Haberler

ŞUTSO, Kendi Enerjisini Üretmeye Başladı

Güncelleme:

ŞUTSO binasının enerji ihtiyacını karşılayacak olan 100 kWh'lık Güneş Enerjisi Sistemi devreye girdi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), kurduğu Güneş Enerjisi Sistemi (GES) ile kendi enerjisini üretmeye başladı.

Yılda 3000 saat güneşlenme süresi ile çok önemli bir potansiyeli barındıran Şanlıurfa'da, ŞUTSO bu potansiyelden yararlanmak adına örnek olacak bir Güneş Enerjisi Sistemi kurdu. ŞUTSO, Karacadağ Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında sağlanan mali destek ile Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretim Projesini hayata geçirdi. ŞUTSO binasının enerji ihtiyacını karşılayacak olan 100 kWh'lık Güneş Enerjisi Sistemi devreye girdi.

AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Faaliyete geçen projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, "Hızla artan nüfusumuz ve sanayimizin enerji gereksinimleri kısıtlı kaynaklardan karşılanmaya çalışılmaktadır. Her geçen gün enerji sorun giderek büyümektedir. Geçen yıl sulama sezonunda yapılan kesintiler ile başta tarım olmak üzere sanayi ve birçok üretici yaşanan elektrik kesintileriyle büyük zararlar gördü. Öte yandan, petrol, doğalgaz, kömür ve nükleer enerji gibi "yenilenemeyen", geleneksel enerji kaynakları çevreye ve insan sağlığına giderek daha fazla zarar verir hale gelmiştir. Fosil yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan karbondioksit (CO2) miktarı ormanların azalmasıyla giderek artmakta, bu nedenle atmosferdeki diğer gazlarla birlikte güneş ışınlarının yansımasını engellemektedir. Bu da, "sera etkisi" oluşmakta ve iklim değişikliklerine neden olmaktadır.Yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük özellikleri, karbondioksit emisyonlarını azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olmaları, yerli kaynaklar oldukları için enerjide dışa bağımlılığın azalmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaları ve kamuoyundan yaygın ve güçlü destek almalarıdır. Biz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu tarz problemleri görüp ilimize ve aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlayacak, farkındalık oluşturacak alanlarda çalışarak örnek projeler oluşturup halkımızın bilinçlenmesini ve doğamızı korumayı hedefliyoruz. Yeni nesiller için daha yeşil bir dünya kurguluyoruz" dedi.

400 BİN TL'YE MAL OLDU

Kurulan Güneş Enerji Sisteminin aynı zamanda çevreye de duyarlı olduğunu kaydeden Ertekin, sistem birkaç yıl içinde kendi kendini amorti edebileceğini söyledi. Ertekin, "Sistem ŞUTSO hizmet binasının çatı ve balkonlarına kurulmuştur. Yatırımcıların daha kolay inceleyebilmeleri açsından 20 kWh bir sistem aşağı taşınmıştır. Projede 400 Adet Renesola 250 w lık panel kullanılmıştır. 5 adet Fronius marka çevirici kullanılmıştır.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı çağrısına yazmış olduğumuz projenin onaylanmasıyla yüzde 75'i ajans yüzde 25 ŞUTSO tarafından finanse edilmiştir. Toplamda proje 400 bin TL ile proje gerçekleştirildi.

Kurulu gücümüz toplamda 100 kWhtır. İçinde bulunduğumuz Nisan ayı verilerine göre günlük üretim ortalamamız 600 kWhdır. Ürettiğimiz bu enerji odamızın harcadığı elektriğin tamamını karşılamaktadır. Fakat hizmet binamızda başka kurum ve kuruluşlarda mevcuttur. ŞUTSO binasının Harcadığı elektriğin yüzde 40'ını Yenilenebilir Enerji olan Güneşten karşılaya bilmekteyiz. Yaklaşık bir hafta içerisinde CO2 tasarrufu 250 kg'dır. Yani bu normal binek bir aracın 15 bin 546 kilometre yaparak oluşturduğu CO2'nin atmosfere gitmemesi demek, ya da 60 ağacın CO2'yi absorbesi gibi tasarruf etmek demektir. Bu sistem kendini yaklaşık 6 yılda kendini amorti etmektedir. Kurulan bir sistemin çalışma ömrü 25 yıl olup, 20 yıl boyunca yüzde 90 verimle çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title