Haberler

Taklit Telefonlardaki Büyük Tehlike

Güncelleme:

Son günlerde piyasada sayısı oldukça artan taklit telefonlar, orijinallerine göre yaklaşık 10 kat daha fazla radyasyon yaydığı için insan sağlığını olumsuz etkiliyor.

Son günlerde piyasada sayısı oldukça artan taklit (replika) telefonlar, orijinallerine göre yaklaşık 10 kat daha fazla radyasyon yaydığı için insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Ülke ekonomisine de zarar veren replika cihazların tamiri ise mümkün değil.

VATANDAŞLARA ORJİNAL DİYE SATILIYOR

Taklit cihazlar, özellikle dünyaca ünlü markalara ait telefonlardan çok daha ucuza satılıyor. Son günlerde oldukça yaygın şekilde satılan bu cihazların, bilinçsiz vatandaşlara orijinal diye satıldığı belirtiliyor. Replikaların, özellikle Çin'de üretilip Türkiye'ye yasa dışı yollarla getirildiğini söyleyen telefoncular, bu cihazların hurda telefonların IMEI kodu kullanılarak aktif hale getirildiğini söylüyorlar.

TAKLİT TELEFONLAR YANGINA YOL AÇABİLİR

Eskişehir'de cep telefonu satışı yapan Ramazan Özer, vatandaşları replika telefon almamaları konusunda uyardı. Bu tür cihazların yangına dahi yol açabileceğini savunan Özer, "Replika telefonların içerisindeki piller ve şarj aletleri kalite standartlarında üretilmiyor. Telefondan çıkan yangın ve patlama gibi olayların yüzde 80'inin bu tür replika telefonlardan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bunların radyasyon oranı da oldukça yüksek. Normal bir telefonla 1 saat konuşurken, insan vücuduna yüzde 5 zarar ediyorsa, replika cihazlarda bu yüzde 60 gibi ciddi rakamlara çıkabiliyor" dedi.

REPLİKALARIN TAMİRİ DE YOK

Ramazan Özer, bu cihazların tamiratının olmadığı da belirterek, "Bu bu cihazların garantisi yok, yedek parçası bulunmuyor. Bu cihazları tamire de almıyoruz. Vergiye tabi olmadıkları, kaçak olduğu için ülke ekonomisine zararlı. Replikalar özellikle Çin'de üretimi yapılarak Türkiye'ye yasa dışı yollarla getirildiği için, bu cihazlarda hurda telefonların IMEI kodu kullanılarak aktif hale getiriliyor. Resmi ithalat olmadığı için cihazlar zamanla kapanıyor" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR NELERE DİKKAT ETMELİ

Yeni cihaz alacak kişilerin kutu üzerindeki resmi servis markalarına bakması gerektiği söyleyen Özer, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kimi zaman bunlar orijinal cihaz diye satıyorlar. Müşteriler de inanıp alıyor. 2 bin TL'lik cihazın replikasını 300 TL'ye satıyorlar. Orijinal cihazın bu fiyata alınması imkansız. Nereden bakarsan 6,5 katı daha ucuza satılıyor. Bu cihazlar kalite olarak çok düşük. İstediğiniz bir işlemli yapamıyorsunuz. Mesela şu an teknolojinin desteklediği 3G-4G gibi özellikler bu cihazlarda kesinlikle kullanılmıyor. Garantisi de olmadığı için olası bir arıza durumunda muhatap alabileceğin kimse de yok. Vatandaşlar kendi canlarını ve mallarını seviyorlarsa, üzerinde belirli markalar ve resmi servis adı bulunmayan ürünleri kesinlikle almasınlar."

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Alışveriş Teknoloji Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (11)

ALİ YILMAZ:

OZAMAN YAPIN ÜÇYÜZ BESYÜZ LİRA BİZDE ORJİNAL ALALIM BOS BOS KONUSMAYIN MİLLETTE PARAMI VAR

14
3
yanıtYanıtla
SaMobil-IOS:

Bu haberi cikaranda kesin orj satan sirketlerdir ki almasin insanlar ee 3 binlira bi tlf isterseniz olca oo

12
4
yanıtYanıtla
JembeyMobil-IOS:

T.c nasıl sattırıyor bu malları gümrükten nası geciyor bunlar satanlara ceza neden verilmiyor devlet yine ortada yok

10
1
yanıtYanıtla
metin doganmobilWeb@haberler.com:

Dunyanin en pahali telefonunu,satarlarla bu replika telefonlar,cogalarak satilir.

7
0
yanıtYanıtla
kavakli:

ihtiyac disinda sirf gösteris ugruna alinip binlerce lirayi telefona vermek zaten israftan baska birsey degil bence. Orjinali pahaliysa almayin kardesim mecburmuyuz almaya. bizim Kadar kac tane ülke daha var acaba gösterise merakli. Almaya imkani olmayanlarda krediyle olsun gene aliyor. ondan sonrada aylarca nasil öderim derdine düsüyor. Yazik. .

6
0
yanıtYanıtla
Yörükoğlu:

onlarda taklit yapa yapa iyisini yapmayı ögrenecek, kapitalizmin oyunu bunlar, küçük olanı ezme yorumları

5
0
yanıtYanıtla
Kad1rMobil-IOS:

3milyara telefon. Satarsan 25 milyara tv satarsan olacağı bu adamlar haklı ilk önce bu pahalılığa çağre bulun yeter artık

4
0
yanıtYanıtla
ÖMER:

VALLA BERBERLER BİLE SİGARA PAKETİ GİBİ SATIYORLAR İŞİN CILKI ÇIKMİİİİİŞ

2
0
yanıtYanıtla
Fakir:

Paramı var ki gerçeğini alalım. En azından kassada rahat rahat internete giriyor, konuşma yaptırıyor.

1
0
yanıtYanıtla
isvicreli:

Yahuuu. . . anamiyorzunuz galiba ? 10 kat fazla radyasyon yapiyor ! Coluk cocuk kansnerden mi ölsün, sirv telefon sevdasina ?

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title