Haberler

Tahran'da "Türkiye Kültür ve Sanat Haftası"

İranlı Yunus Emre Müzik Grubu, Tahran'da "Türkiye Kültür ve Sanat Haftası" etkinlikleri kapsamında "İşitin Ey Yarenler" albümünü tanıttı, konseri verdi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından İran Sanatçılar Evi'ndeki Üstad Şehnaz Salonu'nda düzenlenen ve Grub'un Yunus Emre'nin şiirlerinden bazılarını Farsça ve Türkçe icra ettikleri konsere İranlıların yoğun ilgisi dikkati çekti.

Programın ardından AA muhabirine konuşan Yunus Emre Müzik Grubu kurucu solisti Ariş Kasımi, "Yunus Emre'nin şiirlerinde insan ve aşk ön plana çıkan temalar. Türkiye'den Yunus Emre gibi büyük bir şairi tanıdığım için çok mutluyum" dedi.

Kasımi, "Yunus Emre'nin şiirlerinden bazılarını Farsça ve Türkçe icra ettik. Bazı parçalarda Farsça ve Türkçe iç içeydi" ifadelerini kullandı.

Yunus Emre'nin insana değer veren bir şair olduğunu dile getiren Kasımi, şunları söyledi:

"İnsanlar arasındaki muhabbet onun şiirlerinde vurguladığı konular arasında yer alıyor. Yunus Emre insana öyle değer veren bir şairdi ki 'Yaradılanı severiz Yaradan'dan ötürü' derdi. Türkiye'den Yunus Emre gibi büyük bir şairi tanıdığım için çok mutluyum. Ben Miras Müzik Grubu'nun da yöneticiliğini yapıyorum. Biz bugüne kadar Firdevsi, Ömer Hayyam, Attar Nişaburi ve Mevlana gibi yurdumuzun arif ve şairlerinin sözleri üzerine çalıştık. Geçtiğimiz hafta, Mevlana'nın şiirlerinin yer aldığı müzik albümümüz Guher-i Efşan'ı çıkardık. Yunus Emre Enstitüsü'ndeki dostlarımız beni Yunus Emre'nin şiirlerini de okuyabileceğime dair teşvik ettiler. Ben de bu öz güvenle Yunus Emre'nin şiirlerini repertuvarıma katmaya başladım. Yunus Emre şiirlerini, Türk geleneksel müzik tarzıyla Farsça İranlılara, İran geleneksel müzik tarzıyla da Türkçe Türkiye'ye sunmaya çalışıyorum. Böylece iki ülke ve kültür arasında bir çeşit diyalog kuruyoruz. Bugün Yunus Emre'den birkaç parçayı okuduğumuz "İşitin Ey Yarenler" albümünden sunumlar yaptık. Yunus Emre'nin 10 şiirinin yer aldığı albümü önümüzdeki birkaç ay içerisinde çıkarmayı planlıyoruz."

Konserde Kasımi'ye, neyde Emini Velimi, kanunda Müjgan Muhammedhüseyni ve vurmalı çalgılarda İmran Furuze eşlik etti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Tahran İran Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title