Haberler

Tapu Dairesine Umutla Gidip, Hüsranla Dönüyorlar

Güncelleme:

ESMA AYGÜN - Osmanlı döneminden kalma tapularla, tapu müdürlüklerine başvuranlar, ellerindeki belgelerin hukuki geçersizliğinden dolayı hüsrana uğruyor.

Tapu ve Kadastro 11. Bölge Müdürü Erdoğan Büyükboyacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm Türkiye'de faaliyete geçen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) sayesinde vatandaşların tapuyla ilgili işlemlerini daha hızlı yapabildiklerini söyledi.

E-devlet şifresi ile vatandaşların gayrimenkulleriyle ilgili bilgilere kolaylıkla ulaşabildiklerini anlatan Büyükboyacı, "Eğer gayrimenkulunüzde bir haciz, şerh, ipotek varsa bunları öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca vatandaş gayrimenkulunun coğrafi yerini de görebiliyor. Otomasyon, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile protokol imzalayan kamu kurumlarının da kullanımına açık. Belediyeler, tarım müdürlükleri, icra müdürlükleri, mahkemeler, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kamu kurumları vatandaşların mal varlıklarını TAKBİS sayesinde sorgulayabiliyorlar. Geçmişte mal varlığı araştırmaları çok zaman alıyordu. Sistem sayesinde bu ortadan kalktı" diye konuştu.

Büyükboyacı, bölge müdürlüğü olarak Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Kırşehir'de her gün 160 vatandaşa 5 soru yönelterek memnuniyet anketi yaptıklarını, memnuniyetin Kayseri'de yüzde 100'e ulaştığını belirtti.

Dededen kalma 150 yıllık tapular

Gayrimenkul sahibi olmanın öteden bu yana Türk insanı için önemli olduğunu ifade eden Büyükboyacı,  şöyle devam etti:

"Zaman zaman vatandaşlarımız sandıklarının köşesinde saklanmış, dedelerinden kalma Osmanlı tapuları buluyorlar. Vatandaşın nezdinde buldukları tapu kıymetli. Çünkü Osmanlı döneminde tüm gayrimenkullerin bir tapu kaydı yok. Genellikle kıymetli arazilerin tapusu çıkarılmış. Dedelerinden kalma Osmanlı tapularını bulan vatandaşlarımız bir umut ve heyecanla bize geliyorlar. Halbuki bu tapu kayıtlarının pek çoğu hukuki geçerliliğini yitirmiş. Çünkü kadastro kanunu bir tasfiye kanunu niteliğindedir. Belki bilmediği bir mülk vardır bir yerlerde düşüncesiyle tapu dairesine gelen vatandaş üzüntüyle ayrılıyor. Türkiye genelinde büyük bir oranda taşınmazların tapularını yeniledik. Olmayanların da tapularını verdik. Kayseri'de tapulanması yapılmayan gayrimenkul neredeyse kalmamış durumda. Bu sebepten bunların çoğu hukuki anlamda geçersiz. Biz kadastro çalışmaları sırasında o tapu kaydını hiç değerlendirmemişsek, unutulmuşsa, gözden kaçmışsa bunlar hukuki açıdan yeniden değerlendirilebilir. Ancak bugüne kadar müjdeli haber verdiğimiz olmadı."

Büyükboyacı, vatandaşların getirdikleri tapuların 150 yılı aşkın bir tarihi olmasına rağmen, sağlam şekilde muhafaza edildiğini, bunun da eskiden bu yana tapu belgelerine büyük önem verildiğinin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title