Haberler

Tarihi Çınarlı Çeşme'ye Defineci Darbesi

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ndeki defineciler tarafından talan edilen, Osmanlılar döneminde insanların susuzluklarını giderip hayvanların sulandığı tarihi Çınarlı Çeşme'nin içler acısı hali yürekleri burkuyor.

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ndeki defineciler tarafından talan edilen, Osmanlılar döneminde insanların susuzluklarını giderip hayvanların sulandığı tarihi Çınarlı Çeşme'nin içler acısı hali yürekleri burkuyor.

Ünlü yazar Sabahattin Ali'nin 'Kuyucaklı Yusuf' adlı romanınında adından sıkça söz edilen 'Çınarlı Çeşme', defineciler tarafından delik deşik edildi. Sabahattin Ali'nin çocukluk ve ilk gençlik yıllarını yaşadığı Hekimzade Mahallesi'ndeki çeşmenin kitabesinin geçen yıl çalındığını, sonrasında ise taşlarının sökülüp define arandığını, çeşmenin yanındaki çınar ağacının da kurutulup kesildiğini belirten mahalle sakinleri, duruma tepki gösterdi.

Yerel yönetimlerin bu türlü kültür miraslarına sahip çıkması gerektiğini söyleyen 45 yaşındaki İbrahim Demir, "Tarihine sahip çıkamayan bir millet haline geldik. Yıllardır çeşmenin üzerinde duran kitabeyi çalanların hemşehrilikle ve insanlıkla yakından uzaktan ilgisi yoktur. 300 yılı aşkın tarihi bir geçmişi olan çeşmeydi. Ayrıca bu çeşmenin Edremit'in hemşehrisi Sabahattin Ali gibi büyük bir romancının eserlerinde yer alması, ayrı bir önem arz ediyordu. Geçtiğimiz yıl katitabesi çalındı, sonra çınar ağacı kesildi. Şimdilerde ise suyu bile akmaz oldu. Belediye sokakları eski Osmanlı çeşmeleri ile süslüyor ama var olan Osmanlı çeşmelerine sahip çıkmıyor. Birileri bu gidişe "dur' demeli. Yerel seçimlerin yaklaştığı bu günlerde, başkan adayları kültürel misarasa sahip çıkacak projelerde ortaya koymalı" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sabahattin Ali Balıkesir Edremit Çeşme Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title