Haberler

Tablet Bilgisayarlar Eğitime Katkı Sağlıyor

Güncelleme:

Çukurova Üniversitesince yapılan araştırmada tablet bilgisayar etkinliklerinin çocuk merkezli eğitime katkı sağladığı belirlendi.

Yapılan araştırmada tablet bilgisayar etkinliklerinin okul öncesi eğitimde çocuk merkezli eğitime katkı sağladığı belirlendi.

Çukurova Üniversitesi'nden (ÇÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Merkezi tarafından desteklenen projeyle Yrd. Doç. Mehmet Can Şahin ile araştırma görevlileri Işıl Taş, İrem Gürgah Oğul, Emel Çilingir ve Oğuz Keleş,  "Tablet bilgisayarların okul öncesi eğitimde öğrenmede destekleyici materyal olarak kullanılmasının incelenmesini" araştırdı.

Proje Yöneticisi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Şahin, tablet bilgisayarların okul öncesi eğitimde, öğrenmede destekleyici materyal olarak kullanılmasını anasınıfı öğrencileri üzerinde uygulamalı olarak incelediklerini kaydetti.

Araştırma kapsamında Çukurova ilçesine bağlı bir anaokulunda uygulama çalışması yaptıklarını; uygulamada ortaya çıkan sorunları tespit edip bu sorunlardan yola çıkarak uygulamaya yönelik öneriler geliştirdiklerini belirten Şahin, "Araştırma sonucunda tablet bilgisayar etkinliklerine katılmanın çocukların motivasyonlarını artırdığını, sınıf içi etkileşimin arttığını, birlikte çalışmalarının desteklendiğini gözlemledik. Bu özellikleri ile tablet bilgisayar etkinliklerinin çocuk merkezli eğitime katkı sağladığını gördük" ifadelerini kullandı.

Çocukların televizyon, internet, cep telefonu, tablet bilgisayar gibi teknolojilerle sarılmış ortamların içerisinde doğup büyüdüklerini, doğal olarak da içinde doğdukları bu ortamın araç ve ürünlerini sürekli kullanmak istediklerini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Aileler ve eğitimciler çeşitli çekincelerle çocuklara bazı teknoloji araçlarını tamamen yasaklamak gibi yolları seçiyor. Özellikle tablet bilgisayarlar günümüzün en popüler araçları arasında. Günlük hayatta kullanımı artmış olsa da tablet bilgisayarlar henüz tamamen okul öncesi eğitimde kullanılmaya başlanmadı. Yapılan araştırmada bu bilgisayarların okul öncesi eğitimde destek materyali olarak kullanılması incelendi. Tamamen yasakçı değil, düzenleyici ve yenilikçi bir yaklaşımla tablet bilgisayarların okul öncesi eğitimde materyal olarak doğru kullanım ilkelerini oluşturduk."

Şahin, okul öncesi eğitimde tablet bilgisayarların bir hikaye dahilinde, birlikte kullanım teşvik edilerek uzun süre olmadan günde 40 dakikadan az, her gün değil haftada en fazla 3-4 gün kullandırılmasının daha uygun olduğunu, uygulamada karşılaşılabilecek çocuklar arası paylaşma istememe, baskı kurma gibi "zorbalıklara" dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. - Adana

Kaynak: AA / Güncel

Çukurova Üniversitesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title