Haberler

Tarih Kokan Eşyalar Arasında Çay Keyfi

Tekirdağ’da, bir çay ocağında bulunan tarihi eşyalar, çay içmeye gelenleri geçmiş zamanlara götürüyor.

Tekirdağ'da, bir çay ocağında bulunan tarihi eşyalar, çay içmeye gelenleri geçmiş zamanlara götürüyor.

Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa'da Tarihi Bedesten Çarşısı'ndaki çay ocağında bulunan eski ütüler, vazolar, silahlar, madeni ve kağıt paralar, lüküsler ve plak çalar, çay içmeye gelenleri geçmişe götürüyor. Çay ocağını işleten Halim Balta, uzun yıllar boyunca topladığı tarihi eserleri dükkanında sergileyerek hem çay ocağında keyifle çalışıyor hem de çay içmeye gelenleri tarihte yolculuğa çıkarıyor. Yüzlerce tarihi eserlik eşyayı 30 metre karelik çay ocağına sığdıran çay ocağı işletmecisi Balta, eski eşyaları ilk olarak dedelerinden hatıra olarak sakladığını daha sonra bunun kendisinde bir alışkanlık oluşturduğunu ve ileride bu eşyaları bir müze açarak orada sergilemek istediğini söyledi.

"BURADA BULUNAN EŞYALAR ÇOK ESKİ, HEPSİ TARİH KOKAN EŞYALAR"

15 yıldır çaycılık yapan Halim Balta, çay ocağında bulunan eşyalarda dedelerinin ve geçmişin hatıraları olduğunu belirterek, "15 yıldır çaycılık yapıyorum. Merak sonucu böyle bir şey yapmaya karar verdim. Dedelerimden, annemlerden kalan eşyaları biriktirmeye başlayarak bugünlere kadar geldik. Antika eşyaları iş yerinde sergilemeye başladım. Ayrıca eş, dost ve arkadaşlar da eski eşyaları getirmeye başladı. Bazı eşyaları da para vererek aldım. Eski eşyalara olan merakım devam ediyor. Dükkanım doldu ama yine eşya bulunca, birileri eşya getirince almaya devam ediyorum. Burada bulunan eşyaların bazıları çok eski hepsi tarih kokan eşyalar. Burası çok farklı bir ortam, normal bir çay ocağı değil. İstanbul'dan ve farklı şehirlerden buraya çay içmeye gelenler oluyor. Bu eşyalar burada olmasa ben bu çay ocağını çalıştırmam. Eşyaların merakından dolayı burada huzur içinde çalışıyorum" dedi.

"TURİSTLER KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKTIĞIM İÇİN BANA TEŞEKKÜR EDİYOR"

Yurt dışından gelen ziyaretçilerin de çay ocağına hayran kaldığını ifade eden Balta, "Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan ve farklı Avrupa ülkelerinden gelen turistler de çay ocağına gelerek bu farklı ortamı görüyor, çayımızı içiyor. Yabancı turistlerin de ilgisi yoğun. Turistler bu ortamı görünce bana teşekkür ediyor kültürümüze sahip çıktığım için" diye konuştu.

"ÖZEL MÜZE AÇARAK BU EŞYALARI MÜZEDE SERGİLEMEK İSTİYORUM"

Özel müze açarak eşyaları sergilemek istediğini söyleyen Balta, "Ben ölene kadar eşyalarımı satmam, onlara sahip çıkacağım. Annelerimizin, dedelerimizin hatıraları var bu eşyalarda. Ben bu eşyalara eski gözüyle bakmıyorum. Bu eşyalar bize çok şey anlatıyor. Özel müze açarak bu eşyaları müzede sergilemeyi düşünüyorum. Müze açılırsa herkes gelip gezer tarihi eşyaları görür" dedi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Süleymanpaşa Tekirdağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title