Haberler

Tarihi Değirmen Bakımsızlıktan Yıkıldı

Güncelleme:

Muğla'nın Marmaris İlçesi Turgut Mahallesindeki turistik şelale içinde bulunan koruma altındaki tarihi su değirmeni bakımsızlıktan yıkıldı.

Değirmenin hissedarlarından 65 yaşındaki Hasan Hüseyin Ünlü, değirmenin yıkılmasında sorumluğu olduğunu ileri sürdüğü bir hissedar ve işletmeci ile Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hakkında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Muğla Valiliği'ne dilekçeyle başvurup şikayetçi oldu.

Marmaris'e gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan Turgut Şelalesi içerisinde mülkiyeti Marmarisli Ünlü ile Çümen Aileleri'ne ait olan ve şu andaki 9 hissedara miras kalan tarihi su değirmeninin çatısı ile doğu cephesinin duvarı bakımsızlıktan yıkıldı.

Yapılış tarihi bilmediği fakat 1955 yılında yandıktan sonra 1962 yılında tadilat geçirdiğini anlattığı değirmenin ilgisizlikten yıkılması, hissederlardan Hasan Hüseyin Ünlü'nün tepkisine neden oldu. Ünlü, değirmeni yıllarca sorunsuz işlettiklerini belirterek, "Bölge 1996 yılında SİT alanı ilan edilince, değirmeni, 'Arızalanırsa yaptıramayız' diyerek, bir daha çalıştırmadık. Yerini kafeterya olarak ortaklarımızla birlikte 2012 yılına kadar işlettik. Değirmen sadece turistik amaçlı olarak gelenlerin ziyaretine açık bırakıldı. 2012 ve 2013 yıllarında değirmenin bulunduğu yer Ahmet Çetin'e kiraya verildi. Çetin kira sözleşmesi bitmesine rağmen 2014 yılında yeri boşaltmadı. 9 hissedardan 8'inin bilgi ve izni olmadan Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarihi binanın çatısının yenilenmesi için 9'ncu hissedar 8'inin bilgisi olmadan Hayriye Şimşek'e izin vermiş. İzin alınmasına rağmen, hiçbir işlem yapılmayınca, değirmenin çatısı ile doğu cephesindeki duvar geçen Aralık ayı başında yıkıldı. Binayı korumaya alan İl Kültür ve turizm Müdürlüğü artık burayla ilgili ne yapacak bilemiyoruz. Görevlerini düzgün yerine getirseler burası yıkılmazdı. Koruma sözle alınmamalı" diyerek, tepkisini dile getirdi.

Tarihi varlıkların yok olmasına seyirci kalanları kınadığını da vurgulayan Ünlü, tarihi değirmenin zarar görmesinden diğer hissedarlardan habersiz izin alıp, gerekli restorasyon çalışmasını yapmayan Hayri Şimşek, işletmeci Ahmet Çetin ve tek hissedara izin verip, işi takip etmediğini ileri sürdüğü Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün sorumlu olduğunu belirtip, cezalandırılması için geçen 19 Aralık'ta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Muğla Valiliği'ne dilekçe verdiğini de kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Marmaris Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title