Haberler

    Tahran'dan Riyad'a 'İhanet' Suçlaması

    Güncelleme:

    İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, petrol fiyatlarının düşürülmesinde siyasi hesaplar olduğunu belirtti ve Suudi Arabistan'ı Müslümanlara ihanetle suçladı.

    Ruhani Tahran'daki kabine toplantısında yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşün ihanet sonucu olduğunu söyledi. Ruhani, fiyatlardaki düşüşün politik hesaplar nedeniyle gerçekleştiğini ve bu durumun Müslümanların çıkarlarına aykırı bir komplo olduğunu belirtti.

    "BÖLGE HALKLARI MÜSLÜMANLARA YÖNELİK İHANETİ UNUTMAYACAKTIR"

    İran Cumhurbaşkanı, "Bölge halkları bu tür komploları ya da diğer bir tabirle Müslümanlara yönelik ihaneti unutmayacaktır" dedi. Petrolün varil fiyatı haziran ayından bu yana yaklaşık yüzde 40 düşerek 70 doların altına indi.

    Geçtiğimiz ay yapılan Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) toplantısında, fiyatların artırılması için üretimin azaltılması önerisi, Suudi Arabistan'ın karşı çıkması nedeniyle kabul edilmedi.

    FİYAT DÜŞÜŞÜ İRAN'A ZARAR VERİYOR

    İran'ın yaptırımlar dolayısıyla büyük darbe yiyen ekonomisinin can damarını petrol ihracatı oluşturuyor.

    2010 yılında 120 milyar dolara kadar çıkan İran'ın ihracat rakamı, 2013 yılında 62 milyar dolarda kaldı. İhracatı yüzde 90 oranında petrole bağımlı olan İran, 2010 yılında 2015 itibariyle yıllık ihracatını 160 milyar dolarlık bir banda oturtma hedefindeydi. Şimdi ise petrol fiyatlarındaki radikal düşüşle beraber bu hedefin sadece dörtte birini, yani 40 milyar doları kabul etmekle karşı karşıya.

    "ABD VE SUUDİ ARABİSTAN AYNI CEPHEDE YER ALIYOR"

    Petrol fiyatlarına dayalı yeni savaşta, ABD ve Suudi Arabistan aynı cephede yer alıyor. Suudi Arabistan'ın öncelikli hedefi bölgesel rakibi İran'ı ekonomik olarak daha derin bir dar boğaza sürüklemek. Ancak ABD, bir taraftan politik ve askeri olarak Ukrayna ve Ortadoğu'da baş edemediği Rusya'nın canını ekonomik olarak acıtmaya, bir yandan da nükleer müzakereler yürüttüğü İran'ı "yeni yaptırımlar uygulamaksızın ödün vermeye zorlamaya" dayalı çift yönlü bir politika izliyor.

    İran ve Suudi Arabistan arasında bölgesel konular ve dini aidiyet üzerinden köklü bir rekabet söz konusu. İki ülke özellikle Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle büyük fikir ayrılığı yaşıyor.

    Riyad, Suriyeli muhaliflere destek verirken İran, Beşşar Esed rejiminin bölgedeki en büyük destekçisi konumunda.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Suudi Arabistan Tahran İran Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak?
    500

    Yorumlar (5)

    muslumanmobilWeb@haberler.com:

    Eyer islamin ne oldugunu bilmek isdiyorsaniz hayatinizda 1 kere irana gidin.ve uyanin muslumanlar.aklimizi bulandirdilar.bir olmak vakti.

    4
    5
    yanıtYanıtla
    ehmet akMobil-ANDROID:

    ıran allah senı dahada beter kılsın butun dunyayı sen karıstırıyorsun

    5
    4
    yanıtYanıtla
    muslumanmobilWeb@haberler.com:

    Zavalillar butun dunya irani mahv etmek ucun ugrasiyor.hala anlamadinizmi.birtek iran kurana esasen yonetiliyor.basqa bir devlet taniyormusunuz icinde islam devleti kelmesi olan.iran simdi atom silahi oldugun icin dunyaya meydan okumaliydi.amma islam devleti oldugu ucun susqun

    2
    3
    yanıtYanıtla
    muslumanmobilWeb@haberler.com:

    Sizin Erdoganin ikili siyasrtine gore iran boyle yapiyor.sizce bu ortadogu savasi neden cixdi.tek bir hedefleri var irani yok etmek.onuncin etrafindaki devletleri isgal ediyorlar.kendine musluman deyen ahmaklari vehabileri selefileri tekbircileri ayaga kaldirdilar.musluman devletlerini savasnan.digerlerini hastaliklarnan .digerlerini uyusturucuynan alkolnen mahv ediyorlar.hala anlamadinizmi.Amerika ile restlesen sozunu kabul etmeyen yegane islam devleti iran.bu yuzden yaptirim uygulaniyor.nedrn basqa devletlere diyil irana bu yaptirim.eyer insafiniz varsa azaciq dusunseniz bulanilirsiniz

    1
    3
    yanıtYanıtla
    ALOHA:

    DOST DOĞRU, BİR SÖZ KARDEŞİM. . .

    2
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title