Haberler

Suyun Etkin Kullanımı" Eğitim Proğramı

Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından Karapınar ilçesinde "Tarımsal sulamada etkinliğin artırılması ve bitki su ihtiyacına göre sulamanın yaygınlaştırılması"na yönelik çiftçi eğitim programı düzenlendi.

Karapınar erozyon sahasındaki etkinlik kuraklığa dayanıklı ürünlerin tanıtımı yapılarak başladı.

Proje Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Erdal Gönülal, amaçlarının Karapınar gibi suyun az olduğu yerlerde suyun tarlalarda etkin kullanımı, suyun ne kadar kullanılacağının bilinmesi için yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de yeni bir bitki olan "Dallı darı" adlı bitkinin 10 yıl toprakta kaldığını kaydeden Gönülal, şöyle konuştu:

"Yılda 3 defa biçilebiliyor yem bitkisi. Kuruduğunda sapları benzine katkı maddesi olarak kullanılıyor su tüketimi az olan bu bitki iyi bir erozyon bitkisi. Toprağı kaplıyor erozyonu sıfırlıyor. İlk biçimden dekara 8 ton verim aldık. Mısıra alternatif olabilecek bir bitki. Hayvanların yiyebileceği bir silaj yapılabiliyor. Karapınar su tüketimi az olan ürünleri sokmak istiyoruz. Bu projede 6 farklı 'dallı darı' ekerek 5 farklı su dozu uyguladık. Tam su, yüzde 75.50.25 ve hiç su vermediğimiz parseller oldu. Bu şekilde suyun nasıl kullanılacağını ve ürünlerdeki etkisini göstermiş olduk."

Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Durmuş Ali Çarkacı da "Suyu nasıl iyi nasıl kullanırız, bitkinin ne kadar ihtiyacı var, suyu nasıl değerlendirebiliriz, bitkinin ihtiyacı olan suyu bitkiye nasıl verebiliriz bunu göstermek istiyoruz. Dekarda şu günlerde buharlaşma 10-12 mili metre. Bu dekara 10 ton su kaybı var anlamına gelmektedir. Bu kaybı bir şekilde bitkinin ihtiyacı olan miktarı bitkiye sağlamak gerekiyor. Salondan eğitimde ziyade tarlalarda ürünleri ekerek kendi merkezimizde çiftçilerimize gösterdik. Çiftçilerimiz her zaman gelip bu alanı gezip suyla alakalı her şeyi sorup bilgi alabilirler." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Karapınar Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title