Haberler

Tarihi Handa Tandır Ile Isınılıyor

Gaziantep'te 10 yıl önce yılında restore edilerek turizme kazandırılan tarihi Tütünhan'a gelen ziyaretçiler, avluda kurulan yer masalarının altına konulan tandırlarla ısınıyor. Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda yer alan, yaklaşık 200 yıllık geçmişi olan tarihi Tütünhan, 2007 yılında restore edilerek turizme kazandırıldı. Kafeye dönüştürülen hanı ziyarete gelenler, avludaki yer masaların altına yerleştirilen tandırlarla ısınıyor. Mangallara köz ateşi konularak üzeri yorganla örtülen tandırlara ayaklarını uzatarak ısınan ziyaretçiler, tarihi yolculuğa çıkıyor.Bu geleneğini bilmeyenlerin ilk başlarda şaşırdığını ve tandırda ısınabileceğinden tereddüt ettiğini söyleyen han çalışanlarından Kamil Şingin, ziyaretçilerin daha sonra tandırın içine girince çıkmak istemediğini belirtti. Kamil Şingin, kent kültürünün tandırla ısınma yöntemiyle yaşatıldığını ifade ederek, "Eskiden Gaziantep'te insanlar yemek yapıldıktan sonra artan ateşi mangala alırlar. Bu ateşi hazvel dediğimiz kömür tozu ile karıştırıp kül ile beraber mangala koyar ve bu şekilde ısınırlardı. Günümüzde böyle bir ısınma yöntemi kalmadı. Handa geniş ve açık bir mekan olduğu için ısınma yöntemi olarak bu yola başvurduk. Bu yöntem sayesinde hem kültürümüzü yaşatıyoruz, hem de ısınıyoruz. Eskiden tüm evlerde ısınmak için bu yöntem kullanırdı. Biz de bu handa bu yöntemi kullanarak ziyaretçilere kültürümüzü tanıtıyor, nostalji yaşatıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title