Haberler

    Tanışın Ama Yüklemeyin!

    Kuzey Kore'nin işletim sistemi Red Star OS, neden Mac OS X'e benziyor?

    Kuzey Kore, şu sıralar Sony Pictures saldırısıyla sıkça gündeme geliyor. Ülkede herkesin önünde bir bilgisayara rastlamanız mümkün olmasa da, Windows'a pek güvenilmiyor. Kuzey Kore'nin resmi işletim sistemi, Apple'ın OS X'ini taklit eden Linux dağıtımı Red Star OS.

    Ancak Red Star OS'un tek geliştirilme amacı, ABD'de geliştirilen, içinde arka kapılar olabileceğine inanılan Windows'a olan güvensizlik değil. Red Star OS, Kuzey Kore vatandaşlarının web'deki davranışlarını izleyip, onlara sunulan bilgileri kontrol etmekte kullanılıyor. Red Star OS, bazı yönleriyle diğer Linux dağıtımlarına benzese de bir temayla özelleştirilmiş KDE 3 masaüstü, dock'lu bir Mac OS X görümünde. İşletim sistemi, daha önce Windows gibi görünmekteydi. Mac OS X görünümüne geçiş, ülkenin liderinin bir Mac satın almasına ve onun arayüzünü beğenmesine bağlanıyor.

    kuzey kore, red star os, işletim sistemi, linux, kde

    Masaüstü olarak KDE 3.0'ı tercih eden Red Star OS'un resmi web tarayıcısı Mozilla Firefox. Ancak Firefox'un adı, işletim sistemi içerisinde "Naenara" ("ülkem") olarak değiştirilmiş bulunuyor. Tarayıcı, aynı isimdeki bir "web portalına" bağlanıyor. Bu web portalı, aslında dış dünyayla olan internet bağlantısını kısıtlayan bir intranet ağı.

    İşletim sistemi, Kuzey Kore'nin 1997'de tanıtılan Juche takvimini kullanıyor. Bu takvimde tarihe geçen ilk gün, Kim Il-sung'un doğum tarihi olan 15 Nisan 1912. 1912, 1. yıl olarak sayıldığından Red Star OS, 2014 itibariyle 103 yılında.

    Red Star OS, geleneksel Linux dağıtımlarındaki araç ve oyunları içerisinde barındırırken, Windows yazılımlarını çalıştırmak üzere Wine uyumluluk katmanıyla geliyor. İşletim sistemi sadece Kuzey Kore alfabesinde ve dilinde kullanılabiliyor. Masaüstü için sunulan duvar kağıtlarıysa Fast Company'ye göre Photoshop'lanmış, propaganda amaçlı resimlerden oluşuyor.

    kuzey kore, red star os, işletim sistemi, linux, kde

    Red Star OS, dünyayla paylaşılmadığından onu normal yollarla denemeniz mümkün değil. Dosya paylaşım ağlarında Red Star OS'a rastlamak mümkün, ancak amacı izleme ve kontrol olan bir işletim sistemini kullanmak iyi bir fikir olmayabilir.

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Sony Pictures Kuzey Kore Linux Star Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title