Haberler

Tarihçi Aykan: "Ermenilerin Bağlar Katliamı Kazıyla Belgelensin"

Tarihçi ve Araştırmacı-Yazar Güven Aykan, Ermenilerin tek seferde en büyük toplu katliamı olarak tarihe geçecek olan ‘Bağlar Katliamı’nın gözardı edildiğini belirterek, “Arkeologlarımızın Muş’un Bağlar köyünde kazı çalışması yapmasını istiyoruz” dedi.

Tarihçi ve Araştırmacı-Yazar Güven Aykan, Ermenilerin tek seferde en büyük toplu katliamı olarak tarihe geçecek olan 'Bağlar Katliamı'nın gözardı edildiğini belirterek, "Arkeologlarımızın Muş'un Bağlar köyünde kazı çalışması yapmasını istiyoruz" dedi.

Aykan, Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı ve eski Turizm İl Müdürü Veysel Erdem Bozdoğangil ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Bazı Avrupalı ülkelerin Türk milletini ve tarihini mahcup etmek istediğini kaydeden Aykan, şu ana kadar sözde Ermeni soykırımını onaylayan 21 ülke bulunduğunu ve bu ülkelerde sözde soykırımını reddetmenin suç olduğunu söyledi. Herkesin 1915 olaylarıyla yatıp kalktığını kaydeden Aykan, "Ama kimse 1914 olaylarını görmüyor. 1914'te Ermeni çetelerinin bölge insanına karşı uyguladığı şiddet, yağmayı görmüyorlar" dedi.

"AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN KARARI BAĞLAYICI DEĞİL"

Aykan, sözde soykırım iddialarının çıkarılmasına tepki göstererek, "Bazı ülkelerin temsilciler meclisine iki de bir bu kararı getirmeleri sırf siyaset uğruna Avrupa'daki çeşitli parlamentoların bu kararı hiçbir şekilde yorumlamadan, bilmeden Ermenistan'ın belki de dünyanın neresinde bile olduğunu tahmin edemeyen parlamenterlerin çıkıp; 'Türkler Ermenilere karşı soykırım yapmıştır' gibi bir ifadeyi kullanmaları ise hazin verici bir hadisedir. Avrupa Parlamentosu 'sözde Ermeni soykırımı'nı mecliste kabul ettiğine dair bir açıklama yaptı. Tabi bu bağlayıcı bir karar falan değil. Sadece siyasi unsur olarak, siyasi bir karar olarak göz önüne getiriyorlar. Türk milletini yapmadığı, işlemediği bir suçla suçlamaktadırlar" diye konuştu.

"BAĞLAR KATLİAMI ARAŞTIRILSIN"

Ermenilerin tek seferde en büyük toplu katliamı olarak tarihe geçecek olan 'Bağlar Katliamı'na ilişkin bilgiler paylaşan Aykan, şunları söyledi:

"Muş Valiliği'ne bağlı Asılsız Soykırım İddiaları ile Mücadele Koordinasyon Kurulu var. Bu resmi bir kuruluş. 7 Nisan 2006 tarihinde bir toplantı yapıyor. Toplantıda Muş ilinin merkez Bağlar köyünde Ermeniler tarafından katledilen Türklere ait toplu mezar yerinde Ermeni Mezalimi ve Şehitler Anıt Tasarımı ve projesi yapılması kabul edilmiştir. Bu koordinasyon kurulu valilik vasıtasıyla yazıyı İçişleri Bakanlığı'na gönderiyor. Bu yazıda, 'Söz konusu arazi üzerine herhangi bir yapı yapılmamıştır. Alanın köy sakinlerince şehitlik olarak bilindiğinden kimse tarafından ekim ekilmemiştir. Toplu mezar üzerinde bugüne kadar herhangi bir kemik araştırması ve arkeolojik çalışma yapılmamıştır. Söz konusu alana ilişkin olarak özellikle o günleri yaşamış olan insanlar ve yakın akrabalarıyla birebir yapılan görüşmelerde belirtilen toplu mezar yerinin Ermeniler tarafından katledilen Türklere ait olduğu kanaatine varılmaktadır. Ülkemizi olumsuz yönde etkileyen sözde Ermeni soykırımı propagandalarının bir an önce bertaraf edilmesi ve Türklerin yaşadığı insanlık dışı katliamların dünya kamuoyunu duyurulması için toplu mezarda gerekli arkeolojik kazılar ve kemik tespitlerinin yapılması yerinde olacaktır. Toplu mezarın, 1. Dünya Savaşı sırasında Ermeni çeteler tarafından katledilen Türklere ait mezar olduğunun tespitinden sonra valilikçe ziyaretçiler için uygun yol ve yolların yapılması, levha ve işaretlerin bırakılması, anıt mezarın yapımı ve gerekirse şehir kemiklerinin gösterildiği bir 'soykırım odası'nın düzenlenmesinin düşünülebileceği değerlendirilmiştir' deniliyor. İçişleri Bakanlığı 'uygundur' raporunu veriyor ve şunları belirtiyor; 'Anıt yapılması düşünülen yerle ilgili gerekli tahsis işlemlerinin yapılarak sonucundan bilgi verilmesini rica ederim.' Değerli arkadaşlar bu toplu mezarların yeri belli. Oradaki insanların tespitine göre 3 bin Türk vatandaşının şehit edildikten sonra kafalarının belli yerlere atıldığını, gövdelerinin ise bu kuyulara gömüldüğünü ifade ediyor."

"ARKEOLOGLARIMIZ MUŞ'A GİDEREK KAZI ÇALIŞMASI YAPSIN"

Güven Aykan, arkeologların Muş'a giderek kazı çalışması yapmasını isteyerek, "Bu belge valiliğe İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilmiş olan bir belge. Yani orada bir anıt projesinin yapılması istenmiştir. O bölgede neden kazı çalışması yapılmıyor. O bölgede kazı çalışması yapılmasını istiyoruz. Üniversitelerdeki arkeologlarımızı oraya teşvik etmeyi düşünüyoruz. Muş'a gitsinler, Bağlar köyünde kazı çalışmalarını resmi olarak başlatsınlar" ifadelerini kullandı.

Ermenilerin Türk hükümetlerini her zaman arkadan vurmaya çalıştığını savunan Aykan, "Türk hükümetleri ne zaman güçlü olsa Ermeniler sesini çıkarmamışlar. Ama ne zaman ki Türk devletlerinin başına bir şey gelse hemen arkadan vurma gibi bir düşünce içine girmişler. Onlar da insan. Biz onları kötüleme amacıyla söylemiyoruz. Ama bizim derdimiz diasporayladır. Olmamış bir şeyi olmuş gibi göstermeye çalışmak resmen bir iftiradır. Bu Türk milletine yapılmış olan çirkin bir saldırıdır" şeklinde konuştu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İçişleri Bakanlığı Abdulkadir Yuvalı Ermenistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

18 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 18 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İZMİR'DE YANGIN MI ÇIKTI? İzmir'de ne oldu? İzmir'de nerede yangın çıktı? Resmi Gazete bugün (18 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 18 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? SON DAKİKA TOKAT'TA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Tokat'ta okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA TOKAT ARTOVA'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Artova'da okullar tatil edildi mi? Yeşilyurt'ta okullar tatil edildi mi? Tokat Yeşilyurt'ta okullar tatil mi edildi, neden? SON DAKİKA TOKAT SULUSARAY'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Sulusaray'da okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi!
title