beklendi. Geçen yıl Samanlık Mevkisi'nden geçen yol tamamlanınca, ilgili kanun gereği yerine getirilerek, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında Myndos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında kurtarma kazısı yapıldı. Mezarlardaki seramik kaplar, takılar ve iskeletler gün ışığına çıkartılıp, koruma altına alındı.

Yapılan yeni yol, kapanan yola göre 2 kilometre daha kısa ve daha az viraja sahip olmasına rağmen belediye, eski yolun sahile daha yakın olması ve buradaki işyerlerinin mağdur olması nedeniyle tekrar trafiğe açılması için Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, geçen aralık ayı başında "Mezarların üzerinin kapatılıp, asfalt döküp yeniden yol olarak kullanılmasında sakınca yoktur" diyerek gerekli izinleri verdi. Ancak buna rağmen eski yol hala açılmayınca toplanan 700 imza Bodrum Kaymakamlığı ve Belediyesi'ne verildi. Fakat yine sonuç alınamaması üzerine Myndos Kentini Koruma Yaşatma ve Tanıtma Derneği Başkanı Salih Güney ile aralarında esnafın da bulunduğu yaklaşık 100 kişi, dün tarihi mezarların bulunduğu alanda eylem yaptı. 'Bilgisiz saygısız Myndos kazısı', 'Yetti gari açın gari', 'Myndos köstebek yuvasına döndü', 'Yolumuzu açın' ve 'Turizm katliamı' yazılı pankartlar taşıyan grup, "Bizde çevreciyiz, tarih aşığıyız", "Tarihe böyle sahip çıkılmaz", "Kurul karararına uyun" sloganları attı.

ESNAF DERTLİ

Grup adına açıklama yapan Myndos Kentini Koruma Yaşatma ve Tanıtma Derneği Başkanı Salih Güney, "Kapatılan yola alternatif olarak açılan yolda yaralanmalar ve kazalar meydana gelmeye başladı. İlle de tedbir alınması için birkaç kişinin ölmesi mi gerek ? Burada hepimiz, tarihi korumak için kazı başkanının yaptığı çalışmalara her türlü desteği veriyoruz. Ancak insanların yaşam, ulaşım ve kazançlarını engelleyecek tavırlarını kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Restoran işleten Esnaf Hülya Özbudak ise "Bu yol tam 50 yıldır asfalt ve Gümüşlük'ü Yalıkavak'a bağlayan bir yol. Bulunan mezar ile ilgili kurulun verdiği karar nedense uygulanmayıp 800 kişi mağdur ediliyor. Esnaf olarak çok büyük kazanç kaybımız var. Eğer böyle giderse bu yıl Gümüşlük'te esnafın yarısı çok zor durumda kalır. Ekonomimiz ve can güvenliği açısından büyük önem taşıyan yolun bir an önce açılmasını istiyoruz" diye konuştu. Grup, açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

ALTERNATİF YOL KARARI DOĞRU İDDİASI

Antik Myndos Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise "5 yıldır antik kentin en önemli kazılarını yapıyoruz, Geçtiğimiz yıl bulduğumuz 2 bin 200 yıllık mezarlar da paha biçilmez değere sahip. Ayrıca anılan bölgede bu mezarların devamının olduğunu biliyoruz. Bu yıl kazılara devam edeceğiz. Birinci derece arkeolojik sit nekrapol alanı ve imar planında olmayan bir yol antik eserlerin üzerinden geçirilmeye çalışılıyor. Ayrıca bu yol kapatıldığında aynı bölgeye alternatif yol belediye tarafından zaten yapılmıştı. Ama benim de yaptığım araştırmaya göre karar doğru ve çok üzücü" dedi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gümüşlük Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title