Haberler

Tabloları Renklendiren Down Sendromlu Gençler Nişantaşı Üniversitesi'nde İlgi Gördü

İSTANBUL Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV) tarafından hayata geçirilen projede, dünyaca ünlü 12 tablonun yüzlerine down sendromlu gençlerin yüzleri yerleştirildi. 'Farklıyız ama biz de varız' mesajı verilen Sanat ve Biz adlı projenin son durağı Nişantaşı Üniversitesi oldu.

Gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan down sendromlu gençler, Nişantaşı Üniversitesi öğrencileriyle sohbet etti, fotoğraf çektirdi. Sergide konuşan Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülseren Yücel, "Bu serginin amacı dünyaya 1 kromozom farkla gelen çocuklara dikkat çekmek. Onların da hayatta var olduklarını, bizim gibi olduklarını hissettirmek. Onlara karşı daha duyarlı davranılmasını sağlamak ve ayrıca onların daha fazla sosyal olması amacıyla gerçekleştirilmiş bir proje. İZEV Vakfı bize geldiği zaman bu projeye seve seve yer vereceğimizi söyledik. Bundan sonra da bizimle birlikte ne yapmak istiyorlarsa her zaman yanlarında olacağımızı söyledik. Şu anda tablolar sergileniyor, down sendromlu çocuklarımız defterleri imzalayıp öğrencilere veriyorlar, sohbet ediyorlar, fotoğraflar çekiliyor. Sanırım sergi işlevini yerine getirdi" diye konuştu.

İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV) Genel Koordinatörü Merve Kılıç da şunları söyledi:

"Biz 20 milyon kişiye zihinsel engelli olarak tanımlanan bu farklı bireylerin sosyalleşmesi için bir mesaj vermek amacıyla yola çıktık. Bu onuncu sergimiz. Alışveriş merkezlerini, üniversiteleri, insan popülasyonunun yoğun olduğu her yeri geziyoruz. Farklı bireyler olarak tanımladığımız gençler de alanda bizlerle birlikteler. Aslında projenin koordinatörleri onlar. Şu an benim yaptığım anlatıyı onlar kendileri üstlenerek anlatıyorlar. Bir misyon edindiler. İnsanlara sadece farklı olduklarını, herkes gibi özel hayatları olduğunu, yetenekleri olduğunu, profesyonelleşebileceklerini anlatıyorlar. Biz de onların yetişemediği yerlerde onlara destek oluyoruz. Zaten vakfımız 30 yıldır alanda hizmet veren bir vakıf. Bu projeyle de İstanbul'dan başlayarak çeşitli illerde, her kesimden insana ulaşıp onlar hakkındaki önyargıları kırmaları için mesajlar iletiyoruz."

BİZE HAYATINIZDA, KALBİNİZDE YER AÇIN

Merve Kılıç şöyle devam etti:

"Örneğin Mona Lisa'nın yüzüne biz 54 yaşında bir down sendromluyu yerleştirdik. Biz Leonardo da Vinci bugün yaşasaydı bir down sendromluyu da resmedebileceğine inanıyoruz. O farklı yüzlerin farklı dehalarıyla fark edilebileceğine inanıyoruz. İnsanlara da biz sadece farklı bireyleriz, bize hayatınızda kalbinizde yer açın birbirimize dokunmamıza izin verin diyoruz. İnsanlar eserlere ilk önce bir değişiklik var diye yaklaşıp sonra 'çok güzel olmuş, nasıl yaptınız?' diyorlar."

İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV) Amiri Tan Aytıs ise "Sanat ve Biz projesinde yer alan Alper Aksoy ve Elif Aksoy tarafından düzenlenen tablolarımız var. 12 esere arkadaşlarımızın yüzlerini yerleştirdik. 'Sanat ve Biz' projesi bittikten sonra 'Hayvanlarda Biz' projemiz başlayacak ve onun arkasından 'Tarihte Biz' projemiz başlayacak. Bir amir olarak şunu söyleyebilirim; Neden zihinsel engelli diyoruz? Biz engelleri aşmak için her yolu deneyeceğiz. Bu bir hastalık değil sadece farklıyız. Savaşacağımıza hiç kuşkunuz olmasın" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Merve Kılıç İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title