Haberler

Tanap Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri İmza Töreni

Başbakan Davutoğlu: "21'inci yüzyıl bir enerji yüzyılı olacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "21'inci yüzyıl bir enerji yüzyılı olacak. Biz attığımız bu adımlarla 21'inci yüzyılı enerji üzerinden barış yüzyılı yapmaya kararlıyız. Enerji rekabetleri yerine enerji işbirlikleri kurmaya kararlıyız" dedi.

Davutoğlu, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri imza töreninde yaptığı konuşmada, bu büyük projenin hayırlı olmasını dileyerek, tarihi bir gün yaşandığını, tarihe özellikle de 21'inci yüzyıl tarihine çok büyük bir işbirliği örneği olarak ve dünya enerji piyasalarını da etkileyebilecek çok büyük vizyoner bir projenin hayata geçirilmesi açısından örnek bir işbirliği olarak sürmekte olan TANAP'la ilgili yeni bir aşamaya gelindiğini söyledi.

Bu projenin üç açıdan önemli olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Birincisi 20 Eylül'de değerli Enerji Bakanımızla ve diğer arkadaşlarımızla birlikte Bakü'deydik ve Güney Gaz Koridoru'nun temel atma törenine katıldık. Belki 10 sene önce burada bulanan enerji sektörü temsilcileri ya da enerji piyasası gözlemcileri, bir gün böyle bir projenin hayata geçirileceğini söylemiş olsalardı, birçok kimse inanın inanmayabilirdi. Ama Türkiye ile Azerbaycan dostluğu öylesine güçlü bir dostluk ki hayal edileni gerçeğe dönüştürüyor, inanılmazı gerçek kılıyor. Bu dostluğun bir nişanesi olarak bugün böyle bir törenle boru hatlarının imalat töreni anlamında da projenin bir aşamasını daha devreye sokuyor olmaktan büyük bir  gurur duyuyoruz. Sayın Aliyev ile Bakü'de, bütün bu projelerin  önümüzdeki Türk Azeri işbirliğinin, hem güzel bir işareti hem de birlikte yükselen iki kardeş ülkenin gelecek perspektifleri açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha konuşmuştuk."

"Çevremizde birçok ülkede krizler yaşanırken, Türkiye ve Azerbaycan yükselen iki güç iseler, bunda bu büyük stratejik projelerin getirdiği vizyoner bakış açısının özel bir önemi var" diyen Davutoğlu, TANAP'ın her halükarda ve takvime uyarak, bundan sonra da gelişmesini sürdüreceğini bildirdi.

-"İlk aşamada 6 milyar metreküp, Türkiye'nin talebini karşılayacak"

Projenin ilk aşamada 16 milyar metreküp, ikinci aşamada  2020 yılı gibi 22 milyar, 2023 yılı gibi 24 milyar, daha sonra da 33 milyar metreküpe çıkan kapasitesiyle dünya ve Avrupa enerji talebi açısından stratejik bir yere oturacağını belirten Davutoğlu, Güney Gaz Koridoru'nun bu anlamda hem enerji arzının çeşitlenmesinin, hem enerji jeopolitiği - jeoekonomisi açısından da yepyeni imkanlar sunacağını söyledi.

"İlk aşamada 16 milyar metreküpün 6 milyar metreküpü, Türkiye'nin talebini karşılayacak şekilde 2018'de devreye girecek, 10 milyar metreküpü de inşallah Avrupa'ya 2019 yılında aktarılacak" ifadelerini kullanan Davutoğlu, bunun hem Türkiye'nin enerji talebi açısından özel önem taşıdığını, hem de Türkiye'nin sadece bir tüketici değil, bir transit ülke olarak geniş, bereketli Anadolu coğrafyasının, Balkan ülkelerine ve Avrupa'ya enerji aktarılan bir coğrafya haline dönüşmesi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

-"Türkiye transit ülke olmanın avantajlarını değerlendirmeye kararlıdır"

Bunun Türkiye açısından önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İlk enerji santrallerini biz 1902'de kurmuştuk. 100 yılda 31 bin 682 megavat enerji kapasitesi ürettik. Son 12 yılda 356 bin megavat, yüzyıldan daha fazla enerji üretimi gerçekleştiren santralleri kurduk. Ve ilk 100 yılda 300 santral gerçekleştirmişken, son 12 yılda 756 santrale çıkardık. Bütün bunlar Türkiye'nin enerji persfpektifini ortaya koyuyor. Türkiye, yükselen bir ekonomi olarak hem bir transit ülke olmanın avantajlarını, hem geniş bir pazar olmanın avantajlarını değerlendirmeye kararlıdır."

Burada da Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin özel bir önem taşıdığına dikkati çeken Davutoğlu, Azerbaycan'ın enerji arz eden bir ülke olduğunu anımsattı.

-"Türkiye ile Azerbaycan puzzle'ın iki parçası"

Davutoğlu, "Azerbaycan ile Türkiye sanki puzzle'ın iki parçası gibi birbirini tamamlıyor. 'Hani bir millet iki devlet' diye rahmetli Haydar Aliyev'in söylediği, iki kardeşin birbirini tamamlaması gibi coğrafyalarımız, enerji potansiyelimiz birbirini tamamlıyor. İnşallah bütün dünya ve enerji piyasaları, Türkiye-Azerbaycan işbirliğinin bundan sonra da ne büyük katkılar yapacağını görecekler" şeklinde konuştu.

İkinci boyutun ise Trans Anadolu Hattı'nda, Anadolu'dan geçen hatta kullanılacak boru imalatı ile ilgili bugün yapacakları imza töreni olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu imalatta, imalatın yüzde 80'inin Türk firmaları tarafından  gerçekleştirilecek olmasının da Türk sanayinin ulaştığı kapasiteyi ortaya koyduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Bir taraftan enerji, diğer taraftan imalat sanayinde ortaya çıkan bu büyük potansiyel bundan sonra da eminim Türkiye'nin ekonomik performansı açısından bütün ülkelerce yakından izlenecek ölçekte bir başarı hikayesidir" dedi.

-"Enerji yolu barış hattını kuracak"

TANAP'ın sadece bir enerji projesi olmadığına, aynı zamanda büyük bir barış projesi olduğuna işaret eden Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer ülkeler birbirlerine piyasalarda ticaretle, yatırımla, enerjiyle bağlanırlarsa bu barışın en büyük teminatıdır. Daha kadim dönemlerde İpekyolu'nun nasıl bir barış hattı oluşturduğunu hepimiz biliriz. Şimdi de enerji yolu aynı barış hattını kuracak. 90'lı yıllarda kriz bölgeleri olarak anılan Kafkaslar ve Balkanlar, bu iki coğrafyanın birleştiği Anadolu üzerinden birbirlerine irtibatlanarak bir barış köprüsü kuruyorlar. Anadolu, Kafkaslar ile Balkanlar arasında bir barış köprüsü oluyor."

Başbakan Davutoğlu, 90'lı yıllarda yazdığı makalenin bu açıdan kendisi için özel bir önem taşıdığını belirterek, Türkiye'nin Balkanlar ve Kafkaslar politikası açısından Azerbaycan'ın Hazar'da, Arnavutluk'un da Adriyatik'te iki büyük kanat oluşturduğu değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı. "Şimdi Azerbaycan'dan çıkan bir hattın Yunanistan'dan geçerek Balkanları kat ederek Arnavutluk'ta Adriyatik'e ulaşıp oradan İtalya'ya geçmesi, Hazar'ın Akdeniz ile Balkanların Kafkaslarla, Asya'nın Avrupa ile buluşması demektir" diyen Davutoğlu, TANAP'ın bir barış projesi olduğunun altını çizdi.

-"Avrupa ülkeleri tek bir enerji arzına bağlı olmadıklarını görecekler"

Hat üzerindeki ülkeler arasındaki dostlukların pekişeceğini vurgulayan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluk pekişecektir. Coğrafyaları uzak bile olsa Arnavutluk ve Azerbaycan ortak bir potada, aynı stratejik hedefe bakacaktır. İtalya ve Avrupa ülkeleri bu imkanla tek bir enerji arzına bağlı olmadıklarını görecekler. Çok büyük bir yolun başındayız. 21'inci yüzyıl bir enerji yüzyılı olacak. Biz attığımız bu adımlarla 21'inci yüzyılı enerji üzerinden barış yüzyılı yapmaya kararlıyız. Enerji rekabetleri yerine enerji işbirlikleri kurmaya kararlıyız. Petrol veya doğalgaz fiyatlarının inişine, çıkışına ayarlı savaşlar ve barışlar yerine petrol ve doğalgazı bir rekabet aracı, bir stratejik çıkar çatışması aracı değil bir işbirliği aracı, insanlığa lütfedilen bu nimetlerin ortak kullanım aracı olarak görüyoruz."

Projeye başından beri destek veren kişi ve kurumlara teşekkür eden Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev'e de teşekkürlerini iletti.

Davutoğlu, konuşmasını "Yaşasın Türkiye-Azerbaycan dostluğu ve ebedi kardeşliği. Yaşasın Balkanlar ile Kafkaslar arasındaki bu barış köprüsü. İnşallah bir gün Balkanlar ile Kafkaslar arasında akacak olan doğalgaz aynı zamanda barışın, dostluğun, muhabbetin de aktığı bir köprü olacak" sözleriyle tamamladı.

Konuşmaların ardından Başbakan Davutoğlu'nun huzurunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev ve sözleşmenin tarafı olan şirket temsilcileri "TANAP Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri"ne imza attı.

Tören, fotoğraf çekimiyle sona erdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Azerbaycan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title