Haberler

Tabip Odası Aydın'da Artan Ölüm Oranlarının Sebebini Açıkaldı

Türkiye geneli ve Aydın'da 2013 yılı ölüm oranlarını ele alan Aydın Tabip Odası 2013 yılında ülke genelinde 206 kişiden 1 kişi ölürken bu rakamın Aydın'da 159 kişiden 1 kişi olduğunu belirterek ölümlerin ölüm hızının Aydın'da artasının nedeninin her geçen gün kirliliği artan Büyük Menderes Nehri olduğunu belirtti. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, gerek yerel yönetimlerin gerekse genel idarenin acil önlem alması gerektiğini söyledi.

Ölümlerin en önemli nedenlerinin kanser vakaları olduğunu belirten Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aydın, kanser artışında çevresel faktörlerin yüzde 85-90 olduğunu Türkiye'de ise kanser oluşumunda çevrenin etkisinin dünya ortalamasına göre 700 kat fazla olduğunu belirterek "Aydın'da su kirliliği birinci öncelikli çevre sorunudur" dedi. Kısa süre öncesine kadar hayat damarı olarak adlandırılan Büyük Menderes Nehri'nin artık ölüm saçtığını kaydeden Başkan Aydın, düzenlediği basın toplantısında Büyük Menderes Nehri'nin kirliliğini ve bunda belediyelerin etkisini değerlendirdi. "2013 yılında Türkiye'de meydana gelen ölümlerin en fazla sebebi yüzde 40 ile dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 22 ile kanserler, yüzde 10 ile solunum sistemi hastalıkları ve yüzde 6 ile de endokrin beslenme ve metabolizma hastalıklarıdır" diyen Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın TÜİK verilerine dayanarak yaptığı açıklamasında "Büyük Menderes Nehri'nin köken aldığı ve geçtiği Afyon, Uşak, Denizli ve Aydın ilerli arasında en fazla ölüme sebebiyet veren hastalıkların hepsinde en fazla ölüm oranları Aydın'dadır. 2010-2013 yılları arasında Türkiye'de ölümler yüzde 21, Aydın'da ise yüzde 30 arttı. 2013 yılında Türkiye'de yaşayan 206 kişiden 1 kişi hayatını kaybederken, Aydın'da 159 kişiden 1 kişi öldü. Aydın'da Menderes'in havzasında nehre yakın yerleşim yerlerinde ölümler en fazla görülmektedir. Dünya'nın bugün mücadele ettiği en önemli sağlık problemi kanserdir. 2010-2013 döneminde Türkiye'de kanser oranları yüzde 18 artarken bu rakam Aydın'da yüzde 42 artmıştır" diyerek sorunun en önemli çözüm mercileri olan yerel yönetimlerin Menderes Nehri'ni kirlettiğini iddia etti. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Büyük Menderes Nehri Metin Aydın Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title