Haberler

Tarihçi-yazar Uğurluel, Konferans Verdi

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Darende'de tarihi ve turistik mekanları gezerek, öğrencilere ve velilere konferans verdi

Gazete ve televizyonlarda Türkiye'nin tarihi yerleri ile ilgili incelemelerde bulunan davetler üzerine çeşitli konularda konferanslar veren Talha Uğurluel, Darende Kaymakamlığının misafiri olarak geldiği ilçede Somuncu Baba Külliyesinde bulunan tarihi ve turistik mekanları gezdi. Bir Sanat Tarihçisi olarak Türkiye'nin hemen hemen her yerini gezdiğini ifade eden ünlü tarihçi Uğurluel, "Somuncu Baba Külliyesi Türkiye'deki bu tarz eserlere örnek olacak gelişmeye ve güzelliğe sahip. Burada hem tarih çok güzel muhafaza edilmiş hem modernize edilen yerler tarihle hiç zıtlaşmadan ortaya konulmuş hem de İslami anlamda ibadet edilecek alanlar son derece nezih ortamlar. Darende, Osmanlı döneminde bir üniversite şehriymiş. Tohma Çayı'nın kenarında gönülleri etkileyen iklimi ile asırlar boyunca bolluk ve bereket içerisinde yetiştirmiş olduğu alim ve devlet büyükleriyle burasının ilim irfan beldesi olduğunu rahatça anlayıp görebiliyoruz" diye konuştu.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) Konferans Salonunda Darende Kaymakamlığı tarafından düzenlenen programda Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, öğrencilere tarihi zaferin bilinmeyen yönlerini anlattı. Çanakkale Savaşı'nı kazanan kadro ile Kurtuluş Savaşı'nı kazanan kadronun aynı olduğunu söyleyen Uğurluel, kamuoyuna fazla yansımamış fotoğraflar eşliğinde Çanakkale Savaşları'nın ayrıntılarını anlattı. Yüzlerce kiloluk topu sırtıyla taşıyarak düşman gemilerini batıran Seyit Onbaşı'nın kahramanlığını da anlatan Tarihçi Uğurluel, "Çanakkale Savaşı'nda İngilizler zehirli gaz kullanmak istemiş fakat rüzgarın mucizevi olarak yön değiştirmesiyle zehirli gazı kullanmaktan son anda vazgeçmişlerdir. Günümüzde Çanakkale Savaşı sadece tek gün süren bir olaymış gibi düşünülüyor. Halbuki bu olay bir yıl süren, bir toplumun kaderini belirleyen büyük bir hadisedir şeklinde konuştu.

Düzenlenen programa Darende Kaymakamı Ali Türk, Darende Belediye Başkanı Süleyman Eser, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Rauf Özgenç, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Özkan, Emniyet Müdürü Halil Ejder Çelikkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fevzi İnce, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Talha Uğurluel Somuncu Baba Türkiye Darende Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title