Haberler

Taksim'e Çıkan Darbeciler Hakkında İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, darbeci askerler tarafından Taksim Meydanının kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada çıkan olaylarda 39 kişinin yaralanmasına ilişkin 11'i tutuklu 4'ü firari 99 şüpheli...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, darbeci askerler tarafından Taksim Meydanının kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada çıkan olaylarda 39 kişinin yaralanmasına ilişkin 11'i tutuklu 4'ü firari 99 şüpheli asker hakkında hazırlanan iddianamede, şüpheli ve mağdur ifadelerine yer verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Orhan Aydın tarafından hazırlanan iddianamede, diğer darbe girişimi iddianamelerinde olduğu gibi, 15 Temmuz'daki olaylara değinilerek, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yapısı, örgütle ilgili bazı kavramlar, kuruluşu, toplumda kabul görmesi, kadrolaşma dönemi, amacı, ideolojisi, örgütlenme şekli ve stratejisi, idaresi, kuralları, istihbarat ağı ve arşivi, haberleşmede kullandığı yöntemler, silahlı gücü, emniyet ve yargı teşkilatlarındaki kadrolaşması, gerçekleştirdiği bazı yasa dışı faaliyetler, yasa dışı faaliyetlerle ilgili yürütülen bazı soruşturmalar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanması, darbe kalkışmasıyla bağlantısı ve gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe kalkışması başlıklar halinde özetlendi.

"Albaylar Kaya ve Gazneli bizzat organize etti"

FETÖ'nün bas¸ta I·stanbul, Ankara ve I·zmir olmak u¨zere tu¨m Tu¨rkiye c¸apında gerc¸ekles¸tirdigˆi darbe tes¸ebbu¨su¨ eylemleri kapsamında, olay tarihinde I·stanbul'un ve Tu¨rkiye'nin hayati o¨neme sahip meydanlarından birisi olan Taksim Meydanına tero¨r o¨rgu¨tu¨ u¨yesi s¸u¨phelilerin askeri arac¸larla sevk edildikleri anlatılan iddianamede, sevk işlemiyle ilgili haklarında soruşturma yürütülen Hasdal Kıs¸lası 6. Motorlu Piyade Alayının eski alay komutanı Albay Mu¨slu¨m Kaya ile yeni Alay Komutanı Nebi Gazneli'nin, eylemi bizzat organize edip talimat verdiği dile getirildi.

Olay tarihinde, Hasdal Kıs¸lasına gelen kurmay subaylar Yu¨zbas¸ı Birhan S¸ahan ve U¨stegˆmen Mustafa Karademir ile burada go¨rev yapan Üstegˆmen Nurullah Yıldırım ve Tegˆmen I·sa Go¨zetici'nin bas¸larında oldugˆu 25 erin, Taksim Meydanını is¸gal ettiği ve ilerleyen saatlerde ise bu is¸galci askerlere destek vermek amacıyla Harbiye'deki TRT Radyo binasına yakınında go¨rev yapmakta olan 2'si rütbeli 8 askerin, Müslüm Kaya ve Nebi Gazneli'ni talimatlarıyla olay yerine kaydırıldığı aktarılan iddianamede, destek amaçlı gelen askerlerin, Cihat Tu¨rkmenogˆlu, Abdurrahman C¸agˆlar, Atilla Kaya ve Ozan Ogˆuz isimli trafik polislerinin TRT Harbiye binası o¨nu¨nde silahlarını gasbettikleri, polis memurlarından Ozan Ogˆuz'u ve trafik aracını da zorla alıkoyarak Taksim'e yöneldikleri kaydedildi.

Harbiye TRT Radyo binasından, Taksim Meydanına kaydırılan kurmay subayların yu¨zbas¸ılar Gu¨nay Kaya ve Erdogˆan C¸elik oldugˆu belirtilen iddianamede, is¸galci ve darbeci askerlerin, meydanda o¨nce anıt ve c¸evresini, daha sonra da meydana gelen noktaları kontrole bas¸ladıkları, burada halkla emniyet güçlerinin darbeci askerlere kars¸ı olayın tamamen hukuksuz olması ve eylemin bu nedenle sonlandırılması noktasında direnis¸ gösterdiği ve askerlerin bu direniş karşısında sıkıştıkları anlatıldı.

"Halkın tepki gösterdiği destek birimi, Beşiktaş'taki askeri lojmana sığındı"

Sıkıştıkları için sadece anıt c¸evresine toplanan darbeci askerlere destek amacıyla, yine albaylar Kaya ve Gazneli'nin talimatıyla Hasdal Kıs¸lasında go¨rev yapan üstegˆmenler Mustafa Kemal Ku¨tahya ve Emrah Altunkalem'in o¨nderligˆinde desteğe gelindiği bilgisi verilen iddianamede, Üstegˆmen Mustafa Kemal Ku¨tahya'nın kıta yu¨ku¨ mu¨himmat sorumlusu olan Astsubay Halil Gu¨ler'den 10 bin mu¨himmatı el senediyle aldıgˆı, Üstegˆmen Emrah Altunkalem ile birlikte, so¨z konusu mu¨himmatları digˆer ru¨tbeli astsubaylar Ali Kazanpınar ve Asım O¨zdemir ile uzman c¸avus¸ Nuh C¸etiner o¨ncu¨lu¨gˆu¨nde askeri arac¸lara yu¨kleterek, saat 01.30 sıralarında 54 erle yola çıktıkları ve Hasdal Tu¨nelinin kapalı olması nedeniyle Bes¸iktas¸'a yo¨nlendikleri aktarıldı.

Hasdal'dan Taksim'e gitmek için Beşiktaş'a yönelen destek birliğinin de halkın tepkisi ve direnis¸i kars¸ısında Taksim'e ulas¸amayarak Bes¸iktas¸'taki askeri lojmanlara girdiği ve birliktekilerin daha sonra askeri lojmanlarda yakalandıkları vurgulanan iddianamede, şüpheli askerlerin ifadelerine yer verildi.

"Halk, 'Komutanım darbe mi yapıyorsunuz?' diye sormaya başladı"

İddianamede, şu¨phelilerden Hasdal Kıs¸lası 23. Motorlu Piyade Tu¨men Komutanlıgˆı 6. Alay 3. Tabur ve 9. Bo¨lu¨kte takım komutanı olan Üsteğmen Nurullah Yıldırım'ın ifadesinde şunları söylediği kaydedildi:

"15 Temmuz saat 17.00 sıralarında Harp Akademilerinden 21 o¨gˆrenci subayın kıs¸laya giris¸ yaptıgˆını o¨gˆrendim. Saat 19.30 sıralarında alay komutanı Gazneli bana telefon ederek, 3. taburu alay ic¸timasında toplamam ve takviyeleri de alıp gelmem yönünde emir verdi. Bunun u¨zerine takviye olarak Tegˆmen I·sa Go¨zetici, Musa Torun ve Astsubay Mehmet Rauf C¸agˆmar ile alay komutanının yanına gittik. Saat 22.30 sıralarında alay ic¸tima alanına gittigˆimde ic¸tima alanındaki tu¨m askerlerin s¸arjo¨rlere fis¸ek bastıgˆını go¨rdu¨m. Bu duruma c¸ok s¸as¸ırdım. Bu sırada alay komutanı yanımıza gelerek, 'hadi arac¸lara' diye talimat verdi. Bunun u¨zerine toplam sayısı 22-23 civarında olan er ve erbas¸ları aldım, bir Unimog'a bindim. Bas¸ımızda harp akademilerinden gelen yu¨zbas¸ı ve binbas¸ılar bulunuyordu. Alay komutanına, nereye gittiğimizi sordugˆumda, 'Taksim'de bombalı tero¨r eylemi var, alanı bos¸altıp emniyeti sagˆlamamız gerekiyor.' diyerek talimat verdi. Taksime geldiğimizde heykel civarında 5-6 tane yu¨zbas¸ı ve binbas¸ı ru¨tbesinde subay go¨rdu¨m. Hepsinin elinde G3 piyade tu¨fegˆinin bulunuyordu."

Saat 01.00'e dogˆru halkın alanda çoğalmaya başladığını aktaran Yıldırım'ın, "Halktan bazı insanlar bana, 'komutanım siz darbe mi yapıyorsunuz?' diye sormaya bas¸ladı. Halkın tepkisinin artması u¨zerine, digˆer ru¨tbeli subaylar bana, 'askerlerini topla ve heykelin etrafına gel' dedi. Bunun u¨zerine askerleri heykelin etrafında c¸ember vaziyette dizdim. Heykelin orada bulunan bir yu¨zbas¸ının elindeki tu¨fekle havaya birkac¸ el ates¸ ettigˆini go¨rdu¨m. Bu sırada birlikten Mustafa Kemal Ku¨tahya beni telefonla aradı ve oraya geleceklerini so¨yledi. Ben de ona, 'farklı s¸eyler oluyor, buraya gelme' dedim. Daha sonra yu¨zbas¸ının o¨nce havaya sonra yere dogˆru birkac¸ el ates¸ ettigˆini, hatta askerlerden bir tanesinin o sırada yere du¨s¸tu¨gˆu¨nu¨ gördüm. Vurulup vurulmadıgˆını bilmiyordum. Askerin yere du¨s¸mesi u¨zerine askeri korumak ic¸in birkac¸ el havaya ates¸ ettim. Askeri kucaklayarak kalabalıktan dıs¸arı dogˆru c¸ıkardım ve yaralı asker Muhammet O¨zbaltalı'yı, Gu¨mu¨s¸suyu Askeri Hastanesine s¸ofo¨r Anıl Acar ile birlikte go¨tu¨rdu¨k. Hastanede darbe bildirisinin okundugˆunu televizyondan go¨rdu¨m." ifadelerini kullandığı belirtildi.

Polisin aracını, megafonunu kullanmak için almış

Şüphelilerden Birhan Şahan'ın da ifadesinde, "Taksim'deyken Albay Gazneli'nin kendisine, 'sıkıyo¨netim ilan edildigˆi ve orada bulunan polislere de birazdan emir gelecegˆi' yönünde beyanda bulunduğu, vatandas¸ın kalabalıklas¸maya bas¸ladıgˆı, askerlerle beraber Taksim Anıtının duvarına yaklas¸arak beklediği, bu sırada Gu¨nay Kaya ile telefonla go¨ru¨s¸en albay Mu¨slu¨m Kaya'nın telefonda, 'gerekirse ates¸ edin' diye talimat verdigˆi, ancak bu talimata uymadıkları, meydanda bir provokato¨r s¸ahsın, erlerin u¨zerine bıc¸akla saldırması u¨zerine birkac¸ asker ile kendisinin havaya dogˆru birkac¸ el ates¸ ettigˆi" yönünde beyanda bulunduğu aktarılan iddianamede, TRT binasından destek olmaya giden şüphelilerden Gu¨nay Kaya'nın da, polislerin megafonuna ihtiyaç duyduğu için polis aracıyla beraber Taksim'e doğru hareket ettiğini söylediği ifade edildi.

İddianamede, şüpheli Günay Kaya'nın, "Taksim'e ulas¸tığımızda 6. alaydan askerler ile yu¨zbas¸ı Birhan S¸ahan ve Üstegˆmen Mustafa Karademir'i go¨rdu¨m. Bu sırada Radyo Telegram Ankara grubundan bir mesajın paylas¸ıldıgˆını ve mesajda 'ates¸ edin' dendiğini hatırlıyorum. Bu paylas¸ıma cevap verip vermedigˆimi hatırlamıyorum. Bir ara Mu¨slu¨m Albay beni arayarak durumu sordu ve 'birazdan F16 uc¸akları gelecek siz de ates¸ edin' dedi. Daha sonra vatandas¸ların tepkisi u¨zerine, kandırıldığımızı anladık. Çekilme kararı aldık ve polise teslim olduk. Vatandas¸a ve polislere kars¸ı herhangi bir silah kullanmadım. Ancak ara sıra askerlerden havaya dogˆru ates¸ edenleri go¨rdu¨m." şeklindeki beyanı da yer buldu.

"Müslüm Kaya, emri vermeyen tümen yardımcısını tutuklattı"

S¸u¨pheli Üsteğmen Mustafa Kemal Ku¨tahya'nın da ifadesinde, "Kışlada daha o¨nceden olmadıgˆı s¸ekilde mu¨himmatların hazırlandıgˆı, saat 20.50'de alarm verildigˆi ve komutanlıgˆı devreden albay Mu¨slu¨m Kaya'nın kendisini yanına c¸agˆırarak kolordudan tu¨mene gelen emri kendisine getirmesini emrettigˆini" belirttiği aktarılan iddianamede, bu şüphelinin, "Tu¨men karargahına gittigˆimde sivil giyimli olan, sonradan tu¨men yardımcısı oldugˆunu öğrendiğim kis¸i emri bana vermek istemedi. Bunu Mu¨slu¨m Kaya'ya ilettigˆimde Kaya, tabancayla o¨nce havaya ates¸ etti, sonra da silahı bu s¸ahsa dogˆrulttu. Emir verip dıs¸arı c¸ıkmasını so¨yledi. Ancak tu¨men komutan yardımcısının direnmesi u¨zerine Mu¨slu¨m Kaya, bu s¸ahsı tutuklattı." şeklindeki sözleri de yer aldı.

Bu şüphelinin, "Nebi Gazneli'nin mu¨himmatla Taksim'deki birligˆe takviye yapılmasını emrettigˆini, bu s¸ekilde 6 arac¸la yola c¸ıktıkları, yolun kapalı oldugˆu, bas¸ka bir yola gec¸tikleri, Barbaros Bulvarına geldiklerinde kalabalık oldugˆunu telefonla Gazneli'ye bildirdigˆi ve Gazneli'nin de, 'o¨nce havaya ates¸ et, dagˆılmazlarsa u¨zerlerine ates¸ et' diye emir verdigˆi" beyanında bulunduğu da kaydedilen iddianamede, şüpheli Kütahya'nın, "Bu emri uygulamadım. Yakında bulunan Bes¸iktas¸ askeri lojmanlarını gu¨venli go¨rdu¨gˆu¨m ic¸in konvoyu oraya go¨tu¨rdu¨m. Olaylar sırasında birkac¸ defa havaya dogˆru ates¸ ettim. Askerlerden de havaya dogˆru ates¸ edenler vardı ancak halka dogˆru kimse ateş etmedi." dediği de dile getirildi.

"Acımayın, ateş edin, öldürün"

İddianamede, şüpheli Üsteğmen Emrah Altunkalem'in de, alay komutanının emriyle takviye olarak Taksim'e go¨revlendirildigˆini ve Üstegˆmen Mustafa Kemal Ku¨tahya'nın da kendi bo¨lu¨gˆu¨nu¨ hazırladıgˆını belirterek, "Saat 00.00-00.30 sıralarında kıs¸ladan c¸ıkıs¸ yaptık. Alibeyko¨y Tu¨nelinden yolun kapalı olması nedeniyle Bes¸iktas¸'a dogˆru hareket ettik. Yolda bir el havaya ates¸ ettim, bas¸ka ates¸ edenler de vardı. Bes¸iktas¸'ta halk yolu kesmişti. Bunun u¨zerine bir kez daha ates¸ ettim. Yolda alay komutanı Gazneli beni arayıp, 'Taksim'e ulas¸ıp ulas¸madıgˆımı sordu.' 'Ulaşamadığımızı' so¨yleyince, 'acımayın, ates¸ edin, o¨ldu¨ru¨n' s¸eklinde emir verdi. Bu emir u¨zerine s¸as¸ırdım ve Mustafa Kemal Ku¨tahya ile go¨ru¨s¸tu¨m. Bes¸iktas¸ askeri lojmanlarının gu¨venli oldugˆunu tespit ettik ve oraya girip silahları bir depoya kilitledik." şeklinde konuştuğu vurgulandı.

Şüphelilerden Adem Go¨resim'in de ifadesinde, Albay Nebi Gazneli'nin ic¸tima alanında kendilerine, "Haydi aslanlarım, siz bu ezanlara aldanmayın, biz onlardan daha Mu¨slu¨manız, o¨nu¨nu¨ze gelene sıkın." dediği aktarılan iddianamede, erlerin de Taksim Meydanında yaşananlarla ilgili anlattıkları sıralandı.

"Yapmayın' diye yalvardığım askerlerden birinin ateş etmesiyle yaralandım"

İddianamede, olayda yaralanan mağdur ifadeleri de yer buldu. Mağdurlardan Ali Osman Yılmaz'ın, "Saat 22.00 sıralarında olayı o¨gˆrendigˆi, Taksim Meydanına c¸ıktıgˆı, saat 02.30 sıralarında Harbiye tarafından Taksim Meydanına yaklas¸ık 30 kis¸ilik bir asker grubunun ates¸ ederek geldigˆini go¨rdu¨gˆu¨, askerlerin u¨zerilerine ates¸ ettigˆi, bir erin silahın dipc¸igˆiyle ayagˆına vurdugˆu, bu nedenle yaralandıgˆı ve s¸ikayetc¸i oldugˆu" beyanı dikkat çekerken, mağdurlardan Mesut Aykal'ın ifadesi şöyle özetlendi:

"Şüpheli Birhan S¸ahan'ı Taksim Anıtı o¨nu¨nde elinde G3 silahıyla go¨rdu¨m. Bu s¸ahsın, anıtın orada Beyogˆlu İlc¸e Emniyet Mu¨du¨rü I·smail Kılıc¸ ile tartıs¸tığını ve ona 'burası bizim go¨rev alanımız, buradan dagˆılın' s¸eklinde so¨zler sarf ettigˆini duydum. Emniyet mu¨du¨ru¨ buna ragˆmen uyarılarda bulundu ancak askerler, uyarıları dinlemedi. Saat 02.30 sıralarında, anıtın arka kısmında, askerlerle kars¸ı kars¸ıya c¸ıkan arbedede askerlerden birinin silahını tuttum fakat sagˆ tarafından kimin ates¸ ettigˆini go¨rmedim. Bir kurs¸un o¨nce sagˆ kolumdan girip c¸ıktıktan sonra sol go¨gˆu¨s bo¨lgesi kalp hizasından vu¨cuduma girdi. Bu s¸ekilde yaralandım."

"Şüpheli kaçtığı araçta silahını çene altına dayayarak bekledi"

Magˆdurlardan Hu¨seyin Ko¨se'nin de, "Saat 23.00 sıralında Taksim'de askerlerin yanına gittigˆi, 65 kilolarında esmer tenli 20-25 yas¸larında bir askerin yanına giderek, 'yapmayın' diye yalvardı, bu sırada es¸kalini verdiği askerin silahını dogˆrultarak tek el ates¸ ettigˆi ve karnından yaralandıgˆı" beyanında bulunduğu belirtilen iddianamede, magˆdur Kadir Gu¨mu¨s¸soy'un şu ifadesi de yer buldu:

"Teşhis ettiğim şu¨phelilerden Erdogˆan C¸elik'in, elinde su¨rekli telefonla talimat verdigˆini go¨rdu¨m. Askerlerin bas¸ında bu s¸ahıs bulunuyordu. Elinde G3 silahı go¨rdu¨m. Bu s¸ahıs ile orada bulunan vatandas¸lar arasında itis¸meler oldu. Agresif tavırlar sergileyen şahıs, saat 04.00- 04.45 sıralarında meydanın oldugˆu yerde bulunan beyaz kasalı aracın ic¸erisine kac¸tı ve elinde bulunan G3 tu¨fegˆini c¸ene altına dayayarak bekledi. Şahsı, aracın ic¸inden go¨revli polis memurları indirdi. Bu s¸ahıs, vatandas¸lara kars¸ı sert tavırlar sergilemişti. "

"Üzerimize öldürmek kastıyla ateş edildi"

İddianamede, magˆdur Hasan S¸ahin'in, "Taksim Meydanına gittigˆi, anıtın c¸evresinde 15-20 er ve ru¨tbelilerin oldugˆunu go¨rdu¨gˆu¨, askerlerin ru¨tbelilerin vermis¸ oldugˆu emirle, ru¨tbelilerle birlikte havaya dogˆru ates¸ etmeye bas¸ladıkları, bir arbede olus¸tugˆu, ru¨tbeli askerlerin ellerindeki G3 silahlarıyla birlikte u¨zerilerine seri bir s¸ekilde o¨ldu¨rmek kastıyla ates¸ ettiği, bu sırada yerden seken bir kurs¸unla sol kolundan ve vu¨cudunun degˆis¸ik yerlerinden yaralandıgˆını, c¸evrede de c¸ok sayıda yaralı go¨rdu¨gˆu¨" şeklindeki beyanı da kullanıldı.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Taksim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title