Haberler

    Suudi Arabistan, En Büyük Şirketi Aramco'ya 2 Trilyon Dolar Değer Biçti

    Petroldeki düşüş ve petrol sonrası dünya için B Planı hazırlayan Suudi Arabistan, en büyük şirketi Aramco'ya değer biçti.

    Petroldeki düşüş ve petrol sonrası dünya için B Planı hazırlayan Suudi Arabistan, en büyük şirketi Aramco'ya değer biçti. Şirketin değeri tam 2 trilyon dolar ve yüzde 5'i halka arz edilecek.

    Suudi Arabistan petroldeki düşüş ve petrol sonrası için bir plan hazırladı ve dün kabinede bu plan onaylandı. Detayları altı veya sekiz hafta sonra açıklanacak olan Ulusal Dönüşüm Planı'nda devletin petrol şirketini halka arz etmek de var. Yüzde 5'i halka arz edilecek Saudi Aramco adlı şirketin değeri 2 trilyon dolar olarak belirlendi. Günde 9.5 milyon varil üretim yapan şirketin yıllık toplam üretimi 3.5 milyar varil. 261.1 milyar varillik ham petrol rezervi bulunan firmanın 8.3 trilyon metreküplük de doğalgaz rezervi var.

    Dünyanın en büyük şirketi koltuğunu Apple'dan devralan google'ın şu andaki piyasa değeri olan 500 milyar dolar dikkate alındığında Aramco dört google ediyor. Suudi Arabistan'ın 'Vizyon 2030' adını verdiği planının en büyük ayaklarından biri olan Aramco halka arzını 30 yaşındaki Suudi Arabistan vekil veliaht Prensi Muhammed bin Selman açıkladı. Ülkenin petrole olan bağımlılığını azaltmayı hedefleyen plana göre dev bir fon da kurulacak. Aramco'nun halka arzının 2030 vizyonunu için kilit önemde olduğunu belirten Selman, halka arzın şeffaflığı artıracağını söyledi. Selman, ayrıca petrole bağımlılığın gelişmenin önünde bir engel olduğunu aktardı. Aynı zamanda Savunma Bakanı da olan Prens Selman'ın ekonomik planına şu sözlerle aktardı: "Eğer 2020'de petrol biterse hayatta kalabiliriz diye düşünüyorum. İhtiyacımız var, ihtiyacımız var ama 2020'de petrolsüz de yaşayabileceğiz." Plan kapsamında aynı zamanda Arap ve diğer Müslümanların ülkede yaşayabilmesi için 'yeşil kart' benzeri bir sistem geliştirilecek.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Suudi Arabistan Prens Selman Sektörel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title