Haberler

Tahran'da Nükleer Müzakereler Konferansı

İran’ın Çıkarlarını Koruma Komitesi tarafından düzenlenen konferansta, hükümetin nükleer müzakere politikası eleştirildi Katılımcılar, hükümete “kötü bir anlaşmadansa hiçbir anlaşma sağlanmaması gerektiği” yönünde uyarıda bulundu.

İranlı üniversite öğrencilerinden oluşan İran'ın Çıkarlarını Koruma Komitesi SİANAT, İran ile 5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelere ilişkin "İzzetten Eksiltmek, Yaptırımı Arttırmak" isimli konferans düzenledi.

Başkent Tahran'da düzenlenen konferansa katılan İslam Devrimi Tarihi Araştırma Vakfı Başkanı Hamid Ruhani, İranlı milletvekilleri Cevad Kerimi Kuddusi, Mehdi Kuçekzade, Seyyid Mehdi Musevinejad, Fatime Alya, Behram Biramund, İbrahim Agamuhammedi, Mihrdad Bezrpaş ve İran'ın Eski İtalya Büyükelçisi Ebulfazl Zohrevend nükleer müzakereler hakkında konuşma yaptı.

Programda Lethbridge Üniversitesinde Küreselleşme Çalışmaları Profesörü olarak görev yapan Anthony James Hall'in İran ile 5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakereler hakkındaki görüşlerinin yer aldığı görüntülü mesajı yayınlandı. Mesajında "nükleer enerji konusunun sadece bir bahane olduğunu" öne süren Hall, "ABD hiçbir zaman İran'ın lehine olacak bir anlaşmaya imza atmayacaktır. Bu nedenle İran müzakerelerde taviz vermemelidir. ABD'nin sorunu zaten nükleer mesele değil İran'ı kendi hegemonyasına alamıyor olmasıdır" ifadelerini kullandı.

"Batı ile müzakere faydasız"

Konferansın katılımcılarından İslam Devrimi Tarihi Araştırma Vakfı Başkanı Hamid Ruhani, nükleer müzakerelerin "İran halkını aşağılamaktan başka bir hedefi olmadığını" öne sürerek, hükümetin nükleer müzakere politikasını eleştirdi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Ruhani, Batı ile herhangi bir anlaşmanın sağlanacağına inanmadığını dile getirerek, "Emperyalistler hiçbir zaman haysiyet ve bağımsızlığına sahip çıkan bir halkla anlaşma sağlamayacaklardır. ABD'nin İran ile asıl sorunu nükleer enerji değil, İslam devrimimiz, ilke ve inançlarımızdır. Bunları yok etmek için elinden geleni yapıyor. Yaptırımların da nükleer faaliyetlerimizle bir ilgisi yok çünkü bu yaptırımlar yeni değil, devrimden bu yana devam ediyor. Gerçek şu ki; biz İslam devrimine bağlı kaldığımız sürece de yaptırımları kaldırmayacaklar" diye konuştu.

Dini Lider Ayetullah Hamaney'in ülke içindeki müzakere yanlılarına fırsat verdiğini söyleyen Ruhani, "Amaç, ülke içinde müzakerelerin gerekli olduğunu düşünenler için bunun yanlış olduğunun tecrübeyle sabit olunmasıdır. Müzakereler bir sonuç vermeyecek. Yaptırımlar kaldırılmayacak. Batı ile müzakere etmek faydasız. Bunu tecrübe ederek öğrenecekler. Doğru olan ekonomik sorunlarımızı yaptırımların kaldırılmasına endekslemeden doğru bir yönetimle çözmeyi başarabilmek" görüşünü aktardı.

"Hataları tekrarlamamalıyız"

Müzakerelerin gidişatı konusundaki endişelerini dile getirmek için böyle bir konferans düzenleme gereği duyduklarını ifade eden SİANAT Halkla İlişkiler Sorumlusu Ali Rıza Metaci de "Nükleer müzakere heyetimizin bazı noktaları gözden kaçırdığını düşünüyoruz. ABD'nin yıllardır İran ve dünyanın bağımsız halklarına karşı işlediği cinayetleri unutmadık ve unutmayacağız" görüşünü dile getirdi.

Hükümetlerine güvendiklerini ancak bazı noktalarda hatalı bulduklarını aktaran Metaci, "İranlı müzakere heyeti, batı hakkında yanlış fikirler düşünüyor olabilir. Onların sabıkalarını unutabilir. Bence karşılarındakinin ABD olduğunu ve onun cinayetlerini unutmuş gibiler. Bu nedenle hükümetin daha önce tecrübe edilmiş bazı hataları tekrarladığını düşünüyorum. Eski tecrübelerden ders almalı hataları tekrarlamamalıyız. Bizim tek endişemiz bu. Ruhani hükümetinin ekonomik sorunların çözümü için iç dinamiklerden yeterince faydalanmadığını, sorunun çözümünü yaptırımların kaldırılmasına bağladığını düşünüyorum" eleştirisinde bulundu.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan SİANAT üyelerinden Tahran Üniversitesi Sosyal Bilimler öğrencisi Ali Rıza Haddadi, düzenledikleri konferansın hedefini, "Müzakere heyetini uyarmak, hatırlatmalarda bulunmak ve yardımcı olmak için itirazlarımızı dile getirmek" olarak tanımladı.

İran ile Batı arasında herhangi bir anlaşma sağlanacağını düşünmediklerini dile getiren Haddadi, "ABD'yi tanıdığımız için onun emperyalist tavrında bir değişikliğe gitmeyeceğini biliyoruz ve bunu son bir yıldır devam eden müzakerelerde de gördük. Bu nedenle ABD ile müzakerelerin faydasız olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Öte yandan konferans salonundaki katılımcıların ellerindeki "Nükleer enerji meşru hakkımız", "Nükleer enerji şehitlerinin kanlarını çiğnetmeyiz", "Ne uzlaş, ne teslim ol, ABD ile savaş", "Kırmızı Çizgi: Tüm yaptırımların kaldırılması", "Kırmızı Çizgi: Ülkenin ihtiyacı olan 190 bin santrifüj" ve "ABD'yi boykot ediyoruz" yazılı dövizler dikkati çekti. - İran

Kaynak: AA / Politika

İtalya Behram İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title