Haberler

Taliban Lideri Molla Ömer'in Ölümü

Afganistan Devlet Başkanlığı tarafından iki yıl önce öldüğü doğrulanan Taliban lideri Molla Ömer, dünya üzerinde en çok arananlar listesinin başında olmasına rağmen, 10 yıldan fazla bir süre yakalanmadan hayatını sürdürdü.

Afganistan Devlet Başkanlığı tarafından iki yıl önce öldüğü doğrulanan Taliban lideri Molla Ömer, dünya üzerinde en çok arananlar listesinin başında olmasına rağmen, 10 yıldan fazla bir süre yakalanmadan hayatını sürdürdü.

Afganistan Devlet Başkanlığı ve İstihbarat Teşkilatı tarafından bugün yapılan açıklamalarda, hakkında çok az şey bilinen ve çok az görüntüsü bulunan Molla Ömer'in 2013'te öldüğü doğrulanırken, ABD yönetimi açıklamayı "güvenilir" bulduğunu ifade etti.

Afganistan'ın Kandahar vilayetine bağlı Şah-ı Himmat köyünde 1960'da dünyaya gelen Molla Ömer, medresede eğitim görürken Sovyet işgali nedeniyle dini eğitimini yarıda kesip, 1980'lerde Rus askerlerine karşı savaşa katıldı. Ömer, Sovyetlerle girdiği çatışmalarda bir şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu sağ gözünü kaybetti. Sovyet kuvvetlerinin ülkeden geri çekilmesinin ardından Molla Ömer, medreseye dönerek, dini eğitimine devam etti.

Ömer ve yanındaki 60 din adamı tarafından 1994 yılında "öğrenciler" anlamına gelen Taliban, Afganistan'daki kanunsuzluğa karşı bir hareket olarak kuruldu. El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin ile yakın ilişkisi olan Ömer, 1996'da Taliban'ın lideri oldu. Ülkenin büyük bir bölümünü Taliban'ın kontrolü altına alan Ömer, kendisini Emir el-Mümin yani "İnananların lideri" olarak ilan etti.

Kendi İslam devleti vizyonunu kurmayı hedefleyen Taliban, Afganistan'da 5 yıl süren iktidarlık döneminde, Afgan kızları ve kadınlarının okula gitmesi veya çalışmasını yasakladı. Zina yapmaktan suçlu bulunanlar taşlanarak öldürüldü. Taliban lideri Molla Ömer'in emriyle 2001 yılında Bamiyan şehri yakınındaki dağlara oyulmuş bin 500 yıllık iki Buda heykelini patlayıcılarla havaya uçuruldu.

ABD'deki terörist saldırıların bir numaralı zanlısı olarak gösterilen Usame bin Ladin ile kendisini saklayan Taliban lideri Molla Ömer arasında çok sıkı bağlar olduğu biliniyordu. Bazı iddialara göre, Molla Ömer, Usame bin Ladin'in en büyük kızıyla evlendi.

ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından, ABD liderliğindeki koalisyon güçleri 2001'de Afganistan'a düzenlediği operasyonlarda Taliban'ın karargahı olarak bilinen Kandahar'a girdi. ABD askerlerinden bir motosikletle kaçmayı başaran Molla Ömer, bir daha görülmedi. ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra Pakistan'da saklandığı belirtilen Taliban lideri Molla Ömer'in başına 10 milyon dolar ödül koydu. ABD, El Kaide lideri Usame bin Ladin'i 2011'in Mayıs ayında Pakistan'da öldürmeyi başardı ancak Molla Ömer'in izini bulamadı.

Afganistan İstihbarat Teşkilatı Sözcüsü Hasib Sıddıki, bugün yaptığı açıklamada, Molla Ömer'in Nisan 2013'te Pakistan'ın Karaçi kentinde bir hastanede öldüğünü açıkladı. Sıddıki, çok hasta olan Molla Ömer'in şüpheli bir şekilde hastanede öldüğünü ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Pakistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title