Haberler

Tarihi Kentler Birliği -Trakya Bölge Kırklareli Çalıştayı 2. Gün

Güncelleme:

Tarihi Kentler Birliği tarafından "Trakya Kültür Odaklı Gelişim ve Eylem Planı" konulu Trakya'da başlatılan bölge toplantılarının ilki Kırklareli'de gerçekleştirildi.

Kırklareli Ticaret Borsası Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Kırklareli Belediye Başkanı Sn. Cavit ÇAĞLAYAN, "Trakya'nın tarihi geçmişi ve süregelen kültürel mirası konusunda teorik çalışmaların başlatılıp biçimlendirilmesinden sonra pratiğe geçilmesi gerekiyor. M.Ö. 6 bin yıl öncesine uzanan Traklar'a ait olduğu belirlenen bazı kalıntılar bulundu. Aşağıpınar ve Kanlıgeçit denilen mevkilerde Prof. Dr. Mehmet ÖZDOĞAN tarafından yapılan kazı çalışmaları ile bu bulgulara ulaşıldı.

Bu bölgeye ismini veren Traklar, bu bölgenin atası sayılıyor. Çok dağınık yaşadıkları için büyük bir hükümdarlık kuramadılar. Trakya bölgesi tarih süresince binlerce yıl çok değişik kavimlerin ve devletlerin hüküm sürdüğü bir alan olmuştur.

Bu yüzden sürekli bir imparatorluk kuramamış; çok değişik ırklar yaşadığı için de disipline edilmesi zor bir topluluk olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1400-1800 yılları arasında en sakin dönemlerini yaşamıştır. Bugünün Trakyasına baktığımızda ise; Stratejik önemi büyük, toprakları iyi, insan yapısı hoşgörülü ve çalışkandır. Eğitime çok önem verilir.

Eksik yanları ise; yeterince girişken olmaması ve sermaye birikiminin olmamasıdır. Geleceğe yatırım için bu iki unsur önemli ve gereklidir. Trakya yerli turizm alanında çok az pay alan bir bölgedir. Tarihi, kültürel mirasını ve doğal güzelliklerini kullanarak yerli turizmden payını almalıdır. Tarihi eserlerimiz korumakta geç kaldık ancak her şey bitmiş değildir. Tarihi alanları yeniden topluma kazandıracak çalışmalar yapabiliriz." dedi.

Daha sonra söz alan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin SÖZEN ise Trakya'da 3 ilde toplantı yapacaklarını ve bu ilk toplantıda alınacak kararların çok önemli olduğunu ifade etti. Coğrafyası bu kadar güçlü bir yerin yeteri kadar tanıtılamamasının sorumlusu biziz diyen SÖZEN, bu toplantının temel amacının 3 ilin (Kırklareli, Edirne, Tekirdağ) birlik ve beraberlik içinde hareket etmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.

Kırklareli Valisi Sn. Mustafa YAMAN ise, il hakkında şu bilgileri verdi. "Anadolu'da bu heyecanı başlatan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin SÖZEN'dir. Bugün 21 Mart baharın başlangıcı, sizler sayesinde de ilimizde bir başlangıç olacaktır. Çok önemsediğimiz bir günde sizlerle beraber olmaktan, sizlerle beraber çalışacağımdan mutlu olacağımı belirtmek istiyorum.

190 km Bulgaristan'a sınırı olan bir iliz. Osmanlı'ya başkentlik yapmış olan Edirne ve İstanbul gibi iki güzide şehrimizin yanında olan ilimizin % 40 ı orman, % 42 sini tarım alanı oluşturmaktadır. Tarım alanı konusunda geniş topraklara sahibiz. İlimizde yaklaşık 270 tane fabrikamız var. Trakya bölgesi enteresan bir bölgedir. Eğer Bosna'ya kadar gitmişseniz Osmanlı bütün zerafetini Balkanlar'da yoğunlaştırmıştır." dedi.

Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantıda; tüm katılımcılar çalıştay yöneticisi tarafından ortaya konan bir çerçeve içerisinde görüş ve önerilerini sundu. Toplantı sonunda gerçekleştirilecek olan kent gezisinde Aşağıpınar ve Kanlıgeçit Kazı Alanları, Seyfioğlu Tabyası, Yayla Evleri ve Papazın Evi görülecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Trakya Bölgesi Kırklareli Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title