Haberler

Tarihi Kırsal Yerleşimlerin Değerleri, Sorunları ve Korunması"

Salihli Belediyesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültürel Mirası Koruma Lisansüstü Programı işbirliği ile "Tarihi kırsal yerleşimlerin değerleri, sorunları ve korunması" konulu panel düzenlendi.

Salihli Belediyesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültürel Mirası Koruma Lisansüstü Programı işbirliği ile "Tarihi kırsal yerleşimlerin değerleri, sorunları ve korunması" konulu panel düzenlendi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türk İslam Arkeolojisi Bölüm Başkanı Doçent Doktor Harun Ürer koordinasyonunda bir otelde gerçekleştirilen panele Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, oda başkanları ile Ortadoğu Teknik Üniversitesinden çok sayıda araştırma görevlisi katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Jeopark projesi ile tarihi ve kültürel yerlerin turizm alanında Manisa'ya değer katacağını belirterek, "Bilindiği üzere Manisa Büyükşehir Kula ve Salihli Belediyesi olarak Jeopark Belediyeler Birliğini kurduk. Kemer Mahallesi'nde köy pazarı oluşturduk. Kemer Mahallesi için amacımız korunmuş tarihi bir doku içerisinde yine korunmuş kırsal köy yaşamının sürekliliğini ve özgünlüğünü sağlamaktır." dedi.

Türkiye'deki kırsal alanlar

Ortadoğu Teknik Üniversitesinden Doçent Doktor Güliz Bilgin Altınöz, dünyanın hızlı bir şekilde kentleşmeye devam ettiğini buna paralel olarak da hızlı bir şekilde kırsal alanlarını kaybettiğini savundu.

"Oysa ki, kırsal alanlar insanların yaşaması için üretimi, besini, tarım ve hayvancılığı sağlayan alanlardır" diyen Altınöz, şöyle devam etti:

"Kırsal alanlar özellikle Anadolu'da son dönemlerde giderek değerini yitirmekte ve kentleşme hızla devam etmektedir. Bu gelişim süreci sadece Anadolu'da değil, tüm Dünya'da böyle. Birleşmiş Milletler (BM) veya Avrupa Birliği (AB) komisyonlarınca hazırlanan raporlara baktığımızda İngiltere'de 1800'lü yıllarda kırsal alan miktarı yüzde 80 civarında iken 1930'larda bu oradan yüzde 35'e kadar gerilemiş durumda.

Endüstrileşme ile birlikte kırsal alanlardaki gerilemenin hızlandığını görüyoruz. Birleşmiş Milletleler tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2015 yılında Türkiye'deki kırsal alanlar sadece yüzde 26 olarak tespit edildi. Araştırmaya göre 2025 yılında Türkiye'deki kırsal alan yüzde 20'lere düşeceğini öngörüyorlar."

Kaynak: AA / Güncel

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Salihli Belediyesi Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title