Haberler

Tandır Ekmeğine Yurt Dışından Talep

Güncelleme:

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde tandırda pişirilen ve yaklaşık 60 gün süresince tazeliğini koruyan taş ekmeğe, yurt dışından da talep geliyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tandırda üretilen ve yaklaşık 60 gün boyunca tazeliğini koruyan taş ekmek, Avrupa ve Ortadoğu'daki birçok ülkeye gönderiliyor.

Başta köyler olmak üzere, kenar semtlerde kurulan tandırlarda üretilen taş ekmeğe yurt dışından da talep geliyor.

Tandır ekmeği ustası Hasan Güçlü, AA muhabirine, geçmişte ailelerin ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan tandırlarda taş ekmeği yapıldığını, yoğun talep üzerine bu işin geçim kaynağına dönüştüğünü söyledi.

Ekmeğin yapımını annesinden öğrendiğini dile getiren Güçlü, şöyle konuştu:

"Köyümüzde yetiştirdiğimiz buğdayı öğüterek yaptığımız un ile ekmeği hazırlıyoruz. Daha sonra odun ve ekmeğe en güzel lezzeti veren ceviz kabuğu ile tandırı iyice ısıttıktan sonra hamurumuzu pişiriyoruz. Tandırdan çıkardığımız ekmeği çuvallarla Siirt'teki sabit müşterilerimiz olan iş yerlerine dağıtıyoruz. Avrupa'dan ve Ortadoğu'dan birçok ülkeden telefonlarla bizden ekmek isteniyor. Para hesabımıza aktarıldıktan sonra ekmeklerini bir şekilde onlara ulaştırıyoruz. Özellikle siparişler bize Türkiye'ye gelen akrabaları aracılığıyla iletiliyor."

"1 liraya satılıyor"

Taş ekmeğin, yurt dışında yoğun ilgi gördüğünü dile getiren market sahibi Mahfuz Karaca da tandır ekmeğinin özel müşterileri olduğunu kaydetti.

Uzun süre bayatlanmayan taş ekmeğinin il dışına rahatlıkla gönderildiğini ifade eden Karaca, şöyle konuştu:

"Yurt içinde başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok ile ekmek yolluyoruz. Ayrıca, ABD, Çin ve Hollanda gibi ülkelere de gönderiyoruz. Buraya gelen yabancılar bu ekmekten bolca alarak, ülkelerine götürüyor. Yaklaşık 2 ay boyunca bayatlamayan ve ıslatıldıktan sonra tazeliğini koruyan tandır ekmeği büyük talep görüyor. Normal ekmeğin fiyatı 700 kuruş iken taş ekmek 750 kuruş ve 1 liraya satılıyor." - Siirt

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Güçlü Siirt Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title