Haberler

Tabipler Odasından Soğuk Hava Uyarısı

Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca, yaklaşan kış mevsimi ve soğuk havalar dolasıyla vatandaşlara bir dizi uyarıda bulundu.

Soğuk havaların kendini hissettirmesiyle birlikte bazı hastalıklar da kendini göstermeye başladı. Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca, bu hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemleri, sıraladı.

Ağca 'kötü hava yoktur, kötü giyinme vardır' ata sözünden yola çıkarak tavsiyelerde bulundu. Soğuklardan kaynaklı hastalıklardan korunmanın yollarına değinen Ağca, "Havalar soğuyor, gittikçe kış yaklaşıyor, dolayısıyla kışın bizi bekleyen bazı hastalık tehlikeleri var. Bunların en başında gelen soğuk algınlığı, nezle ve yanı sıra mevcut diğer şikayetler varsa bunların artışı söz konusu olur. Bunun için dikkat edeceğimiz şeyler var. İşte hava şartlarına göre giyinmek lazım. Gaziantep karasal bir iklim, öğlen güneş olduğu zaman hava daha da ısınır. Onun için sabah ve akşam zamanlarında havanın sıcaklığı değişir, sabah ve akşam iki kat, öğlen giydiğimiz katlardan birini çıkartıp bir kat eksik giyinmemiz mümkün olabilir. Kara iklimi şartlarında çünkü öğlen vakti güneş olduğunda bir kat ince giyinmemiz gerekir. Bir Norveç deyimi vardır, 'kötü hava yoktur kötü giyinme vardır' dolayısıyla da 1 ay sonra örneğin 2 katta yetmez bir kat daha da kalınlaştırmak gerekir. Dikkat edeceğimiz şeyler toplu taşıma araçlarında daha dikkatli olmamız lazım. Orada ne yazık ki hastalıkların bulaşması söz konusu veya buna benzer toplu yaşanılan yerler, bu stat olabilir, market olabilir dikkat etmeliyiz" dedi.

Bol bol C vitamini tüketilmesi gerektiğini belirten Ağca, "Beslenmemize dikkat edelim öğün aksatmayalım, öğün atlamayalım, mutlaka düzenli beslenelim ve bolca C vitamini tüketelim. C vitamini turunçgillerde bulunur. Yeşil yapraklı meyve ve sebzelerde bulunur. Bunları da kışın bol bol tüketelim. Nane limon, ıhlamur, zahter, papatya ılık içeceği gün içerisinde bol bol tüketmemiz lazım. Vücudumuzun belli bir sıcaklıkta kalmasını sağlamalıyız. Bunun için de giyinme, beslenme ve C vitamini tüketme önemlidir" şeklinde konuştu.

Kirli havaya dikkat çeken Ağca, "Kış geldi, artık binaları ısıtmak gerekiyor. Tabi ki kalorifer yakılacak, soba yakılacak. Bunun içinde kaloriferler doğalgazlı ise ona göre tedbirimizi alalım. Evde yaktığımız sobaların da yanma usulü var. Bunu da o usule göre yapmalıyız. Bu yanan katı yakıtlı maddelerden özellikle kirli hava solumak zorunda kalabiliyoruz. Burada da dikkat edeceğimiz şey kötü havalarda, fazla duman olan havalarda hem hava soğukluğu nedeniyle, hem de fazla yakıt tüketilmiş olması nedeniyle, dumanın çökmesi sonucunda hava kirliliği insanımızı rahatsız edebiliyor. Böyle havalarda solunum yolu rahatsızlığı bulunan kişilerin sokağa çıkmaması gerekir. Meteorolojinin sayfalarında hava kirliliği konusunda sürekli günlük güncel bilgiler veriyor buradan hava kirliliğini takip etmek mümkündür" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tabipler Odası Gaziantep Kilis Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title