Haberler

Tarihi Foça Beşkapılar Kalesi İçin Restorasyon Çağrısı

İzmir'in Foça İlçesi'nde kısa bir süre önce restore edilmesine rağmen tarihi Beşkapılar Kalesi'nin duvarlarındaki yıpranma ve tahribat göze çarptı.

İzmir'in Foça İlçesi'nde kısa bir süre önce restore edilmesine rağmen tarihi Beşkapılar Kalesi'nin duvarlarındaki yıpranma ve tahribat göze çarptı. Restorasyonu tamamlanan ve kısa bir süre önce açılan Foça Kent Duvarlarını örnek gösteren vatandaşlar, bir an önce Beşkapılar Kalesi için de çalışma yapılması için yetkililere çağrı yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan ve 1'inci Etap Restorasyonu tamamlanan Foça Kent Duvarlarının açılışı sırasında hemen yan taraftaki Beşkapılar Kalesi'nde 1983-1993 yılları arasında yapılan restorasyonu 'çakma' olarak nitelemesi üzerine gözler buraya çevrildi. Kocaoğlu bu törende, "Bu restorasyona bakın birde yanı başımızdaki Beşkapılar Kalesi restorasyonuna bakın. Hangisinin gerçek hangisinin argo deyimle 'çakma' olduğunu anlayacaksınız. Restorasyon budur. Çakması kiminse onundur" demişti.

Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Beşkapılar Kalesi duvarları, Kanuni Sultan Süleyman zamanında 1538-1539 yıllarındaki onarımı sonrası son olarak Kültür ve turizm Bakanlığı'nın açtığı ihaleyle 1983 ve 1993 yıllarında taşeron bir şirket tarafından restore edildi. Bu restorasyonda uygun olmayan taşlar, beton bloklar, çimento kullanıldı. Denizin ve rüzgarın etkisiyle restorasyonun üzerinden kısa süre geçmesine rağmen yıpranma iyice belirginleşti. İsmini açıklamak istemeyen bir uzman Beşkapılar Kalesi önündeki yolun orijinal taban seviyesi korunmadığından yukarıda kalmasının estetikten uzak bir görüntüyü ortaya çıkardığını söyledi. Tarihi dokuya uymayan malzemelerin kullanıldığı, bunun restorasyon ilkelerine aykırı bir durum olmasının dışında görüntü kirliliğine de neden olduğu belirtildi.

RESTORASYON ÇAĞRISI

Gözle görülen yıpranma nedeniyle vatandaşlar da Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine seslendi. Kaymakam Niyazi Ulugölge, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültür ve Turizm Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz'ın ders konusu yapılacak örnek bir onarım diye niteledikleri Foça Kent Duvarları restorasyonu hatırlatan vatandaşlar, Beşkapılar Kalesi'nde de yeniden çalışma yapılması çağrısı yaptı.

Foça Kent Duvarları restorasyonu Prof. Dr. Ömer Özyiğit tarafından gerçekleştirildi. Duvarların orijinal görüntülerini elde etmek için günümüze gelen tüm duvar yüzeyleri korundu ve onarılarak tamamlandı. Derzler arası derin bırakılarak ışık- gölge oyunları yaratıldı. Böylelikle duvar yüzeyindeki taşların kabartma biçimde görünmeleri sağlandı. Kazılardan çıkan eski taşlar bu restorasyonda kullanıldı. Onarımı yapılan bütün kent duvarlarının yüzeylerinde eskitme yapıldı. Kent duvarlarında görülen bütün dönemlere ilişkin özgün harçlar, analiz edildi ve restorasyonlarda özgün harca yakın, fakat daha güçlü harçlar kullanıldı. Bizans dönemi duvarları için toprak harç, Ceneviz dönemi için horasan harcı kullanıldı. Osmanlı dönemi kent duvarları restorasyonunda ise dönemine göre toprak ve kireç harçtan yararlanıldı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aziz Kocaoğlu Unesco Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title