Haberler

Talas'ta Belbis Tecrübe Paylaşım Çalıştayı

Talas Belediyesinde Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) belediyelerde ortak yazılımı amaçlayan e-Belediye Projesi kapsamında pilot bölge seçildiği BELBİS ile ilgili tecrübe paylaşım çalıştayı gerçekleştirildi.

Talas Belediyesinde Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) belediyelerde ortak yazılımı amaçlayan e-Belediye Projesi kapsamında pilot bölge seçildiği BELBİS ile ilgili tecrübe paylaşım çalıştayı gerçekleştirildi.

Kırşehir'deki çalıştaya Kırşehir Belediye Başkanı ve TBB Encümen Üyesi Yaşar Bahçeci, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, TBB Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, 8 belediyeden temsilciler, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri ve birimlerdeki ilgili kullanıcılar katıldı.

Burada konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, yaklaşık 1,5 yılda yazılımın tamamlandığını belirterek, özellikle gelir modülünün belediyelere sağlayacağı katkıya değindi. Başkan Palancıoğlu, "Belediyedeki arkadaşlarımız iyi bir koordinasyonla bu yazılımı hayata geçirdi. Özellikle gelir modülü testleri tamamen yapılarak sistem hazırlandı. Kabaca bir hesap yaptığımızda ülkemizdeki 1400'e yakın belediyeden 500'ü bile bu sistemi kullandığında tek seferde 250 milyon TL'lik kamuya bir kazanç sağlanacak. Bu çok önemli bir konu. Çünkü biz 1,5 yıl önce bir yazılım firmasından 300 bin liralık teklif almıştık. Ayrıca yıllık 40-50 bin liralık güncelleme de buna dahil olacaktı. Bunu 500 belediyenin kullandığını düşündüğümüzde Türkiye Belediyeler Birliğinin yapmış olduğu bu yazılımla tek seferde bu rakam tasarruf sağlayacak. Hepsinden önemlisi bu sistemle bir veri standardı oluşacak. Hatta Sayıştay denetçileri bile ilerleyen zamanlarda belediyelere gitmeden merkezden denetimlerini yapabilecek." ifadelerini kullandı.

Sistemle ilgili yapılan yeni düzenlemeleri anlatan Başkan Palancıoğlu, şunları kaydetti: "Son yaptığımız çalışmayla BELBİS'in tapu ve kadastro bağlantısı sağlandı. Böylelikle alım satım gibi emlakla ilgili tüm işlemler sisteme yansıtılıyor. Dolayısıyla vergi toplamada büyük bir kazanç ortaya çıkmış oluyor. Talas Belediyesi olarak geçtiğimiz yıl yüzde 300'lere varan oranlarda vergi artışı sağladık. Sadece üzerinde birden fazla konutu bulunan emeklilerden 500 bin liraya varan gelir elde ettik. Belediyelerin hizmet üretebilmeleri için en önemli konu gelir kaynağıdır. Yasal olarak toplanan vergiler aslında vatandaşımıza en iyi şekilde hizmet verebilmeyi sağlıyor."

Başkan Palancıoğlu, bu çalıştayın ilk olduğunu ifade ederek, önümüzdeki aylarda yapılacak geniş çaplı toplantıyla bütün belediyelere sistemi tanıtmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

TBB Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin de birlik olarak belediyelere yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek, "Belediyelerimiz ile kurumlar arasında köprü kurarak karşılaşılan sorunları gidermeye çalışıyoruz. Bu nedenle sistemi hayata geçirmemizde büyük katkı sağlayan Talas Belediyesine teşekkür ediyoruz" dedi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Recep Şahin Türkiye Talas Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title