Haberler

Taksim'de 1 Mayıs 1977'deki Olaylarda Ölenler Anıldı

Taksim'de 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenler, Kazancı Yokuşu'nda düzenlenen törenle anıldı.

Taksim'de 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenler, Kazancı Yokuşu'nda düzenlenen törenle anıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eşi Başak Demirtaş, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CHP'nin İstanbul milletvekili adayı Mustafa Sarıgül ile DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği'nden oluşan "1 Mayıs Tertip Komitesi" üyeleri ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de aralarında bulunduğu kalabalık, Gümüşsuyu Caddesi girişinde toplandı.

"1 Mayıs" yazılı pankart açan gruptakiler, "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız" şeklinde sloganlar atarak ve alkışlar eşliğinde Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Katılımcılar, 1 Mayıs Anıtı'nın önünde 1977, 1989 ve 1996 1 Mayıslarında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. 1 Mayıs Marşı'nın söylendiği anmada, ölenlerin isimlerinin tek tek okunmasının ardından katılımcılar "burada" diye seslendi.

"1 Mayıs Tertip Komitesi" adında konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, daha önceki 1 Mayıslarda alanlarda baskı ve zulme karşı duranları selamladığını belirterek, yaşamlarını yitirenleri andı.

Meydanların bir ülkenin tarihi ve belleği olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, "Bugün sermaye ve onun iktidarının anıları, tarihi ve belleği yok etmek istediğini" savundu.

Çerkezoğlu, "İşçi sınıfının büyük mücadelelerle resmi tatil ilan ettiği bir günü, silahlı adamların gölgesinde, ev hapsinde geçirmeyi kabul etmiyoruz. İşte bu nedenle biz 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağımızı bugün buradan bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

Genel Sekreter Çerkezoğlu, "İnsana yaşayacak asgari ücret sağlanması, çalışma sürelerinin kısaltılması, kıdem tazminatının gasp edilmemesi, iş cinayetlerinin son bulması, kadın katliamlarına karşı durulması, eşit ve özgürce yaşanabilecek bir Türkiye, adalet, barış ve demokrasi için 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda olacaklarını" söyledi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Taksim'in sadece bir alan olmadığını ifade ederek, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Taksim alanında, diğer illerde de halaylar ve şarkılarla meydanlarda olacaklarını aktardı.

Anma sırasında, Gezi Parkı odaklı eylemlere ilişkin davada yargılanan Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 sanık hakkında beraat kararı verildiğinin duyurulmasına katılımcılar, sloganlarla ve alkışlarda karşılık verdi.

Konuşmaların ardından Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu grup, 1 Mayıs 1977'deki olaylarda hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'nun girişine karanfil bıraktı.

Kaynak: AA / Güncel

Selahattin Demirtaş 1 Mayıs Taksim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title