Haberler

Takım Ruhu" Kazandırıyor

Takım sporları, okul çağındaki çocukların kişisel ve sosyal gelişimini olumlu yönde etkiliyor Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Emine Ergün: "Takım sporlarına katılan çocuklar, bir grubun üyesi olma, grupla birlikte amaca uygun hareket etme, özgüven kazanma, kendisi için hedef belirleme ve gerçekleştirme gibi sosyal duygusal alandaki birçok beceriyi kazanabilir" Başkent Üniversitesi Ayşe Abla Okulları Voleybol Takımı Antrenörü Hüseyin Doğanyüz: "Takım sporları, çocuğa takım ruhunu aşılar.

İLKNUR ÇETİNBAŞ - Takım sporları, okul çağındaki çocukların kişisel ve sosyal gelişimini olumlu yönde etkiliyor.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Emine Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, takım sporlarının çocuklarda birçok gelişim alanını desteklediğini belirterek, "İlk akla gelen fiziksel gelişim olsa da sosyal-duygusal gelişim ve hatta bilişsel ve öz bakım gelişimini de olumlu etkileyen özellikleri vardır" dedi.

Ergün, özellikle küçük yaşlarda takım sporlarına katılan çocukların bir grubun üyesi olma, grupla birlikte amaca uygun hareket etme, öz güven kazanma, kendisi için hedef belirleme ve gerçekleştirme gibi sosyal-duygusal alandaki birçok beceriyi kazanabileceğini söyledi.

Çocuklarda, spora gitmeden önce çantasını hazırlama, spordan sonra genel vücut temizliğini yapma davranışları ile öz bakım gelişimlerinin desteklendiğini kaydeden Ergün, "Spor faaliyeti ya da müsabakası sırasında anlık karar verme, sebep sonuç ilişkisine göre davranma, muhakeme kurma gibi kazanımlar ile bilişsel gelişimleri de desteklenmektedir. Ayrıca düzenli olarak spor yapan ya da takım sporu içinde yer alan çocuklar, enerjilerini bu yolla harcadıkları için günlük hayatta daha sakin, uyumlu ve mutlu çocuklar olurlar" diye konuştu.

Ergün, çocukların küçük yaşlardan itibaren ilgi alanlarına uygun spor faaliyetlerine yönlendirilmesi ve bu konudaki becerilerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Doğanyüz: "Rekabetle sağlıklı bir biçimde başa çıkabilmeyi öğretir"

Voleybola 25 yıldır hizmet veren, milli takımlarda küçük yaş gruplarında antrenörlük yapan ve Türk Telekom, Emlak TOKİ, Ankaragücü gibi kulüpleri çalıştıran, Başkent Üniversitesi Ayşe Abla Okulları Kız Takımı Antrenörü Hüseyin Doğanyüz ise beden eğitimi derslerinin, kaliteli eğitimin önemli bir parçası olduğunu dile getirdi.

Doğanyüz, "Beden eğitimi programları, sadece fiziksel aktiviteyi teşvik etmez, aynı zamanda akademik performansı da artırır. Özellikle konsantrasyon, hafıza ve sınıf içi davranışlarda olumlu etkileri olmaktadır" dedi.

Sporun çocuklarda diyabet, obezite, ve kalp hastalıkları dahil bir çok yetişkin hastalığına yakalanma riskini azalttığının, artık tüm toplum tarafından bilindiğini ifade eden Doğanyüz, "Spor doğru koşullar altında yapıldığında, zararlı alışkanlıklar, uyuşturucu, şiddet ve suç gibi sapkın davranışlara sağlıklı alternatifler sağlayabilir" diye konuştu.

"Çocuk sportmenlik duygusu kazanır"

Özellikle takım sporlarının çocukların toplumsal becerilerini geliştirmek ve güçlendirmek için fırsat teşkil ettiğini dile getiren Doğanyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Takım sporları, çocuğa takım ruhunu aşılar. Çocuk, takımla hareket etmeyi, verilen talimatlara uymayı, arkadaşlık ilişkilerini geliştirmeyi, topluma uyum sağlamayı öğrenir, sportmenlik duygusu kazanır. Bu da çocuğa diğerlerinin başarılarını takdir edebilmeyi ve saygı duymayı,  başarılı olamayanlar içinde empati kurmayı öğretebilir."

Takım sporlarının önemli faydalarından birinin, rekabetle sağlıklı bir biçimde başa çıkabilmeyi öğretmesi olduğuna dikkati çeken Doğanyüz, "Bu da günlük hayatta ya da iş yaşamında gerekli olan bir özelliktir. Çocuk takım içinde, problem çözme, sabır ve direnç göstermek, kendi kendini disipline edebilme, hayal kırıklığı ile başa çıkabilme ve yapıcı düşünme özelliklerini kazanır" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Spor

Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title