Haberler

Tagem Genel Müdürü Burak

TAGEM Genel Müdürü Burak: - "Nazife Tuatay Bitki Koruma Müzesi'ni büyütmek ve dünyanın en büyük böcek müzesi haline getirmek istiyoruz" Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Masum Burak, "Nazife Tuatay Bitki Koruma Müzesi'ni büyütmek ve dünyanın en büyük böcek müzesi haline getirmek istiyoruz" dedi.

TAGEM Genel Müdürü Burak: - "Nazife Tuatay Bitki Koruma Müzesi'ni büyütmek ve dünyanın en büyük böcek müzesi haline getirmek istiyoruz" Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Masum Burak, "Nazife Tuatay Bitki Koruma Müzesi'ni büyütmek ve dünyanın en büyük böcek müzesi haline getirmek istiyoruz" dedi. Türkiye'nin en eski ve en büyük böcek müzesi olan ve 54 yıldır faaliyet gösteren Nazife Tuatay Bitki Koruma Müzesi'nin yenilenme projesinin, yayımlanan üçüncü kataloğunun ve 54 yeni böcek türünün tanıtım toplantısı, Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsünde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Burak, Ar-Ge'ye ayrılan bütçenin gayri safi milli hasılaya oranının geçmişe göre çok yükseldiğini, 2013 yılında binde 95 oranına geldiğini ancak yeterli olmadığını ifade etti.Geçen yıl TAGEM bünyesinde Ar-Ge çalışmalarına 245 milyon lira harcama gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Burak, özel sektörün Ar-Ge projelerini de desteklediklerini hatırlattı.Burak, Nazife Tuatay Bitki Koruma Müzesi'ni büyütmek ve dünyanın en büyük böcek müzesi haline getirmek istediklerini belirterek, burayı modern bir müze haline getirecek yeni binanın projesini hazırladıklarını söyledi. Müze binasını 2 katlı olarak inşa etmeyi planladıklarını dile getiren Burak, müzenin bin 400 metrekare kapalı alana sahip olacağını ve içerisinde bir de fuaye alanı bulunacağını kaydetti.Burak, müzeyi bu yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını ifade ederek, bütçe üzerinde fizibilite çalışması yaptıklarını, en yüksek 3,5 milyon liraya bu müzeyi kurmayı planladıklarını söyledi.Şu anda müzede 26 bin tür böcek bulunduğunu dile getiren Burak, müzenin dünyadaki uluslararası böcek koleksiyonları veri tabanına kayıtlı olduğunu bildirdi. -"Sürmeli" böcek ismi olduBu yıl müzenin üçüncü kataloğunun yayımlandığına dikkati çeken Burak, kataloğun içerisinde 54 yeni böcek türüne ait toplam 555 örnek ile Türkiye faunasına eklenmiş 333 yeni kayıt türünün yer aldığını bildirdi. Burak, bu türler içerisinde Türkiye'ye ait bölge ve kişilere atfedilmiş isimlendirmelerin de mevcut olduğunu vurgulayarak, bu yeni türlerden bazılarına Avanos, Anamur, Kalkandelen, Karabağ ve Sürmeli gibi isimlerin verildiğini bildirdi. Bu böceklerin faydalı mı, yoksa zararlı mı olduklarının araştırılacağını ifade eden Burak, bu -Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title