Haberler

Suudi Arabistan'da Kabine Değişikliği

SUUDİ Kral Selman'ın Suudi Arabistan'da tahta oturmasından sonra kabine reformları kapsamında, çok sayıda bakan görevden alınırken, 1975 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan 75 yaşındaki Suud bin Faysal da koltuğu devretti.

SUUDİ Kral Selman'ın Suudi Arabistan'da tahta oturmasından sonra kabine reformları kapsamında, çok sayıda bakan görevden alınırken, 1975 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan 75 yaşındaki Suud bin Faysal da koltuğu devretti.

Kral Selman bin Abdulaziz Al Suud tarafından, Çarşamba günü sabah erken saatlerde verilen kararlar doğrultusunda, hükümette önemli değişikliklere gidildi.

Kral Selman'ın ani bir kararla İçişleri Bakanı ve İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud'u (56) birinci veliaht tayin etmesiyle veliahtlık, ülkede ilk kez devletin kurucusu ve ilk kralı Abdulaziz'in oğullarından torunlarına geçmiş oldu.

- Suudi Arabistan'ın kurucusu ve ilk kralı Abdülaziz'in torunu 1. Veliaht Prens Muhammed Bin Nayif

Orta ve lise eğitimini başkent Riyad'da tamamlayan Prens Muhammed, üniversite eğitimini ABD'de tamamlayarak 1981 yılında siyaset bilimi alanında lisans derecesi aldı. Suudi Arabistan ve dışında ileri seviyede anti-terör birimlerinde eğitim aldı.

Güvenlik ve Siyasal İşler Konseyi Başkanlığı da yapan Bin Nayif, Suudi Arabistan'da 99 günlük görev süresiyle en kısa süre veliahtlık makamında kalan Prens Mukrin bin Abdulaziz'in kendi isteğiyle görevinden ayrılması üzerine bu göreve getirildi.

Veliaht Prens Bin Nayif, 2009 yılında Arap Yarımadası'ndaki El Kaide tarafından kendisini hedef alan intihar saldırından yaralı olarak kurtulmuştu.

-Kral'ın oğlu Prens Muhammed bin Selman, İkinci Veliaht oldu

Kral Selman, ikinci veliaht prens olarak 30'lu yaşlarının başında olan oğlu Prens Muhammed'in ismini açıklamıştı.

Bin Selman, Ocak ayında savunma bakanlığına atanmış, geçen ay da Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki "Kararlılık Fırtınası" operasyonunu komuta etmişti.

Aynı zamanda Savunma Bakanı ve Ekonomik İşler ve Kalkınma Kurulu Başkanı olan Bin Selman, hükümetin en genç bakanı olarak biliniyor.

-Yemen politikası ve ABD ile yakınlık

Prens Muhammed, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'de Husilere karşı gerçekleştirilen 'Kararlılık Fırtınası' operasyonunda aktif rol aldı. Prens Muhammed, çok daha öncesinden Yemen'i 'tehlikeli bir başarısız devlet' olarak tanımlamış ve Suudi Arabistan'ın güvenliği için tehdit olduğunu söylemişti. Devrimden önce de devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in ülkede kontrolü kaybettiğini belirten Muhammed, strateji olarak Yemenli kabilelerle doğrudan iletişim kurulmasını önermişti.

'Terör'le mücadele programlarının uygulanmasında Washington ile birlikte çalışan Prens Muhammed, istihbarat paylaşımının da büyük ölçüde arttırılmasını sağladı. 14 Ocak 2013'te ABD Başkanı Barack Obama ile Washington'da görüşen Muhammed, güvenlik ve bölgesel gelişmeleri ele almıştı. ABD ile yakın ilişkilerinden dolayı kabinedeki Amerikan yanlısı bakanlardan biri olarak görülüyor.

-Dışişleri Bakanı Suud bin Faysal'ın 40 yıllık görevi sona erdi

Suudi Arabistan'da, 40 yıldır sürdürdüğü göreviyle "dünyanın en uzun süre görev yapan dışişleri bakanı" ünvanına sahip Suud bin Faysal bin Abdulaziz Al Suud, alınan yeni kararla görevini, 2007'den bu yana Washington Büyükelçisi olan Adil Bin Ahmed El-Cübeyr'e devretti.

Suud bin Faysal, 40 yıl süren görev süresiyle dünyanın en uzun süre görevde kalan dışişleri bakanı oldu. Bin Faysal, görev süresi boyunca 4 farklı kral ile çalıştı.

Bin Faysal, son yıllarda kötüleşen sağlık durumuna rağmen, Arap Baharı sonrasında ortaya çıkan yeni dengelerin ışığında görevini sürdürdü.

-Yeni Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cübeyr

Sağlık durumu nedeniyle görevden affını talep eden Dışişleri Bakanı Bin Faysal'ın boşalan koltuğuna, 2007'den bu yana Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi olarak görev yapan Adil bin Ahmed el-Cübeyr (53) oturdu.

Riyad'ın kuzeyindeki Mecma kentinde 1962 yılında dünyaya gelen Cübeyr, babasının Suudi Arabistan'ın Almanya Büyükelçiliği'nde çalıştığı dönemde bu ülkede ilk ve orta eğitimini tamamladı.

Kraliyet ailesi dışından bir isim olan Cübeyr, ABD'de Kuzey Teksas Üniversitesi Ekonomi ve Siyasi Bilimler bölümündeki lisans eğitiminin ardından 1984 yılında da Georgetown Üniversitesi'nde Siyasi İlimler ve Uluslararası İlişkiler alanında master yaptı.

Cübeyr, 1986 yılında dönemin Washington Büyükelçisi Prens Bender bin Sultan bin Abdulaziz tarafından ABD Kongresi ve Büyükelçiliğinin basın işleriyle ilgilenmek üzere görevlendirilmesiyle diplomatik çalışmalarına genç yaşta başlamış oldu.

2005 yılında Kraliyet Divanı'nda müsteşarlık görevine getirilen Cübeyr, 29 Ocak 2007'den bu yana Prens Turki el-Faysal'ın ardından devraldığı Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçiliği görevini yürütüyordu.

-En kısa süre görev yapan Veliaht Prens Mukrin

Suudi Arabistan'da 99 günlük görev süresiyle en kısa süre veliahtlık makamında kalan Prens Mukrin bin Abdulaziz Al Suud'un ardından yerine Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud atandı.

Prens Mukrin'in veliaht prens olma görevinden kendi isteğiyle ayrıldığı bildirildi.

Ülke tarihinde ilk kez 6.Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud tarafından oluşturulan ikinci veliahtlık makamına ilk atanan prens olan Mukrin bin Abdulaziz, Kral Abdullah'ın vefatının ardından birinci veliaht olmuştu.

Suudi Arabistan'ın kurucusu Kral Abdulaziz Al Suud'un 35'inci oğlu olarak 15 Eylül 1945'te dünyaya gelen Mukrin, ilk ve orta öğretimini Suudi Arabistan'ta tamamladı.

Yüksek öğrenimini 1968 yılında İngiltere'de havacılık okulunda tamamlayan Mukrin, 1980'e kadar Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'nde görev aldı.

Mukrin, 1980-1999 arasında Suudi Arabistan'ın 13 yönetim bölgesinden biri olan Hail'in emiri oldu.

Kardeşi Nevvaf'ın ardından 2005 yılında genel istihbarat biriminin başkanı olarak atanan Mukrin, 2012'ye kadar bu görevde kaldı.

Mukrin, 2013 yılında başbakan yardımcısı, 2014 yılında ise ikinci veliaht prens olarak atandı.

Kardeşinin ölümü üzerine 79 yaşında tahta çıkan Kral Selman, ocak ayında kabinede değişiklik yaparak 6 bakanın görevine son vermiş, ülke tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Kral Abdülaziz'in torunlarından İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif'i veliaht ilan etmişti.

Bakanlıklar dışındaki önemli görevlere de yeni isimler atayan Kral Selman, Ulusal Güvenlik Konseyi, Siyasi Eğitim Yüksek Komitesi, Yüksek Ekonomi Konseyi gibi çeşitli komite ve konseyleri de kaldırmıştı.

Kurucu Kral Abdulaziz'in Hassa binti Ahmed es-Sudayri'den olan aralarında Kral Selman'ın da bulunduğu 7 oğlu devlet kadrolarındaki nüfuzları nedeniyle "Sudayri Yedilisi" olarak anılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan Yemen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title