Haberler

Nevşehir'in Doğal Gofreti Büyük İlgi Görüyor

Güncelleme:

Nevşehir'in Kaymaklı beldesinde, yöre halkının geleneksel yöntemlerle ürettiği ve 'doğal gofret' olarak bilinen kuru kaymak, lezzetiyle her yaş grubunun ilgisini çekiyor.

Nevşehir'in Kaymaklı beldesinde, yöre halkının geleneksel yöntemlerle ürettiği ve 'doğal gofret' olarak bilinen kuru kaymak, lezzetiyle her yaş grubunun ilgisini çekiyor. Kuru kaymak, Kaymaklı Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuru sonucu 6 Ocak 2010'da tescillenerek marka haline geldi.

YÜZDE 100 SÜTTEN YAPILIYOR

Yöre halkının geleneksel yöntemlerle ürettiği ve "doğal gofret" olarak adlandırdığı kuru kaymak hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yüzde 100 sütten imal ediliyor. Sabahın erken saatlerinde ineklerden sağılan süt, bağ çubuğu ve saman kullanılarak yakılan toprak tandırlarda kazanlarla kaynatılıyor. Bir tas yardımıyla bir-iki metre yüksekten köpürtülerek tepsiye dökülen süt, kor ateş üzerine konan tepside dinlenmeye bırakılıyor.

4 GÜN KURUMAYA BIRAKILIYOR

Ortalama 6 saat bekletilen tepsinin üzerinde biriken kaymak bıçak yardımıyla kesiliyor ve oklava yardımıyla yufka gibi katlanarak konulduğu kalburun üzerinde 4 gün süreyle kurumaya bırakılıyor. Zahmetli aşamaların ardından ortaya çıkan kuru kaymak, küçük dilimler halinde, üzerine bal dökülerek servis ediliyor.

Beldedeki düğün ve nişan merasimlerinin yanı sıra evlerde ağırlanan misafirlere çerezin yanında da ikram edilen "doğal gofret" olarak adlandırılan ürün, yöre halkı için geçim kaynağı da oluyor. Atıştırmalık bir ürün olarak doğallığı ve besleyiciliği ile yoğun talep gören kuru kaymak, beldede bulunan iş yerlerinde satışa sunuluyor.

30 TL'YE SATILIYOR

Yaklaşık 30 yıldır kuru kaymak yaptığını belirten Mihriban Şen, sütün sofraya kuru kaymak olarak gelinceye kadar geçen süreçteki meşakkatli işlemleri anlattı. Günlerce emek verilen bir tepsi kuru kaymağın 30 liradan satışa sunulduğunu aktaran Şen, yaşanılan zahmete kıyasla ürünün fiyatının çok düşük olmasından yakındı. Şen, "Tandırı yakıyoruz, sütü kaynatınca tepsiye döküyoruz. 6 saat dinlenince kaymağı tepsiden alıp kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra üzerine şerbet veya bal döküp yiyoruz. Yapımı çok zor, zahmetli, tepsisi 30 liraya satılıyor. Ama bu zahmete göre fiyat düşük." şeklinde konuştu.

" 'DOĞAL GOFRET' OLARAK TANITIYORUZ"

Beldede yaşayan Ersin Doğru da "İnsanlar artık tamamen doğal ürünlere yöneldi, kuru kaymak yüzde 100 sütten oluşuyor, başka hiçbir katkı maddesi yok. Biz doğal gofret olarak tanıtıyoruz bunu. Yapım aşaması çok zahmetli." dedi. Doğru, beldedeki çocukların teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan çeşitli abur cubur yerine "doğal gofret" olarak kuru kaymak tükettiğini kaydetti.

SERİ ÜRETİME GEÇİLMESİ PLANLANIYOR

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma ise belde adına tescillenen kuru kaymağın tanıtımı için her yıl yaz aylarında kaymak festivali düzenlediklerini, seri üretim yapılabilmesi için proje hazırlığında olduklarını belirtti.

Kuru kaymak üretiminin belde için ekonomi oluşturmasını istediklerini dile getiren Elma, "Kuru kaymağı ön plana çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz. Beldemizde çoğu evin geçim kaynağı oldu. Neredeyse bütün evlerde üretim var. Kaymakla ilgili projemiz var, üretimimizi hızlandıracağız. Pazarlama konusunda bir sıkıntı yok, farklı şehirlerden talep edenlere kargo ile gönderim yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Derinkuyu Nevşehir Yaşam Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title