Haberler

Tarihi Çarşılar Birleşti

Güncelleme:

Aralarında İstanbul, Bursa ve İzmir'in de bulunduğu 7 ilde faaliyet gösteren çarşılar, Tarihi Çarşılar Federasyonu (TÇF) çatısı altında birleşerek güç birliği yaptı.

Kentlerde açık alanlarda faaliyet gösteren çarşıların alışveriş merkezleri karşısındaki konumunu güçlendirmek ve sorunların aşılmasında lobi desteği sağlamak amacıyla kurulan federasyonun kurucu başkanlığına Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği (BTÇHB) Başkanı Muhsin Özyıldırım getirildi. Bursa'da federasyonun kuruluşuna ilişkin gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi Çarşılar Federasyonu'yla birlikte çarşı esnafının alışveriş canlılığı ve kazanç anlamında milat yaşayacağını söyledi.

Tarihi Çarşılar Federasyonu'nun hizmete girmesi, Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kayhan Döner Sofrası'nda gerçekleştirilen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. İstanbul Kapalı Çarşı, İzmir Kemeraltı Çarşısı, Edirne Alipaşa Çarşısı, Konya Tarihi Bedesten Çarşısı, Kayseri Kapalı Çarşısı, Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı ve Bursa Tarihi Çarşı Hanlar Birliği, ortak amaç ve gayeler etrafında bir araya gelerek, 8 aylık müzakere sonucunda Tarihi Çarşılar Federasyonu'nu kurdu. TÇF'nin kuruluşuna ilişkin düzenlenen basın toplantısına; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Vali Yardımcısı Emir Osman Bulgurlu, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, BTÇHB Başkanı Muhsin Özyıldırım, 6 ilin çarşı başkanları ve davetliler katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, toplantıda yaptığı konuşmada, federasyon kuruluşuyla birlikte esnafın dönüşümüne ilişkin atılan adımların da ivme kazanacağını söyledi. Başta Bursa olmak üzere diğer şehirlerde bulunan çarşıların alışveriş merkezleriyle rekabet anlamında her türlü imkana sahip olduğunu fakat marka yetersizliği ve çalışma saatlerindeki düzensizlik nedeniyle bir maddi kayıplar yaşandığını kaydeden Başkan Altepe, TÇF'nin devreye alınmasıyla birlikte alışveriş canlılığının ve kazançlı günlerin başlayacağına inandığını ifade etti. Çarşıların hak ettiği değeri bulması, kazanç anlamında da esnafı tatmin etmesi için bir takım önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Başkan Altepe, "Bizler bir yandan çarşıların fiziki durumlarını iyileştirirken bir yandan da çalışma sistemini, disiplini oluşturmamız gerekiyor. Bunları yaptığımız takdirde şehrin hangi köşesinde alışveriş merkezi açılırsa açılsın, çarşı değerini korur. Esnaf karşılığını alır" dedi.

Konuşmasında TÇF'nin hayırlı olması dileğinde de bulunan Başkan Altepe, "Federasyonun kuruluşuyla birlikte deneyim paylaşımı anlamında bir sinerji yakalanmış oldu. 7 ille atılan bu adımın tüm şehirlerimize yayılacağına inanıyoruz. Onun için bu oluşum gerçekleşti. Yapılacak düzenlemeler, ülke çapında atılacak güçlü adımlarla birlikte esnaf kalitesinin ve hizmetin en iyisinin ortaya çıkartılabilmesi mümkün olacaktır. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Emir Osman Bulgurlu ise, TÇF'nin Bursa'da kurulmasından gurur duyduğunu ifade etti. Bulgurlu, federasyonla birlikte çarşıların kalitesinin artırılması anlamında bir ortak akıl oluşacağına inandığını ifade etti.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da federasyonun kurulmasıyla birlikte çarşı esnafının yeniden kendi değerlerine döndüğünü belirtti. Büyümenin taklitten değil kendi değerleriyle ilerlemekten geçtiğini vurgulayan Dündar, sağlanan birlikteliğin yararlı olacağına inandığını söyledi.

TÇF ve BTÇHB Başkanı Muhsin Özyıldırım da, aylar süren toplantı ve müzakereler sonucunda federasyon kurmaya karar verdiklerini ifade etti. Federasyonun kuruluşuna ilişkin kararın 3 Mart tarihi itibariyle resmen alındığını vurgulayan Özyıldırım, "Kurucu yönetim kurulumuz 9 kişiden oluştu. Federasyon merkezinin Bursa'da olması uygun görüldü. Bursa Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yerel yönetimlerle kat ettiğimiz mesafe memnuniyet vericidir. Turizm merkezi olan tarihi çarşılarımızın bu birlikteliğinin ülke bütünlüğü anlamına geldiği aşikârdır. Bu birliğin daha da güçlenmesi için diğer tarihi çarsılarımızla en kısa sürede buluşmak yegane hedefimizdir. Federasyonumuz kent ekonomilerine, çarşılarımıza hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından TÇF ve BTÇHB Başkanı Muhsin Özyıldırım ile 6 ilin çarşı başkanları, federasyonun kuruluşuna verdiği destekler nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye şilt takdim etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Osman Bulgurlu Recep Altepe İstanbul İzmir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title